Interjú Fülöp Tiborral, a Metálplaszt Kft. ügyvezetőjével

8 fővel indultak, mára közel 600 főt foglalkoztatnak. Az elmúlt évtizedek alatt a műanyagfeldolgozást tekintve a Jászság valódi Szilícium-völgye lett hazánknak, egyik legmeghatározóbb szereplőjével, az 1990-ben alapított jászberényi Metálplaszt Kft.-vel az élvonalban. A családi vállalkozás második generációs ügyvezetőjével, Fülöp Tiborral beszélgettem.

Szendrei-Balogh Fruzsina

Már a kezdeti évektől is igen szemléletesen lekövethető a Metálplaszt fejlődése. Mit jelentett 1993-ban szerszámüzemmel rendelkezni?

„Egyetlen szerszámgéppel indultunk, ezt követően lett fröccsöntőüzemünk, majd rövidesen olyan gyártási kapacitással dolgoztunk már, hogy a szerszámüzemet fel kellett fejleszteni a fröccsöntő kiszolgálásához, immár számos új szerszámot is tervezve. Egykor 8 fővel indult a cég, közel a csapat fele még most is aktív dolgozó. Társaságunk mintegy 25.000 m2-es gyártóterületen végzi műanyagfröccsöntő szerszámok tervezését, gyártását, műanyagfröccsöntést, műanyag és fém termékek felületkezelését, szerelését, valamint komplex gyártási folyamatok kivitelezését.”

Egyértelmű volt, hogy az új generáció is részt vesz a családi vállalkozás gardírozásában?

„Ugyan büszkék vagyunk arra, hogy magyar kézben, családi vállalkozásban működik cégünk, bennünket mindig is tiltottak attól, hogy részt vegyünk benne. Melindával (Tibor felesége) egy helyen kezdtünk dolgozni Budapesten, később a gabonaiparban, majd 2002-ben úgy döntöttünk vége a tanulóéveknek, és bekapcsolódtunk a családi cég építésébe. Akkoriban sok beruházás kapott szárnyra, több fejlesztésbe fogtunk párhuzamosan, testvérem (György) 2010-ben csatlakozott a céghez. 2016-ig Édesapánkkal négyen, jelenleg pedig Gyuri feleségével kiegészülve négyen alkotjuk a top vezetést, noha nem ennyire élesek a határok: az egyes területek gazdái szinte saját kis vállalatokat működtetnek a cégen belül, nem is hozunk anélkül nagyobb stratégiai döntést, hogy az érintettekkel, vagy akár egész csapattal meg ne vitatnánk azt.”

A falakon egyre sorakoznak a megszerzett tanúsítványok, maga a cégszemlélet is a minőség köré épül („A ma minősége a holnap sikere.”). Tudatos ez a fókusz?

„Abszolút! Tudatosan hamarabb szeretnénk megszerezni minden tanúsítványt, mint ahogy az vevői elvárás lenne – ugyanígy hamarabb akartunk vállalatirányítási rendszert is, mint ahogy igény jelentkezett volna rá. Salga Péter (Dyntell Magyarország Kft. ügyvezetője) a megmondhatója, mikor kezdett el tárgyalni erről Édesapámmal (akkori ügyvezető), azelőtt mindent Excel alapon működtettünk. Míg ma már egy kisebb cég élete is elképzelhetetlen egy jól szervezett ERP rendszer nélkül, addig akkoriban korántsem volt evidens, hogy efelé tart a világ.

Nem volt könnyű folyamat elfogadtatnunk a kollégákkal az új rendszert, úttörőnek számítottunk a hazai ERP beszerzők között, de ugyanígy a Dyntell életében is mi voltunk az első nagyobb ügyfél. 2010. január 1-jén indult élesben a rendszer. Ezúton is szeretném kiemelni a bevezetésben aktívan részt vevő csapat tagjait: Kalló Miklós, Molnár-Budai Ágnes, Jénáki Imola, Drábucz István.”

A hazai műanyagfröccsöntők-fémmegmunkálók szegmensében milyen súllyal van jelen a Metálplaszt?

„Természetesen van konkurencia, körülbelül tíz hasonló profilú cég van az országban. Nagy a verseny, de stabil a pozíciónk, minduntalan előre törekszünk, keressük az újításokat, mint például a BI rendszerrel, melyhez most nőttünk fel igazán. Jellemzően hazai piacra szállítunk (TIER 2-es szállítóként nem közvetlenül az autógyárat, hanem az ő TIER 1-es beszállítóját látjuk el) – jelenleg ez komfortos pozíció. Ugyan sok fejlesztés szükséges még egy gyár közvetlen kiszolgálásához, de az a célunk, hogy pár éven belül már így működjünk.”

Ki tudna emelni olyan fejlesztést, melyre különösen büszke a vállalat?

„Minden fejlesztésünket nagy sikerként könyvelünk el, az utóbbi években volt csarnokberuházás, gépberuházás, érkeztek új gépek a szerszámüzembe, jelenleg pedig új raktárépületet építünk, és bővítjük szerelőcsarnokunkat.

Minden évben több sikeres pályázatunk, illetve lezárt pályázatunk van, így valósíthattuk meg az imént említett fejlesztéseket”

És néhány projektet az elkövetkező évekre nézve?

„Számtalan fejlesztés van tervben, ezek közül csak egy pár: gyártócsarnok kapacitásának bővítése, festőüzem automatizálása (robotizált festőüzem), fröccsöntőkapacitás bővítése (2000-2500 tonnás záróerejű öntőgépek), tisztateres festőüzem kialakítása. Az elmúlt 2-3 évben kiváltképp dinamikus pályán mozgott a cég, persze ez a projektindítások függvényében is változott, de összességében növekedtünk, ezt célunk tartani is.”

Miként jellemezhető a vállalati környezet, szervezeti kultúra, értékek: mi az a közös szellemiség, ami átfogja az egész működést, amivel minden alkalmazott tud azonosulni?

„Nekünk van a legvidámabb, legösszetartóbb, legsikeresebb csapatunk a környéken, aki közénk tartozik, egy nagy családba tartozik. Minden családban vannak szerepkörök és feladatok, habár aki egyszer leteszi a Metálplaszt mellett a voksát, és szeret családias környezetben dolgozni, az itt jól érzi, és hosszútávon is jól fogja magát érezni. Mi erre fektetünk különösen nagy hangsúlyt, hogy ez az üzenet átmenjen, hogy a közös célokat együtt fogalmazzuk meg, s bízom benne mindenki magáénak is tudja érezni azokat a célokat, melyekért a vállalat dolgozik. Hisz ha magáénak érzi a célt, akkor valahol magáénak érzi a vállalatot is.”

Milyen kihívásokkal néz szembe a cég?

„Munkaerőprobléma, szakember-utánpótlás – nem új keletű probléma, több éve dolgozunk a megoldásán, kiküszöbölésén. Gyakornoki képzőhelynek minősülünk, és a jól teljesítő tanulóknak ösztöndíjprogramot hoztunk létre – miután letették vizsgáikat, állást tudunk nekik biztosítani. A vezető beosztású kollégák fluktuációja szerencsére nem jellemző, az elmúlt 15 évben két vezető ha távozott. Próbáljuk vonzóvá tenni a céget a jövedelmekkel is, jól működik a teljesítményarányos bérezés, nagyfokú ösztönzőrendszer. Támogatjuk a belső karrier-lehetőségeket: van olyan, aki operátorként kezdett nálunk és ma műszakvezető, vagy diákmunkásból lett kontrolling vezető. Megbecsüljük azokat a kollégákat, akik végigjárták a ranglétrát, a termelési dolgozóktól kérjük is, hogy ismerjék meg, lássák át az összes területet, mielőtt munkába fognak.”

Néhány éve cégátörökítés történt a vállalatnál – noha ugyanazon család kezében maradt a vezetés, mégis: hogyan fogadták a munkavállalók?

„A folytatás soha nem volt kérdés, ezt a nyitottságot az előző generáció is látta bennünk, enélkül elképzelhetetlen az átörökítés. 2002-től kezdve egyre többet tanultunk a vezetésről, elkezdtünk fokozatosan felnőni a feladathoz, ehhez kellő idő szükséges, míg az addigi vezető hátrébb vonul, és az új előtérbe lép.

A cégutódlási statisztikák szerint az első és második generáció közti átadás több mint 50%-a meghiúsul. Ma Magyarországon túlnyomó többségben első generációs cégek működnek – az alapító valamikor a rendszerváltás környékén megalapította a cégét, ami azóta valamilyen formában működik, de:

  • vagy nincs utánpótlás,
  • vagy nem érdekli a következő generációt,
  • vagy nem alkalmas rá,
  • vagy megpróbálják átadni.

És sajnos több mint a fele el is bukik.

Mi úgy értékeljük, sikerrel abszolváltuk az átmenetet, hiszen a Metálplaszt továbbra is egy dinamikusan növekvő pályán mozog, van 3-5-10 éves jövőképünk, melyeket meg szeretnénk valósítani: ez a csapat közösen fel tudott nőni ahhoz a feladathoz, hogy az alapító távozik, és hogy az ezzel járó, alapító-szellemiség távozását át kell alakítani egy más szellemiséggel működő vállalatirányításra, ahol a csapat és a csapatnak az együttes munkája tudja meghatározni mennyire lesz sikeres a cég.”

Milyen lehetőségek vannak cégen belül a csapatépítésre, rekreációra?

„Visszakanyarodva kicsit: több fronton is igyekszünk erősíteni a családi jelleget, sok pozitív visszajelzést kapunk arról, hogy a cégcsoport szüntelen növekedése mellett még mindig jól érzékelhető ez a törekvésünk. Ennek egyik kulcseleme talán, hogy nem csak az irodából irányítunk, hanem ki is megyünk az emberekhez.

Számtalan családos, illetve kollégákra fókuszáló rendezvényünk van, mint pl. a juniális vagy a 400 fős év végi karácsonyi ünnepség. Előbbinek népszerű eleme az „Open Factory”, amikor is a családtagok is bejárhatják az egyes üzemeket. Egyre többen látogatják ezeket az eseményeket, jók a visszacsatolások, különösen azért, mert nincs kötöttség: magánemberként is megismerhetik egymást a munkatársak, nem csak feladataik révén. Ez különösen jó hatást gyakorol a munkamorálra. A vállalati események mellett biztosítunk keretet külön az egyes területek számára – egyúttal biztatva őket –, hogy önállóan is szervezzenek programokat.

Rendszeres kiállítói vagyunk a Szakmaválasztónak, már általános iskolás korban megszólítva a gyerekeket és szüleiket, rávilágítva, hogy van tisztelete és becsülete a szakmunkának, fontos az utánpótlás. Erről nem csak beszélni szeretnénk, hanem aktív, tevékeny résztvevőként is fellépni, a Metálplaszt szlogenjének analógiáján: a ma oktatása a jövő záloga; tehát ha ma nem fordítunk erőforrást a fiatalok oktatására, akkor komoly problémákat jelent majd 3-5 éven belül a szakember utánpótlás. Elektromos szerelő, gépbeállító, pneumatikus szerelő, technológus, programozó, CNC maró – csak a terület legfontosabb hiányszakmáit említve. Épp ezért országos szinten számos együttműködést alakítottunk ki, kapcsolatban állunk a legtöbb helyi szakképző intézménnyel, várjuk a diákjaikat, lehetőséget biztosítva arra is, hogy ha idővel más terület jobban érdekelné, úgy házon belül is tudjon váltani.

Számos diplomamunkában működünk közre konzulensként, sok egykori szakdolgozó írta nálunk/rólunk diplomamunkáját, olyan sikerrel, hogy később álláslehetőséget is kaptak.

A családi jelleg olyannyira sajátos, hogy több kollégának is dolgoznak itt szülei, testvérei, gyerekei – a bizalom ezen fokánál nincs is jobb visszajelzés.

Mi a munkájuk kedvenc része?

Melinda: „Amikor egy rendezvény után odajönnek a kollégák, hogy jól érezték magukat, és már kérdezik mikorra várható a következő 🙂 Pályázati oldalról pedig, amikor visszajelzést kapunk egy-egy nyertes pályázatról, és belevethetjük magunk az elkövetkező munkába.”

Tibor: „Jó látni, ahogy a munkahelyi kollegialitás valamilyen szintű barátsággá alakul, hogy az emberek szívesen töltik együtt szabadidejüket is. Főként, hogy ezek jobbára spontán, önszerveződő alkalmak, pl.: céges síelés, vagy pozsonyi sörtúra – nem „felülről”, vezetők által generált események, mégis jól láttatják, mennyit jelent, ha egy cég invesztál a csapatba.”

Mindezek alapján talán elmondható, hogy házon belül nagyon is megtérül a csapatba fektetett energia, hiszen nem mindennapi munkahelyi közösséget hív életre. Miben áll a Metálplaszt társadalmi szerepvállalása?

„Fontosnak tartjuk, hogy a Metálplaszt és imázsa bizonyos, számunkra fontos, vagy fontosnak ítélt közhasznú tevékenységgel is összekapcsolódjon. Elkötelezetten támogatjuk a kultúrát – ezen belül is minden évben a Csángó Fesztivált, a Jászság népművészeti hagyományainak magas színvonalú képviselőjét –, valamint az egészségügyet. 2013-ban komfortszobát alakíttattunk ki a helyi Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban annak érdekében, hogy az egyes életmentő készülékek biztosításával valóban XXI. századi kultúrát, kórházi színvonalat tudjuk biztosítani: ha valamely kollégánk pár napot bent fekvéssel kell töltsön, úgy egy jelképes térítés ellenében igénybe tudja venni a komfortszoba szolgáltatásait – emellett a kórház térítéses szolgáltatásaként rendelkezhet a szoba kiadásával. Jobban mondva nem halat, hanem horgászbotot adtunk ezzel az intézménynek, mely elgondolást több helyi cég is követett azóta.

Emellett támogatjuk a látványsportot: a Jászságban talán nincs is olyan sportág, melynek ne lenne csapata, ekképp patronáljuk a jégkorong-, kézilabda- és labdarúgó szakosztályt.”

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments