Dyntell Sentinel

Mesterséges intelligencia meglévő kamerarendszerhez

Mi az a Sentinel?

Mesterséges intelligencia (AI) alapú elemző szoftver, amely a meglévő kamera (CCTV) infrastruktúrára csatlakoztatva folyamatosan fut a háttérben. Figyeli a kamerák által a monitorokra közvetített videófelvételt és minden pillanatban, 7/24 az alábbi műveleteket végzi:

  • Elemzi a kameraképeket
  • Adatokat gyűjt
  • A normálistól eltérő esetekről riasztást küld

Hogyan működik a Sentinel?

A Sentinel két külön kategóriába sorolja a látott felvételeket: külön bontja a normális esetek feltételeit és a különleges eseteket. Normális eseteknek nevezzük mindazt, ami a cég működésében szabályszerű, biztonságos és a hétköznapok természetes része. Különleges esetnek (incidensnek) definiálunk minden történést, ami eltér a normálistól, mert pl. szabályellenes, tiltott, illegális vagy veszélyes.
A Sentinel megtanulja, hogy a megrendelő számára mi számít normálisnak és incidensnek, és bármikor, amikor a normálistól eltérő tevékenységet észlel, akkor riasztást ad le az illetékes munkatárs, vagy biztonsági szolgálat számára.

1. példa

Üzemi területen belüli biztonsági zóna figyelése

Az első példánk esetében egy dolgozó munkát végez a sínek között. A normális működés ebben az esetben azt jelenti, hogy ezen a területen kizárólag munkavédelmi sisakban és láthatósági mellényben szabad tartózkodni. Bármi, ami ettől eltér, az „nem normális”, tehát a Sentinel jelzést ad le az illetékes vezetőnek. Ez azt jelenti, hogy az illetéktelen belépést is érzékeljük, de azt is, ha egy illetékes nem tartja be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat és pl. sisak és / vagy mellény nélkül lép a területre.

Üzemi területen belüli biztonsági zóna megfigyelése a gyakorlatban

A következő felvétel az egyik meglévő ügyfelünk telephelyén készült, és jól megfigyelhető rajta a Sentinel működése a hétköznapi gyakorlatban. A felvételen látható, hogy a pótkocsi a rakodásra kijelölt területen tartózkodik, ami biztonsági zónaként van megjelölve a Sentinel számára, azaz a rendszer a sárga vonallal körül határolt területet figyeli.

Mivel a múltban számos szomorú baleset származott már abból, hogy a targoncás megsebesítette a sofőrt rakodás közben, a szabály (normális működés) ebben az esetben az, hogy a biztonsági zóna területén azonos időben nem tartózkodhat ember és targonca. Ennek érdekében megtanítottuk a Sentinelnek, hogy ismerje fel a targoncákat és az embereket (őket zöld négyzettel jelöljük) és rögzítse a kameraképet, amikor ember és targonca azonos időben tartózkodik a biztonsági zónában.

Látható, hogy a felvételen ez a szabály megszegésre került, hiszen a targonca még azelőtt belépett a területre, hogy a sofőr eljött volna onnan. Az ügyfelünknek ezután lehetősége volt figyelmeztetni a targonca vezetőjét a biztonsági szabályok betartására.

2. példa

Behatolásvédelem

A 2. példánkban egy kerítést látunk, a példánk első sorban egy gyár vagy jelentős méretű zöldmezős beruházás körbekerítésére vonatkozik. A kerítés önmagában természetesen nem biztosít teljes védelmet a behatolók ellen, ahogyan a rögzített időpontokban járőröző biztonsági szolgálat sem, de sajnos a hagyományos CCTV rendszer sem, hiszen az nem képes riasztást leadni.

A Sentinel megtanulja, hogy ebben az esetben a normális működés azt jelenti, hogy kívülről ember ne menjen és / vagy végezzen gyanús tevékenységet a kerítés közelében. A Sentinel tehát megtanulja felismerni az embereket, nem ad le riasztás, ha pl. egy kóbor kutya szalad a kerítéshez, ahogyan akkor sem, ha egy gyerek odaszalad a labdájáért. Ellenben, ha egy felnőtt ember a kerítés közelében tartózkodik, a rendszer ezt észleli, jelzést küld a biztonságiaknak és kimenti a kameraképet.

Megoldások a fuvarozás biztonsági kihívásaira

1. példa

Üzemanyaglopás

A fuvarozó vállalatok számára hatalmas kárt okozó és sajnos rendkívül gyakori probléma az üzemanyag lopás, különösen most, az Egyesült Királyság területén, ahol jelenleg krízisben van az üzemanyag ellátás.

Jóllehet, legtöbb esetben szenzorosan kimutatható az üzemanyag hirtelen fogyása, de azt sajnos nem lehet tudni, hogy mi okozta a hirtelen csökkenést: tolvaj, esetleg egy munkatárs. Noha léteznek tanksapka védő szerkezetek, ezek viszont kizárólag a tanksapkát magát védik, az üzemanyagtartályba vezető csöveket nem, ahogyan a tartály lyukasztása ellen sem nyújtanak semmilyen védelmet.

A Dyntell megoldása üzemanyaglopás ellen

Egy kamionra vagy félpótkocsi oldalsó falára szerelt széleslátószögő kamerával akadálytalanul megfigyelhető az üzemanyagtartály területe. Ezáltal, bármikor, amikor bárki (illetékes vagy sem) tartózkodik a kamion üzemanyagtartálya körül, a Sentinel rögzíteni fogja a kameraképet. Amennyiben a sofőr tankol, ez egy normális működésnek tekinthető. A Sentinel éjjel-nappal figyelni tudja a félpótkocsi külső falát, és riasztást fog leadni a sofőrnek, amennyiben bárki más az üzemanyagtartály közelébe megy. Természetesen a sofőrnek küldött riasztás hang, sziréna és felkapcsolódó lámpákkal is kombinálható, a sofőrnek pedig lehetősége lesz értesíteni a hatóságokat, hiszen neki magának a legtöbb esetben ilyenkor nem megengedett közbeavatkozni.

Ide kapcsolódóan fontos kiemelni, hogy a Sentinel a félretankolást is érzékeli, hiszen meg tudja tanulni a benzines kanna felismerését is, a kutas tankolás közben vagy után.

2. példa

Ponyva felvágás

Tudható, hogy számos vállalat már nem is megy ponyvás félpótkocsikkal bizonyos országokba, kizárólag lemezes pótkocsikkal. A félpótkocsik vagy kamionok oldalára rögzített kamerákkal megoldható, hogy a Sentinel akkor is adjon le riasztást, ha valaki a ponyva közelében gyanús tevékenységet végez. Ebben az esetben definiálhatjuk normális működésként azt, hogy valaki odalép a ponyvához, rövid ideig, néhány másodpercig ott tartózkodik és aztán távozik. Bármi egyéb tevékenység már „nem normális” tevékenység, azaz hasonlóan az üzemanyaglopás esetéhez, a Sentinel ebben az esetben is a sofőrnek küld értesítést éjjel-nappal, továbbá hang és fényriasztással képes a tolvajok elrettentésére.

Nem állítjuk, hogy ezáltal a lopások mindegyike megakadályozható, viszont (1) a tolvajok pszichológiája továbbra is az lesz, hogy az egyszerűbb prédát fogják előnyben részesíteni és (2) ha mégis megtörténik a lopás, a Sentinel által a lehető legjobb minőségű kamerafelvételek állnak majd rendelkezésre egy esetleges peres vagy kártérítési eljárás során.

3. példa

Illetéktelenek feljutása a félpótkocsira

Gyakori eset, hogy a sofőr tudta nélkül, illetéktelen hatol be a félpótkocsiba vagy kapaszkodik fel a pótkocsi aljára. Ez hatalmas anyagi kockázat a szállítmányozó vállalatoknak, hiszen pl. az Egyesült Királyság területén, a bírság elérheti a 2300 GBP-t, fejenként.

A Dyntell megoldása:

A Sentinel számára megtanítható, hogy ki számít illetéktelen behatolónak; megkülönbözteti a kamion sofőrjét és mindenki mást illetéktelennek címkéz. A rendszer éjjel-nappal riasztást ad le a sofőr számára, amennyiben bárki a félpótkocsi közelében tartózkodik, leguggol mellette vagy alá mászik. A sofőr ebben az esetben értesíteni tudja a hatóságot, vagy, ha menet közben másznak fel a félpótkocsira, félre tud húzódni, és ebben az esetben szintén tudja értesíteni a hatóságot.

4. példa

Embertömegek nyomon követése

Hogy az embertömegek felismerése és nyomon követése mennyire rutinfeladat a Sentinel számára, azt az alábbi felvétel példázza a legjobban. A videón egy meglévő ügyfelünk, a Szegedi Közlekedési Társaság által üzemeltetett villamos látható. A Sentinel segítségével segítettünk optimalizálni a SZKT villamos menetrendjét, így a Sentinel számára megtanítottuk az embertömegek felismerését és a fel- és leszálló utasok számlálását. A Sentinelt természetesen itt is a már meglévő, villamosmegállókban jelenlévő kamera rendszerhez csatlakoztattuk.

Látható, hogy a Sentinel felismeri és kitakarja az egyéneket, hiszen nem az egyén azonosítása, hanem az embertömegek nyomon követése a cél. Érdemes megfigyelni, hogy a kép hátulján lévő, szabad szemmel már aligha felismerhető embereket is gond nélkül felismeri a Sentinel, sőt, a felvétel 6. másodpercénél bal oldalon elsuhanó kerékpárost is képes azonosítani a rendszer.

5. példa

Sérült csomagolású áru detektálása

A covid világjárvány során számos telephelyen szigorításokat vezettek be, melyek következtében a kamionsofőr nem léphet be a rakodási területre, hogy személyesen asszisztáljon a felrakodás során, illetve, hogy ellenőrizni tudja, hogy a felrakodás közben nem sérül-e meg az áru. Ennek sajnos gyakori következménye, hogy az áruk sérüléséről már csak a lerakodáskor, nappokkal vagy hetekkel a felrakodás után szerez tudomást a szállítmányozó, amikor már nem visszakereshető, hogy kit terhel a sérülések felelőssége.

A Dyntell megoldása:

Az eddigiekkel megegyező, a kamion vagy a félpótkocsi oldalára felszerelt nagylátószögő kamerákkal és a Sentinellel érzékelni lehet, amikor a felrakodás során az áru ütközik vagy bármilyen módon sérül a felrakodás közben. A rendszer megtanulja, hogyan működik a felrakodás standard, normális folyamata és minden alkalommal, amikor a normálistól eltérő eseményt tapasztal, rögzíti és  kimenti a kameraképeket. Az eseményről (káresetről) a Sentinel helyben riasztást küld a kamionsofőrnek és / vagy az illetékes kollégának, így akár még a felrakodás végezte előtt tisztázható a vitás helyzet a kamerafelvételek birtokában.

Szállítmány hőmérsékletének ellenőrzése berakodáskor és szállítás közben

A Sentielhez kapcsolt hőmérséklet érzékelő szenzorok a berakodás pillanatában automatikusan megmérik és rögzítik az áru hőmérsékletét, hogy a fuvarozó vagy szállítmányozó megrendelő megbizonyosodhasson arról, hogy a berakodott áru hőmérséklete nem lépi túl a megengedett maximumot. A szoftver képes a szállított áru hőmérsékletének folyamatos monitorozása a berakodástól a célbaérkezésig, a hőmérséklet eltérése esetén pedig riasztást ad le a kamion sofőrjének.

Összegzés

4 az 1-ben megoldás a fuvarozók és szállítmányozók számára

Az előzőekben láthattuk, hogy a Sentinel képes (1) a rakomány felrakodás közbeni sérüléseit detektálni, (2) jelezni, amennyibe illetéktelenek másznak fel a félpótkocsira, (3) a segítségével beazonosítható a hirtelen üzemanyagfogyás oka és (4) megelőzhető a ponyvák felvágása.

Mégis, a rendszerben lévő potenciál ennél sokkal több.

Egyrészt, a Sentinel tanítható, így idővel 5 az 1-ben, 6 az 1-ben stb. megoldássá képes válni, de a Sentinel nagyszerűen kombinálható a Dyntell elsődleges szakterületeit képező üzleti intelligencia (BI) rendszerekkel és vállalatirányítási rendszerekkel is.

Ez utóbbiakat mutatjuk meg a következő oldalakon, 1-1 példán keresztül.

A DYNTELL KÍNÁLTA VERSENYELŐNY

KOMBINÁLT, EGYEDI MEGOLDÁSOK

Sérült csomagolású áru detektálása

A Sentinel adatokat gyűjt, folyamatosan, minden a “szeme” előtt történő eseményről.

Sajnos mi emberek segítség nélkül nem vagyunk képesek ennyi adatot értelmezni. Ugyanakkor, amennyiben az adatok már rendelkezésre állnak, azokat egy célszoftver segítségével elemezni is lehet.

Ezt a szerepet tölti be a Dyntell Bi szoftvere.

A Sentinel által gyűjtött adatokat elemezve sokkal mélyebben megérthetjük a folyamatok működését. Az elemzésből javításokat és fejlesztéseket tudunk készíteni, amivel a cég működése is fejleszthető és akár a költségek is csökkenthetőek.

Ahogy a korábbi diákban szereplő videón látható volt,  alap esetben a Sentinel a rakodás biztonságos megtörténtét figyeli.

Az adatokat elemezve viszont a targoncák napi működése is elemezhető!

A grafikonon a tétkék területek mutatják a targoncák áru nélküli mozgását, percben kifejezve. A világos sárga területek az áruval történő targonca mozgást mutatják percben, a narancssárga területek pedig a targonca állásokat mutatják.

A Dyntell Bi képes a targoncák helyét is felrajzolni egy térképre.

A Dyntell Bi és a Sentinel kombinálása

A térképen a targoncák mozgása külön-külön is elemezhető és visszanézhető.

Ezeket az adatokat bármilyen idő bontásban, targonca bontásban és egyéb módokon tovább elemezhetőek, így adva teljes képet a cég működéséről.

A Dyntell Bi szoftvere természetesen túlmutat a Sentinelen, tehát a gyakorlatban a cég bármely területéről érkező adatokat (pl. ERP, egyéb szoftver szigetek, Excelek, különböző gépek és egyebek) tovább elemezhetjük.

A kombinációs lehetőségeket a következő oldalon egy esettanulmánnyal példázzuk!

Akik már használják a Sentinel-t

Borsodi Sörgyár Kft. (Molson Coors Brewing Company)
MATIC Ipari Szolgáltató Kft.
Innotecth Nord Hungary Kft.

INGYENES BEMUTATÓ KÉRÉSE

Szakértő kollégánk az ingyenes bemutató keretében felméri az Önök igényeit, megválaszolja a felmerülő kérdéseket.