SMTP módosulások

Kedves Ügyfelünk!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a Google 2022. május 30-tól nem támogatja a harmadik féltől származó olyan alkalmazások és eszközök használatát, amelyek arra kérik, hogy csak felhasználónevével és jelszavával jelentkezzen be Google-fiókjába.

Abban az esetben, amennyiben Ön Google fiókját használja a Dyntell BI-ból való riasztások kiküldésére, akkor módosításra lesz szüksége, különben a riasztások nem kerülnek majd kézbesítésre.

Az eddigi működés szerint ahhoz, hogy saját email fiókját használja a BI-ban email küldő (smtp) felhasználóként, korábban engedélyezni kellett a Kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférését a Gmail fiókban.

A BI-ban a Törzsadatok/Beállítások/Felhasználói beállítások/Beállítások ablakba navigálva az Email beállítások szekcióban tájékozódhat a jelenlegi beállításairól.

Amennyiben Ön Google Workspace- vagy Google Cloud Identity-ügyfél, ez az időpont (2022.05.30) nem vonatkozik Önre. A hatályba lépés ilyen ügyfelekre vonatkozó dátumát később teszi majd közzé a Google a Workspace blogján.

Milyen teendői vannak abban az esetben ha 2022. május 30-a után is a Google fiókját szeretné használni a BI-ban a riasztások kiküldésére?

Megoldás lehet az alkalmazás jelszavak használata. Az alkalmazásjelszó egy olyan, 16 számjegyből álló biztonsági kód, amely lehetővé teszi a kevésbé biztonságos alkalmazások és eszközök számára a Google-fiókjához való hozzáférést. Az alkalmazásjelszavak csak olyan fiókokkal használhatók, amelyeknél be van kapcsolva a Kétlépcsős azonosítás.

A beállításhoz szükséges lépések:

1. Google – Kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférésének KIKAPCSOLÁSA

A beállítást ide kattintva érheti el a fiókba való bejelentkezést követően.

2. Kétlépcsős azonosítás bekapcsolása

Google fiók kezelése –> Biztonság –> Bejelentkezés a Google-ba –> Kétlépcsős azonosítás

Az alábbi lépéseken végighaladva beállíthatja a kétlépcsős azonosítás:

3. Alkalmazás jelszó generálása 

Google fiók kezelése –> Biztonság –> Bejelentkezés a Google-ba –> Alkalmazásjelszavak

Tipp: Érdemes lemásolni az itt megkapott jelszót, mivel a következő lépésben ezt kell beilleszteni a BI-ba.

4. Alkalmazás jelszó beállítása a BI-ban

Törzsadatok –> Beállítások –> SMTP jelszó

Az Email beállítások szekcióban kell megadnia az SMTP felhasználóhoz azon email fiókot, amelyhez alkalmazás jelszót állított be. Az SMTP jelszóhoz pedig az előző pontban generált jelszót kell beilleszteni.

Fontos kiegészítő információk az alkalmazás jelszavakkal kapcsolatban:

Érvényesség: Alapértelmezetten nincs lejáratuk, de szervezeti szinten van lehetőség lejárat beállítására. Ilyenkor a Google minden, az adott szervezethez tartozó felhasználót kötelez a jelszavak megújítására. Ennek beállítása teljesen opcionális.

Fennmaradás: Amennyiben Ön módosítja az email fiókhoz tartozó jelszót (amivel belép), akkor törlődnek az alkalmazás jelszavak. Ilyenkor gondoskodnia kell az új alkalmazás jelszó felvételéről, majd ezt követően a BI-ban is módosítania kell az SMTP jelszót.

További információkat a  A kevésbé biztonságos alkalmazások és a Google-fiók-ra kattintva olvashat. 

Amennyiben kérdése van a beállításokkal kapcsolatban, azt a [email protected] címre legyen szíves elküldeni és állunk rendelkezésére!

 

Üdvözlettel,
Dyntell Software