tres; DOS; uno – a visszaszámlálás elkezdődött

A DOS rendszert fejlesztők felismerték, hogy a Windows rendszerek által kínált grafikus felület több lehetőséget biztosít számukra, ezért a DOS alaprendszerére felépítették a Windows változatot.
Ez több lehetőséget nyújt a felhasználónak, illetve jobb vizuális élményt. Ettől függetlenül a mag nem változik, de a grafikus kirajzolás miatt lassul(hat) a rendszer.

Ettől sajnos a DOS nem veszíti el a jól érezhető hátrányait:

 • adatbiztonság – a DOS alatt használt adatbáziskezelő rendszerek minden esetben könnyedén törhetők (még én is meg tudom csinálni), tehát az IT-ban okosabb alkalmazott simán viszi az adatokat a konkurenciához, amikor lelép;
 • adathiba lehetősége;
 • korlátozott vezetői információk
 • nincs vagy minimális integráltság – többszörös adatbevitel;
 • csak bizonyos hardver eszközökkel kompatibilis, melyekkel más, modern programok nem működnek;
 • nincs meg a távmunka, a távolról való menedzselés lehetősége.

A VAS

A DOS alapú rendszerek hardver támogatottsága, valamint a Microsoft támogatása az XP-ben volt utoljára valamire való.

 • Azóta a 64 bites rendszerek nem támogatják a DOS működést, illetve a WIN7-től felfelé csak emulátorban működik.
 • Miért is baj ez? Ha a cég használ egyéb alkalmazásokat is, akkor azok erőforrás igénye magas és nem lesz elegendő a 3,2GB memória, amit a 32 bites rendszerek még támogatnak. Az utolsó szöget az XP frissítésének vége jelentette. Azóta csak nőnek a biztonsági és stabilitási gondok.
 • forrás: Start64.hu 

Sajnos bármilyen jó rendszerről legyen szó, az óra ketyeg és a technológia csak modernebb lesz, a fejlesztők egyre jobban ki fognak kopni és a munkatársak átállási hajlandósága sem lesz jobb, minél később állunk át egy korszerű megoldásraEz utóbbit látom a legnagyobb kihívásnak a cégek életében, akik DOS alapú rendszerről szeretnének átállni.

Egyre nehezebb lesz

A fogfájás – fogorvoshoz dilemmához tudnám hasonlítani. Fáj is, lyukas is, de még bírom – egy kis fájdalomcsillapító és jobb is. Aztán egy nap gerincen végigfutó fájdalom, irány az ügyelet, és lehet gyökérkezelni 40ezerért (és legalább 2-3 alkalommal még menni is a fogorvoshoz). Pedig ha anno elmentem volna, max egy 10 ezres tömés lett volna…

Valahogy így van ez a régi DOS alapú rendszerek cseréjével is. Működnek. Láttam olyat is, ahol zseniálisan működnek. A munkatársak olyan gyorsan és pontosan verték bele az adatokat, hogy csak lestem. Egér? Sehol!

Ezek a munkatársak 10-25 éve használják ezeket a rendszereket, úgy megszokták, hogy álmukban is tudnak főkönyvet F1-F12 kombinációval lekérdezni 🙂

Ezeket a munkatársakat kell egy teljesen más – párhuzamos univerzumban működő – rendszerre átállítani úgy 1-2 év alatt, hogy a munka hatékonysága és a cég termelőképessége is növekedjen. Óriási kihívás minden résztvevőnek, sokan ezért is halogatják, mint a fogorvosi vizsgálatot.

Megoldást csak az jelenthet, hogy a menedzsment vesz egy óriási levegőt, és elkezdi megfelelően megtervezni az átállás mérföldköveit, céljait. Ezután ezt a döntést átviszi a munkatársakon, és hangsúlyozza azokat az előnyöket, amivel egy ERP rendszer jár:

 • magas fokú adatbiztonság;
 • grafikus kezelői felület – több munkaablakban is lehet dolgozni;
 • gyors adatlekérdezés – indexelési hiba nélkül;
 • öbb új funkció, ami az egyes részlegeket segíti – pld grafikus gyártástervezés;
 • a vezetők részére több és jobban átlátható vezetői információ;
 • csoport- és távmunka lehetősége;
 • kevesebb adatrögzítés;
 • perifériák cseréje (mátrix nyomtató helyett, lézer nyomtató – korszerű bizonylatok);
 • Az IT évek alatt többet fejlődik, mint bármelyik más iparág. Ha az ügyfeled meglátja, hogy egy 10+ éves informatikai rendszert használsz, az biztosan nem fog bizalmat építeni benne. Ha esetleg ez még a számláidon, bizonylataidon is megjelenik, akkor valószínűleg már sok potenciális vevőt vesztettél el a “legacy” rendszered miatt. Te mit gondolnál arról a szállítódról, aki lovas kocsival szállítja ki az árut hozzád?

Az új rendszer kiválasztás során nem mehetünk el  a tény mellett, hogy a cég már jól bevált és beidegződött folyamataihoz is hozzá kell nyúlni, hiszen a modern ERP rendszerek már kevesebb felhasználói szabadságot engedélyeznek a DOS-hoz képest. Így az átállás nem csupán szoftver oldalon, hanem cégszervezés, folyamat oldalon is meg kell, hogy történjen. Ez a szakasz alkalmas arra, hogy teljes folyamat optimalizációt hajtson végre a menedzsment, ami természetesen komoly munka és nem kis felelősség.

Ezért a kiválasztott szoftver cég tanácsadóinak kompetencia vizsgálata legalább olyan fontos, mint maga a platform, amit a DOS rendszert használó cégek be kívánnak vezetni.

ÉRV a DOS mellett – Short Story

 • Kb. 6 éve ütköztünk egy DOS-os, helyi rendszerrel egy nyílászárókat gyártó cégnél, ahol a DOS-os szállító azt mondta az ügyfélnek, hogy azért rossz döntés a Windows-os szoftver, mert a Windows-on egérrel lehet kezelni a felhasználói felületet, az egérrel pedig elég sokat kell kattintani, és persze a sok kattintástól az egér elhasználódik, sokszor kell cserélni. Szóval ez a nagy hátránya a mi Windows-os rendszerünknek, hogy vehetsz hozzá kétévente kétezer forintér egy új egeret.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments