A BI ügyfél 3 fajtája – Ön melyikbe tartozik a darwini evolúció mentén?

“Érett” vagy “Éretlen”?

A vállalatirányítási rendszerek bevezetése és üzemeltetése kapcsán számtalan különböző iparágban dolgozó, különböző méretű ügyfél információs igényeit ismertük meg. Az “ügyfél” szó ebben az esetben legtöbbször a döntéshozót jelenti, még akkor is, ha a cégen belül van olyan alkalmazott, aki az  üzleti intelligencia (BI) hajtómotorja – tudásával, igényeivel és innovativitásával -, mivel ez a lelkesedés átragad a cégvezetőre. Az első fontos tapasztalat tehát, hogy a döntéshozó hozzáállása határozza meg a szervezet BI-érettségi szintjét. Az is elmondható, hogy ez a szint az előrehaladtával növekszik és folyamatosan lépnek át a cégek az első fázisból a másodikba és onnan a harmadikba.

Evolúció – 1. éppen csak kint van a fejünk a vízből

Az BI evolúció első szintjén lévő ügyfél a tranzakciós adatai feldolgozásával küzd. Ez a vállalatirányítási rendszer, az ERP szintje, de az is gyakran előfordul, hogy ezek az ügyfelek sok adatukat csak Excel fájlokban tárolják. Felismerték, hogy a hagyományos vállalatirányítási rendszerekből költséges a testreszabott információ kinyerése, viszont tudatosan vagy ösztönösen érzik azt, hogy a gyors és pontos információ létfontosságú a szervezet szempontjából. A fejlődés első lépcsőjeként ez az ügyfél találkozik az üzleti intelligenciával és felismeri annak hasznosságát. Sokszor annyira elragadja az első találkozás, hogy az ERP lépcsőfok kihagyásával az Excel fájlokat köti hozzá az grafikonokhoz és riportokhoz. Ez ideiglenesen működik is, de később azért ezt a lépcsőfokot is minden esetben pótolni kell. Hogy miért? Azért, mert ekkor az infó megvan, de az adminisztrációs problémák és a nem integráltság miatt (pl. egy összeget 5 különböző Excel táblába kell beírni) nem információs rendszere lesz, hanem dezinformációs rendszere.

Evolúció – 2. kinőnek a végtagok és járunk

Az az ügyfél, aki aktívan használni kezdi a BI-t, és az ERP szintje rendben van, az átlép a második szintre. A döntéshozó ilynekor a cége hatékonyságnövelésén dolgozik, ehhez keres olyan mutatószámokat (KPI) és vízesés grafikonokat  (pl. részlegenkénti vagy termékenkénti profitok diagrammja) talál ki, amivel az adatai mélyén rejlő információt ki tudja nyerni. Összefüggéseket próbál feltárni (pl. milyen előzmények jelzik a vevőelhagyást?) vagy korábbi mintázatok alapján előrejelzéseket vár el a rendszerétől a jövőbeli történésekről. A második szint a tanulás szintje, ahol az ügyfél néha túlzásba is viszi a BI használatát, hiszen minden egyes problémáját az információhiányra és így a döntéstámogató rendszereire vezeti vissza.

A második szint túlhajtott próbálkozása viszont nélkülözhetetlen előfeltétele a harmadik szint kifinomult vállalatvezetésének.

Evolúció – 3. tapasztalunk, megfigyelünk, tanulunk

Ezen a szinten a döntéshozó életének részévé válik az üzleti intelligencia. Rendszeres figyelmeztetéseket kap a rendszertől ha bizonyos paraméterek a megengedett szint fölé vagy alá mennek, a mutatószámok elérhetők számára a mobiltelefonján és a PC-jén, de akár nyaralás közben a tengerparton is. Döntései előtt leül a BI elé és mivel tökéletesen ismeri a rendszerét, gyors elemzéssel információt gyűjt és nem csak az érzéseire hallgat. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt az érzést, mint amikor hosszú keresés után megtalálja valaki a számára megfelelő mobil telefon típust. Ügyfeleinknél látjuk, hogy körülbelül akkora zavart jelent a harmadik szinten, ha a BI nem elérhető, használható, mint amikor otthon hagyjuk a telefonunkat. Őrjítő, mintha meztelenek lennének

A legerősebb él túl… ?

Azok az ügyfeleink, akik képesek fejlődni és a 3. szinten rendezkedtek be, ki tudják nyerni a folyamatosan növekvő adatvagyonukból az információt és nyereségességben, valamint méretben is növekedni tudnak. Ők lesznek azok a nagy és/vagy gyors halak, akik fel tudják venni majd a versenyt a multikkal. Azok, akik megragadtak tranzakciós adatok kezelésénél, mivel észrevétlenül behozhatatlan hátrányba kerülnek, lassan eltűnnek majd a színtérről.

Ami tegnap elegendő volt a győzelemhez, lehet hogy holnap a túléléshez is kevés

Gratulálok az Ön karrierjéhez! Ahhoz, ahogy eljutott idáig a cégével. Határozottan figyelmeztetni szeretném azonban, hogy az a skála, amivel idáig eljutott – már nincs többé. Olyan cégekkel kell hamarosan versenyeznie, akik töredék adminisztrációs költséggel, kevesebb beszerzési árral és az Ön cégéhez képest akár tízszeres profittal hajszolják előre a cégüket. Mert a végletekig finomították a cash-flow tervezésüket, predikciós algoritmusokkal látják a közeli jövőt és jobban ismerik a konkurenciát, mint az magát.

Talán hallotta már Ön is, hogy negyedik ipari forradalom korát éljük. Most azonban a túléléshez nem gépeket kell beszereznie, hanem információs technológiát. A technológia pedig inkább az én oldalamon álljon, mint a verseny társam oldalán.

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments