ÁÁÁ a gomba termesztés egyszerű…

…hisz a sógoromnak is van pár komposztja a pincében…

Laikusként kerültem kapcsolatba egy gombateleppel. Hallomásból már tudtam, hogy a gombáknak fénymentes hely kell és megfelelő páratartalom, komposztra megfelelő vastagságban tőzeg, hogy jól nőjenek.

Az igazi meglepetés akkor ért, amikor elmentem az üzembe és megláttam egy valóban modern telepet. Napelemekkel felszerelt telepen csiperke és laska gomba komposztok voltak a csarnokokban.

A „HIGH TECH” gomba termesztés piaci előny? HUH, nagyon!!!

A nem megfelelő technológiai körülmények között tartott gomba komposzt zsákokat a nyári időszakban a gombaszúnyogok lárvái megeszik a gomba fonalakat, és ez komoly károkat tud okozni.

Megfigyelés: az üzemek szerintem tisztábbak voltak, mint egy mai magyar kórház, majdnem levettem a cipőmet mikor beléptem:) úgy megilletődtem a nagy tisztaságtól.

A látogatásom után, minden gomba pörkölt főzéskor eszembe jut:

  • mindenféle emberi beavatkozás nélkül képes üzemelni az üzem, mert az informatikai háttér a legmodernebb
  • a megfelelő körülményekről gondoskodó IT rendszer lehetővé tette, hogy 3-4X gyorsabban és jobb minőségben teremjen a gomba
  • a beszerzett betakarítást segítő vonalkódos rendszerrel pontosan meg lehet mondani melyik sátor, melyik sorából és melyik munkatárs szedte, így élelmiszer biztonsági szempontból a legbiztonságosabb rendszerrel dolgoznak (nem mintha félnék a gyilkos galócától, de hát sosem lehet tudni, meg aztán a NÉBIH sem a viccelődő hatóságokhoz tartozik)
  • az informatikai támogatás segítségével optimalizálták a beszerzéseket, így olcsóbban tudnak több komposztot vásárolni, valamint finomítani tudták a betakarítási ciklusokat, így summa kevesebbe kerül 1 kg gombára a betakarítási költség

Az üzem látképe felülről

Bár a megfelelő automatizáló berendezések beszerzése, és a hozzá tartozó informatikai támogatás komoly OPEX beruházás, amit természetesen VP-s pályázatokból részben finanszírozható, viszont KAPEX oldalon az üzem fenntartási költsége minimális, hisz minimális az élőmunka költség, a rezsi a napelemek miatt 0, azaz nulla a betakarítási költség, pedig 1-1 ben szembe állítható és belekalkulálható az értékesített KG-nyi árba. (Leszedett kg után fizetik a munkásokat)

A szoftver igen is segít!

Az informatikai támogatás pedig pontosan képes követni, hogy mely időszakban, mely szedésnek milyen közvetett és közvetlen önköltsége van, így nem a mérlegből évente kerül kiszámolásra az eredményesség, hanem akár havi szinten, szedésekre bontva, összekapcsolva az adott szedésekhez tartozó értékesítési eredményekkel. Ennek előnye, hogy vevő/szedés/időszak viszonylatban lehet vizsgálni a megtérülést, ami pontosabb vezetői döntéseket tehet lehetővé az ideiglenes munkaerő kapacitások, raktárkapacitások, logisztika és pénzügy területén.

A folyamatos és hosszan fenntartható siker alapelemei összefoglalva

  • önellátó infrastruktúra
  • high tech létesítmény ellátás a core tevékenységre fókuszálva (szellőztetés, fények, páratartalom, tisztaság stb.)
  • az adminisztrációs és a tevékenységet támogató folyamatok teljes digitalizálása egy ERP rendszerben
  • vezetői döntéstámogatás valós időben
  • megfelelő humán erőforrás, aki képes menedzselni és előre mutató lépéseket tenni

Nagyon megváltozott a szemléletem a gomba termesztés mélységei megismerése során. Bevallom, hogy távolról nem tűnt túl kreatívnak ez a tevékenység. Mióta közöm van évi 336 tonna gombához, másképp veszem le a polcról.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments