Interjú Mórucz Lászlóval, a Pannon Guard Zrt. vezérigazgatójával

Egykor épp hivatása szólította el, de 28 év katonai szolgálat után visszatért családjával a cívisvárosba: a rendvédelem iránti elkötelezettség nemcsak Mórucz Lászlót, a Pannon Guard Zrt. vezérigazgatóját kíséri végig pályáján, mint mondja, a vagyonvédelmi cég legtöbb munkatársa hasonló közegből érkezett: “Sokan 20-30 évig szolgáltak rendőrségnél, honvédségnél, ez áthatja a szervezetet: nincs ugyan tisztelgés, hisz az a múltunk, de nagyon is tiszteljük ezt a múltat.”

Szendrei-Balogh Fruzsina

Tősgyökeres debreceni vagyok, először 1987-ben szólított el a katonaság Pécsre, majd Nyíregyházán szolgáltam. Leszerelve a honvédségtől a brüsszeli Európai Védelmi Ügynökségnél pályáztam egy beosztásra, de végül itthon maradtam: kötődtem a szülővárosomhoz; itt élt a családom, itt sportoltak a fiaim. Hamarosan egy budapesti vagyonvédelmi cég területi vezetője lettem, majd rövidesen a Kelet-magyarországi régió igazgatója. Három év múlva megérett az idő a váltásra, azonban azt jól tudtam, hogy budapesti cégnél vezető beosztás csak a fővárosból gyakorolható, ekkor már a nagyobbik fiam is ott élt, de a patrióta kötöttség továbbra is buzgott bennem.

A Pannon Guarddal egy beszélgetés révén kerültem kapcsolatba. Kezdetben nem is volt szó munkaviszonyról, pusztán külsősként kapcsolódtam be a cég életbe – ugyanis a vagyonvédelmi piacon a vállalat akkorára nőtt 2013-ra, hogy a hagyományos egyszemélyes tulajdonosi irányítás már nem működött. Szükség volt egy külső ember szemével átvilágítani a működési modellt. Már akkor is vezető szereppel bírt a cég a Kelet-Magyarországi régióban, de a cél az volt, hogy a régió első számú vagyonvédelmi szolgáltatójává váljon. Több változatban is kidolgoztam a javaslataimat, melyek elnyerték a tulajdonosok tetszését, így csatlakoztam 2013 februárjában a céghez.”

Jelenleg milyen súllyal van jelen a vállalatuk?

“A vagyonvédelmi piac sajátossága, hogy rendkívül túltelített, több mint 2000 cég dolgozik ezen a kis piacon; a Kelet-magyarországi piacvezető szerepünk viszont elvitathatalan. Célunk egy olyan országos lefedettség elérése, mely túlterjeszkedik a régión, és képes ugyanazt a minőségű szolgáltatást nyújtani az ország valamennyi pontján.

A piacot jellemzően három nagy szegmensre osztjuk, megbízói kör szerint: a számottevő önkormányzati és állami megrendelői kör, a magyar KKV-k és a multinacionális vállalatok. Folyamatos célunk ez alapján a három lábon állás: a 30-30-30%-os portfólió.

A jelenlegi alkalmazotti létszám körülbelül 400 fő. Kedvező a cég struktúrája, ugyanis a középvezetői állománnyal bezáródóan nem éri el a 10%-ot az adminsztratív oldal, a kollégák döntő többsége a termelésben dolgozik, illetve vagyonőr. Március 1-jével komolyabb toborzásba fogtunk, melynek célja 150 fő felvétele, év végére már 600 fő foglalkoztatását tervezzük. Ehhez a számhoz adódik a romániai és szlovákiai állományunk, közel 700-800 fő, illetve újabb 600-700 fő, kiket partnercégeken, vállalkozókon keresztül foglalkoztatunk.”

Határon innen és túl más típusú szolgáltatásokra van igény piacon?

“A szolgáltatási igény szinte minden térségben ugyanaz, ami itthon a vagyonvédelmi körbe csak beletartozhat, azzal mi mind foglalkozunk. A külföldi piacon jellemzőbbek a speciális igények, melyeket a megbízói kör sem feltétlenül tőlünk rendel meg, de úgy gondolom lépést tudunk tartani ezekkel a technológiákkal, nem okozna kihívást egy igen egyedi igény sem.

Főbb területeink:

  • Objektumok őrzése, védelme
  • Technikai rendszerek tervezése, kivitelezése
  • Riasztórendszerek tervezése, kivitelezése, felügyelete
  • Rendezvények biztosítása, pénzszállítás, értékszállítás
  • Betegszállítás”

Mi különbözteti meg Önöket a versenytársaiktól?

“Egyrészt az innováció: az innovációs készség, a nyitottság, az újra való törekvés. Vagyonőrt biztosítani egy kapuhoz bármely cég tud, de mindezt megtámogatni olyan rendszerekkel, olyan mérhető, értékteremtő fejlesztésekkel ahogyan mi tesszük, azt már kevéssé. Ez valahol gondolkodásbeli különbséget is feltételez: jól példázta ezt a kollégák hozzáállása, amikor a Dyntell rendszerét saját platformjainkra szabtuk, teljesen átalakítva azzal a korábbi munkameneteket. Másrészt a csapat megbecsülése, értékelése, a foglalkoztatási körülmények – úgy gondolom a szférában kiemelten nagy gondot fordítunk ezekre, akárcsak a megbízókkal való kapcsolattartásra: megkülönböztet minket a folyamatos rendelkezésre állás, és hogy nincs az a kérés, amit ne oldanánk meg. Vagyonvédelmi megoldást szállítunk, minden megbízó igénye kihívás: ez az a nagyfokú flexibilitás, ami kiemel minket.”

Milyen stratégia alapján határozzák meg az irányokat?

“A szolgáltató piac hosszú távú stratégiája arra épül, hogy mindig képes legyen előre meghatározni az innovációkat, majd az alapján tervezni a működést. Oly mértékben felgyorsult a technikai fejlődés, hogy antennánk kell legyen a világra. Az igazán nagy cégek titka, hogy évekkel előre érzik azt a bizonyos rezdülést, mi ha nem is érezzük mindig nyomban, azonnal lekövetjük egy megoldással. Salga Péterrel (CEO, Dyntell Magyarország Kft.) jelenleg is dolgozunk a drónok vagyonvédelmi alkalmazásán, és nem azért, mert a versenytársaink is ezt csinálják, hanem mert észleltük, hogy ez egy népszerű trend, és a szakmán belül ki akarjuk hozni belőle a legtöbbet.”

Van olyan mérföldkő a cég életében, melyre különösen büszke?

“Nehéz kiemelni akár egyet is, ugyanis ez egy folyamat, az ügyfeleink, megbízásaink és kollégáink együtt alkotják ezt a sikert. Amire büszkék vagyunk, hogy évek óta mi felelünk a Debreceni Virágkarnevál zavartalan működéséért, amikor is 250-300 ezer embert biztosítunk egy 5 km hosszú szakaszon. Gyakorlatilag minden projektünk mérföldkő, kiváltképp amikor új terepre lépünk: tavaly a banki szférában nyertünk országos tendert, egy országos kiszervezettségű banki megbízást kapva, mely a vagyonvédelmi szolgáltatás egyik legfelsőbb kategóriája.”

Miben áll a közös misszió?

“Az őrző-védőkről általánosan két sztereotípia él: nagy kopasz kigyúrt ember, vagy idős, nyugdíjas úr. A Pannon Guard tevékenysége túl kíván mutatni ezen: vagyonvédelmi szolgáltatóként komplex megoldásokat szállítunk, melyekért elkötelezettek és lojálisak vagyunk. Márpedig az értékek védelmébe ugyanúgy beletartoznak a kapcsolatok, egy cég megjelenése, megítélése, vagyonának védelme.

Mit tekintsünk értékmérőnek? 2015-ben minőségfejlesztésért nyert IIASA-Shiba Díjat a Pannon Guard Zrt., melyet személyesen a díj alapítójától, Shoji Shiba japán professzortól vehettünk át, s melyet nagyban köszönhetünk a Dyntell Software akkorra élesen működő vállalatirányítási rendszerének.

A professzor megkérdezte, mit gondolunk magunkról, mivé akarunk válni: ‘number 1’ vagy ‘professional’? Válaszunk: professional. A piaci rangsor folyamatosan változik, de a professzionalizmus mellett tett elköteleződés örök, márpedig ha profi vagy, akkor folyamatosan profi vagy. Ezt kívánjuk átadni, ez a jövőképünk, mely áthatja a céget, annak minden szintjén.”

Vannak-e belső programok a munkavállalói elköteleződés elősegítésére, megerősítésére?

“Folyamatosan szervezünk akkreditált felnőttképzési és vagyonőri tanfolyamokat, olyan kollégáink számára is, akik adminisztratív oldalon dolgoznak – hisz mégiscsak vagyonvédelmi cég vagyunk.

Több olyan képzésünk is van, mely nem előírás, de rendkívül hasznos: például az elsősegélynyújtás, akár egy újraélesztés eshetőségére. Vannak kommunikációs, konfliktuskezelési tréningjeink, belső képzésünk. Emellett dolgozunk több innovatív megoldáson: digitális őrnapló (Dyntell-el), rendezvényes busz, építőipari és vagyonvédelmi szoftverrendszer.

Működik továbbá egy karrierprogramunk: a középvezetői állomány számos tagja vagyonőrként kezdett a cégnél 8 éve. Ezt az elköteleződést javadalmazási rendszer is méltányolja a 3, 5 és 8 éves fordulókon. Tavaly ezt 13. havi fizetés is kiegészítette, illetve a tulajdonosok minden évben ünnepélyes keretek közt köszönik meg az éves munkát.”

Több olyan kezdeményezése is van a Pannon Guard-nak, mely ugyan túlmutat a céges kereteken, mégis ugyanúgy a köz szolgálatában áll…

“Egy sikeres gazdasági társaságnak – eleve úgy gondoljuk – komoly felelőssége van a társadalomban: mind a tulajdonosi kör, mind a cégvezetés kifejezetten érzékeny a segítségnyújtásra. Hosszú évek óta támogatunk karitatív célokat: sportegyesületek, alapítványok, iskolák működését. Többmilliós nagyságrendű az a tétel éves szinten, amit valamikor pénz, valamikor szolgáltatás formájában támogatásra fordítunk.

Utóbbira példa a nagy sikertörténetként megélt böszörményi Dr. Molnár István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános és Készségfejlesztő Iskola, Kollégium támogatása, amikor is a Pannon Guard buszaival behoztuk a gyerekeket a debreceni adventi ünnepségre – voltak, akik korábban még sosem voltak a cívisvárosban – valódi élményt kívántunk adni nekik.”

Hallgatva a honvédségnél és a vagyonvédelemben töltött életútját, úgy gondolom nagyon is van párhuzam a két hivatás között. Véletlen ez a folytonosság? Volt olyan meghatározó személy vagy élmény, ami ezen a pályán tartotta?

„Nehéz kiragadnom bárkit is, de sokakat tudnék a katonai pályafutásom idejéből. Illetve nagyképűen hangozhat magamat kiemelni, de olyan értelemben helytáll, hogy egyfolytában tanulok magamtól. Fordulópont volt, amikor 2000-ben az USA-ban tanultam egy katonai iskolában, ez vezetéselméletileg és gondolkodásmódilag is nagy hatással van rám a mai napig. De ugyanúgy meghatározóak a posztgraduális évek, a külföldi szolgálatok és a civil élet is. Éppúgy tanultam vezetőmtől, mint megbízótól, partnertől, kollégától, vagy beosztottól. Nyitott vagyok a környezetemre, próbálok hozzá alkalmazkodni és reagálni.”

Még az interjú elején említette fiait, ők is édesapjuk nyomdokaiba léptek?

“Két nagy fiam van, sokáig sportoltak mind a ketten, ami szintén egy tanúságos környezet: a sport, a közösség ereje, a kudarc tűrése és a sikerből való építkezés. Egyikőjük 30 éves, iparfejlesztéssel, iparfejlesztési tanácsadással foglalkozik. Másikójuk 26 éves, sportszervezőként, sportvezetőként tevékenykedik; aktív karriert építenek mindketten, a maguk útját tapossák, önerőből.”

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments