Adataink és titkaink a felhők felett

Már a csapból is a “felhő” folyik – mi is ez érthetően?

Manapság egyre többször hallhatjuk különböző fórumokon és egyre gyakrabban a médiában is feltűnik a „felhő” szócska. A legtöbb esetben azonban már nem a köznapi jelentést hordozza. Hogy mi is az a felhőtárhely?  A lényege, hogy helyet tudunk felszabadítani az eszközeinken a segítségével. Hogy hogyan?  Nem a mi saját hardvereszközeinken tároljuk a fájlokat, hanem az adott szolgáltató eszközein. Legtöbb esetben korlátozott tárhely az, amit fel tudunk használni, de előfizetéssel ezt akár korlátlanná is tehetjük. Előnye, hogy akár több eszközről is el tudjuk érni ugyanazokat a fájlokat, így nem kell otthon lennünk ahhoz, hogy egy ott tárolt dokumentumhoz hozzáférjünk. Elég csak belépnünk az okostelefonunkkal vagy más eszközünkkel – internet-hozzáféréssel – a szolgáltatásba, és azonnal használható és módosítható a dokumentum.

A felhőben bármit tárolhatunk

Óvnak minket a használattól! Vajon jogos a félelem?

A felhőtárhely-szolgáltatásokról manapság elég sok információ kering – nevezzük csak pletykának – olyan tekintetben, hogy miért is ne használjuk. Alkottak már róla filmet, jelent meg kismillió cikk botrányokról a felhővel kapcsolatban. Tény, hogy egy nagyon hasznos szolgáltatásról van szó, mint ahogy említettem, tárhelyet tudunk spórolni vele, és megkönnyíti a hozzáférést a fájljainkhoz, hiszen egy helyen foglal helyet (ami nem is a saját hardvereszközünk) de több eszközön ugyanúgy elérhető és módosítható. A sok pozitívuma mellett a használata nagyon sok odafigyelést igényel.

Példának okáért, hogy ne járjunk úgy, ahogy néhány évvel ezelőtt több hollywood-i sztár. Hatalmas port kavart, amikor egy hacker feltörte a hírességek iCloud fiókjait, és hozzáférhetett több száz személy privát tartalmához, amellyel természetesen vissza is élt. Több ezer dollárokat követelt azért, hogy ne hozza nyilvánosságra a privát – néhol meztelen képeket és videókat is tartalmazó – fájlokat. Amelyek végül persze nyilvánosságra kerültek, és amiért természetesen a szolgáltatót okolták. De nézzük a dolgok másik oldalát.

Ha valaki kiad olyan privát fájlokat egy ismeretlen személynek – jelen esetben szolgáltatónak – amelyeknek nyilvánosságra kerülése negatívan érintheti, akkor számolnia kell veszélyekkel. Ha kikerül a jelszava, vagy éppen egy hackertámadás áldozata, akkor napvilágra kerülhetnek olyan dolgok, amiknek a négy fal között kellene maradnia. Ez ellen több módon is lehet védekezni.

Használjuk okosan, védekezzünk megfelelően!

Vegyük a legegyszerűbb védekezési módszert. Meglepő, de nem minden ember gondol elsősorban erre – hiszen megbíznak a szolgáltatókban – pedig evidensebb a többinél. A felhőbe nem töltünk fel privát fájlt. Hiszen, mint fentebb említettem a nyilvánosságra kerülése negatívan hathat a jó hírünkre és magánéltünkre egyaránt. Ezért ezeket a fájlokat a legcélszerűbb, ha az otthoni gépünkön tároljuk. A biztonságra még többet adó emberek pedig az ilyen fájlokat, dokumentumokat egy külső merevlemezen helyezik el.

A fenti okokból már kiderült, hogy óriási hangsúlyt kell fektetni a biztonságra. Körültekintően kell megválasztani, hogy mely programokat használja az átlagfelhasználó. Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk a tartalmainkat, első sorban hasznos áttekinteni az adatvédelmi nyilatkozatokat. Itt részletesen le van írva, hogy a szolgáltató a fájljainkhoz hogyan férhet hozzá és milyen mértékben használhatja fel azokat. Sajnos a legtöbb ilyen vállalat hozzáférhet a személyes tartalmunkhoz, de van néhány kivétel.

Példa erre egy hazai startup vállalkozás. A Tresoritot 2012-ben alapították, mely ekkor már 1,7 millió dollárnyi befektetést tudott magáénak. (2) A magyarok által fejlesztett felhő biztonsága a kliensoldali titkosításban rejlik. Ez egy átlagfelhasználó számára nem jelent sokat, de a lényege az lenne, hogy amikor a felhasználó feltölti a tartalmait a Tresoritra, azok már feltöltés közben titkosításra kerülnek. Ezáltal azok már kódolt formában érkeznek meg a szolgáltató eszközeire. Így még a Tresorit munkatársai sem férnek hozzá a tartalmainkhoz, hiszen titkosítva foglalnak helyet a hardvereiken. (3)

A Tresorithoz hasonló felhők óriási biztonságot ígérnek

Ahhoz, hogy egy illetéktelen személy el tudja lopni a tartalmainkat, szüksége van egy kulcsra, amit csak a felhasználó tud. Ellenben az effajta programnak is van hátulütője. Ha elveszítjük a kulcsot, akkor sem mi, sem pedig a szolgáltató munkatársai nem tudnak hozzáférni a fájljainkhoz, ezért nagyon fontos hogy ezt biztonságos helyen tároljuk. A Tresorithoz hasonló szolgáltatások igénybevételével nem kell félnünk attól, hogy úgy járunk, ahogy a hírességek a fentebb említett botrányban.

Mint említettem, számos veszélyt rejtegethet a felhőtárhely-szolgáltatás, ha nem tudjuk megfelelően kezelni. Ha nem tudjuk számos funkcióját ennek a programnak, akkor sok fejfájást okozhat nekünk a használata. Egy eseti példa erre egy film, amelyet 2015-ben mutattak be a mozikban. Műfaját tekintve vígjáték, de rávilágít arra, hogy mi történik akkor, ha nem ismerjük például a távoli hozzáférés funkciót. A film röviden – tömören annyiból áll, hogy van egy házaspár, akik felveszik videóra tabletükkel az együttlétüket. Ezt a fájlt, „véletlen” feltöltik az iCloud felhőbe, amely szinkronizálja az összes eddigi eszközükkel – főként tabletekkel – a videót. A probléma az, hogy ezeket a tableteket már elajándékozták. Innen kezdődik a hajsza a készülékek visszaszerzéséért. Igen, ha a főszereplők ismerték volna a távoli elérés funkciót, nem kellett volna éjt nappallá téve keresniük a tableteket, ellenben igaz, akkor a film sem készült volna el.

Én, személy szerint használok több felhőtárhely-szolgáltatást is. Az olyan fontosabb dokumentumaimat tárolom rajtuk, melyeket napi szinten használok, de nem félek, hogy illetéktelen kezekbe kerül, mert nem tudnak vele visszaélni. A kiválasztásnál fontosnak tartottam, hogy áttekintsem az adatvédelmi nyilatkozatukat. A dokumentumokat átolvasva rájöttem arra, hogy szinte az összes szolgáltató feljogosítja magát – különféle okokra hivatkozva – a tartalmaim nyilvános felhasználásához. Ezért fontos az, hogy körültekintően válasszunk szolgáltatót.

A fenti példákból okulva pedig a felhőtárhely megválasztásán kívül, ami még fontos dolog a használatuk során az, hogy tisztában legyünk különböző funkciókkal és működésükkel.

Így, ha sikerül kiválasztani a számunkra legoptimálisabb szolgáltatást, és megtanuljuk használni a felhőt, azaz áttekintjük a használatához szükséges legfontosabb funkciókat, akkor biztonsággal ajánlom bárki számára a felhőtárhelyet.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments