Szegény ember vízzel főz – Automatizálás nyomdagépeken

Gyakran érkezik megkeresés a Dyntell-hez nyomdagépek gyártási teljesítményadatainak a mérésével és annak regisztrálásával kapcsolatban. A modern nyomdagépek természetesen képesek ezen adatok mérésére és megjelenítésére, de a gép vásárlásakor az ügyfél általában nem “alkudja bele” ezt az árba, és utólag súlyos milliókba kerül ennek bekapcsolása.

A gyártó/termelő vállalatok versenyképessége nagy mértékben függ az optimális időkihasználtságtól, a munkák hatékonyan történő elvégzésétől, ez a nyomdáknál is így van. Ezt a hatékonyságot a kontrolling eszközökkel lehet mérni, és az eredmények függvényében rendelkezni a szükséges beavatkozásról. Egy mérésadatgyűjtő rendszer kiépítése és annak adatai alapul szolgálnak az Ipar 4.0 rendszernek, ahol a mérésadatgyűjtő rendszernek kapcsolódnia kell a cég adott vállalatirányítási rendszeréhez és az üzleti intelligencia rendszerhez.

A gépek egyedi vezérlőkkel vannak ellátva, ezért a gyárilag beépített szenzorok alkalmazása, azok jeleinek a lemásolása a későbbi garanciális problémák elkerülése miatt kerülendő. Új szenzorokat kell beépíteni, és azok jeleit kell bekötni az adatgyűjtő egységbe (kapcsolódó megoldásunk: BI-box). A darabszám megállapítása általában egy tárgyreflexiós érzékelővel történik, amelyet a gyári érzékelővel párhuzamosan azonos tartókonzolra rögzítenek. A gépegységen el kell helyezni egy három színes (Piros/Sárga/Zöld) státusz tornyot, melyet a PLC a programból működtet, valamint egy két nyomógombos státusz választót, melyről a kezelő tudja állítani a gép jelenlegi státuszát (gyárt/egyéb állás). A kábelezés az érzékelő és a feldolgozó egység között a gép belső vázában a gyári nyomvonalon történik, az érzékelőkhöz tartozó gyári kábelen keresztül.

A feldolgozó/adatgyűjtő egység több napra visszamenőleg, online, időbélyeggel ellátva tárolja a termelés adatait, további időtartamra offline teszi ezeket elérhetővé. Minden gép esetén, akár több digitális bemenet feldolgozása is megvalósításra kerülhet szoftveresen. A rendszernek képesnek kell lennie a központi egységnek a vállalatirányítási rendszer rendelkezése alapján tiltani, illetve engedélyezni a gép működését.

Ezekben a projektekben a felhasználókezelés is gyakran fontos eleme a bevezetésnél. Sok esetben különböző szinteket kell definiálni, mind a kimenetek láthatósága, mind a beavatkozás foka szempontjából, melyet a rendszer szintén támogat.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments