Automatizálás elavult gépparkon – azaz mi az a BI-BOX?

Az Ipar 4.0 nem azt jelenti, hogy ki kell dobnod minden gyártó gépedet, ami 5 évnél régebbi. Létezik egy technológia, amivel az analóg masinák is ráköthetők a negyedik ipari forradalom áramlatára – ez a BI-box.

A BI-box egy gép-független interfész, mely képes a heterogén gépparktól érkező jeleket (mennyiség, hőmérséklet, nyomás… ) illeszteni (fizikai I/O-n vagy kommunikáción) egy felsőbb szintű rendszerhez (BI, ERP, MES). Segítségével akár egy műszerezetlen egyetemes eszterga különböző paraméterei is illeszthetőek egy felsőbb szintű rendszer felé, de egy fejlettebb kommunikációval rendelkező gép becsatolása is lehetséges szabványos ipari protokollon keresztül. A felsőbb szintű rendszer felé a BI-box szabványos adatbázis felülettel rendelkezik, melyen keresztül egyszerű lekérdezések segítségével elérhetővé teszi az általa gyűjtött adatokat.

A BI-box lehetőséget biztosít a gépre történő visszahatásra, mellyel pl. feltételhez kötötten engedélyezni/tiltani lehet azt (pl. bejelentkezés nélkül nem lehet indítani a gépet). Lehetőség van továbbá státusz torony elhelyezésére is a gépeken, melyen keresztül információhoz juthat a gép kezelője/műszakvezető a gép, vagy az éppen azon futó folyamat pillanatnyi státuszáról.

A BI-box teljes egészében nagy rendelkezésre állású ipari eszközökből épül fel, ezáltal megbízhatóan működik az ipari környezetben. Modulárisan bővíthető, ez biztosítja a jó skálázhatóságát és illeszthetőségét az összetettebb gépekhez is. Egy BI-box több gép illesztésére is képes.

A BI-Box megoldás segítségével a Dyntell képes a régi, elavult gépek automatizálására is, azaz „okossá” lehet tenni azokat a gyártó eszközöket is, amelyek még nem Ipar 3.0 kompatibilisek.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments