1. lecke

Európai Uniós pályázatok 2.0

Elkezdődött. 2021 júniuástól megnyíltak az új, 7 éves ciklus pályázatai, és óriási volumenű forrás kezdett ömleni a hazai vállalkozásokra. Újra igaz lesz a régi mondás, hogy aki kimarad, az lemarad. Hiszen ha a konkurenseim:

 • új CNC géphez, 
 • új gyártó csarnokhoz, 
 • új ERP rendszerhez 

jutnak támogatással, és én ebből nem kérek, akkor könnyen versenyhátrányba kerülhetek. A helyzetből adódó nyomás tehát világos, de nézzük meg azért részletesen, hogy mire is vállalkozik az, aki pályázati forrás segítségével tervez fejleszteni. Mire érdemes figyelni, hol van az ördög a részletekben? 

Miben lesz más ez a pályázati ciklus?

Ugyanis az biztos, hogy nagyon sok minden egészen más lesz, mint ahogy az elmúlt 20 évben az uniós pályázatoknál megszoktuk:

 1. Hatékonyság, termelékenység növekedéshez kötött vissza nem térítendő támogatások lesznek.
 2. Legtöbb pályázati kiírásnál legalább 2-3 különböző típusú beruházást össze kell vonni.
 3. Több, rövidebb időablakban fognak egy pályázatot megnyitni.
 4. A rövidebb időablakok miatt hiánypótlással nehéz lesz pályázati pénzhez jutni, már elsőre jól kell beadni!
 5. A szabad vállalkozási zónák felértékelődnek
 6. Pest megyei és kereskedelem, szolgáltatásban működő cégek is juthatnak forrásokhoz.

csak hogy néhányat említsünk a fontosabb változásokból. 

Tekintettel arra, hogy 2022. évig a legtöbb pályázatot kiírják, gyors tájékozódásra van szükség! A Dyntell álláspontja, hogy a termelékenység és ezáltal a versenyképesség kell legyenek a legfontosabb célok, amelyek intelligens üzleti rendszerek alkalmazásával, adatelemzéssel jelentősen növelhetők, akár az uniós átlag fölé is.

Hogy megértse ezt az összefüggést, javaslom iratkozzon fel a Mesterséges intelligencia a cégvezetésben című ingyenes email tanfolyamunkra és/vagy kérjen ingyenes szakértői együttgondolkodást vállalkozása digitalizációs szintjének növelésére. 

Ebben az időszakban, amikor érzi, hogy nagyon gyorsan sok minden megváltozott, és egy teljesen új, szokatlan pályázati ciklus elején vagyunk, javasoljuk, hogy pályázatírójával közösen, hármasban alkossuk meg digitális stratégiáját, amelyet évről évre díjmentesen frissítünk. Beszéljük át hogyan is lehet versenyképesebb, termelékenyebb vállalkozása a pályázati források felhasználásával. 

Miért annyira fontos a versenyképesség és a termelékenység?

Vannak cégvezetők, akiket a következő öt szó – nem csak a pályázatok miatt – egyre többet foglalkoztat: 

 • digitalizáció, 
 • fenntarthatóság, 
 • automatizálás, 
 • versenyképesség,
 • hatékonyság- és termelékenységnövelés.

Tudják, hogy nincs más irány, mint megtalálni azokat a gyakorlati példákat, megfizethető eszközöket, amelyekkel a vállalatukban mindezek leképezhetők. Nem csak a trend miatt érzik sürgősségét, hanem a dolgozók megtartása, motiválása miatt is. Nem utolsó sorban meg akarják találni azokat az együttgondolkodó szakmai partnereket, akik nem csak a szerződéskötésig fogják az ember kezét, hanem hosszú távú, kölcsönösségen alapuló együttműködésben hisznek.

A járvány egy éve alatt három hullám volt

Ezek a hullámok jelentősen megváltoztatták a társadalmi, egészségügyi és gazdasági feltételrendszerét világunknak. Mindenki érzi, hogy erről az évről már dédunokáink is vastagbetűsen fognak tanulni a történelemkönyveikből. Ez az egy év mindenkiben elindított egy érzést: 

HELYZET VAN, CSELEKSZEM VAGY LEMARADOK?

Valamit másképp kell csinálnom! Már nem engedhetem meg, hogy majd egyszer. Rövidebb lett egy hónap, egy hét. Sokkal nagyobb a zaj körülöttem. Sűrűbben kell újratervezni, nem elég már egy szcenárió a tervezésben. 

Magyarországon ez pont egybeesik az új pályázati ciklus indulásával. Mindenki találgat és állítja, tudja mit kell csinálni. “Eddig is beadtuk saját magunk vagy baráti körben lévő pályázatíróval, van már tapasztalatunk”. 

Ugye már hallotta ismerőseitől ezt a mondatot? 

Ahhoz, hogy ne maradjunk le a versenytársainktól, beruházásainkat az alábbi négyes csoportban szükséges megtervezni: 

 1. Ingatlan,
 2. Ingóságok (gépek, berendezések), 
 3. Informatikai beruházások (hardver és szoftver megoldások), 
 4. HR fejlesztés (létszámbővítés, képzés, szervezetfejlesztés). 

Ebben egy egyszerű mutató ad jó irányt nekünk: az EBITDA

Ez egy angol rövidítés, talán egyszerűbben kalkulálható, ha az üzemi eredményt és az értékcsökkenési leírást összeadjuk. Ez az a cash-flow szemléletű mutató, amely jelzi mekkora beruházásokat tervezhetünk az osztalékfizetés és a fizetett kamatok mellett. 

Kiszámolta már Ön cégének mennyi az EBITDA-ja? 

Meg tudja mondani, mennyi az informatikai és HR beruházások tervezett büdzséje idei évre és jövőre? Ha nem a válasz, de ingó vagy ingatlan beruházást tervez, akkor biztos, hogy lemarad. 

Miben? 

Hatékonyságban, versenyképességben. A hatékonyság, a termelékenység nem növekszik, ha ingatlan/ingó beruházások mellé nem társul vállalatunk digitalizációjának, szervezetünk fejlettségének növekedése: 

 • Ön szerint hány versenytársa fog ezen pályázati ciklus végére, 7 év múlva is Excel táblában tervezni? 
 • Hányan nem fogják tudni minden reggel a gépkihasználtságokat? 
 • Hányan nem fogják tudni a hónapot követő első munkanap az önköltségét a gyártott termékeknek? 

KEVESEN… 

De a nyertesek fogják tudni! 

Az adat már most digitálisan adott. A versenyképesség kulcsa a következő 7 évben, hogy: 

 • a folyamataink az elejétől a végéig mennyire digitálisak
 • hány rendszert használunk
 • döntéseink alapjául szolgáló kimutatások folyamatosan napi szinten automatikusan előállnak-e
 • és még sorolhatnánk. 

Mit érdemes tenni egy ilyen pillanatban?

Gyerekeimnek sokszor mondom, “ha fizikai fájdalmat nem okoz, akkor hiba nem kipróbálni”. 

A Dyntell az elmúlt években több száz sikeres informatikai beruházáson van túl, amely pályázattal került finanszírozásra. Ezek kivétel nélkül, kimutatható módon a versenyképesség és termelékenység növelését szolgálják. Megoldásainkat követően:

 • a használt rendszerek száma lecsökkent, 
 • adattisztaság állt elő, 
 • a folyamatok teljes hosszában digitálissá váltak, 
 • sokkal részletesebbek, alaposabbak, cizelláltabbak a kimutatások, mégis rövidebb idő alatt, kevesebb munkaerő befektetéssel állnak elő. 

Mi a siker kulcsa a folyamatos fejlődés és fejlesztések mellett? 

Ügyfeleinkben éppen ezért a beszélgetőpartnert keressük, akivel minden évben le tudunk ülni közösen gondolkodni, hogy mi változott náluk, milyen terveik vannak és ezt ugyanúgy megosztjuk magunkról is. Nem csak szoftvert fejlesztünk, értékesítünk, hanem digitalizációs tanácsadóvá is váltunk az elmúlt években.

A következő leckében megmutatom a legnagyobb és legveszélyesebb különbségeket az előző pályázati ciklushoz képest!