3. lecke

Hogyan érdemes pályázni?

Bízom benne, hogy azt nem kell részletesen magyarázni, hogy miért jelent az óriási kockázatot, ha túlszámlázással és egyéb trükkökkel növeli a pályázó a támogatási intenzitást (hogy finom legyek). Egy túlszámlázott beruházásról a dolgozói pontosan fogják tudni, hogy “ez a főnök kis biznisze” és nem fogják komolyan venni, és a szállítói minőség is gyakran alacsonyabb ezekben az esetekben.

Ha egy komoly, gyümölcsöző vállalatot szeretne építeni, akkor nem szabad békaperspektívából kezelni az üzleti ügyeit. A vissza nem térítendő támogatásnál sokkal többet fog nyerni egy fenntartható, profitot termelő üzlettel. A rövid távon gondolkodók el fognak bukni az első hasznosulás vizsgálatnál vagy felvásárolja őket a konkurencia. 

Pályázatok és a való világ

Ha pályázott már, akkor pontosan tudja, hogy a kiírások soha nem 100%-ban a való világra készülnek, és ha abba öl energiát, hogy ezt a különbséget áthidalja a megvalósításban, akkor rengeteg plusz adminisztrációja, költsége lesz és nem biztos, hogy azt kapja, amit eredetileg szeretett volna. 

A pályázat kiírója általánosít és speciális esetekben ez nem mindig állja meg a helyét. Egy gyártásirányítási rendszer egy projektre gyártó egyedi gyártónál előfordul, hogy nem tartalmaz forrásjegyzéket (BOM, technológia), de a modul mögötti pályázati mellékletek elvárásként írják ezt. Máskor az ügyfél a valóságban nem ad el egyedi vevőknek, de a pályázat keretében megvalósított B2B rendszert fel kell ruházzuk B2C képességekkel, hogy a kiírásnak megfeleljen.

Emiatt soha ne üljön le külön a pályázatíróval vagy külön a szállítóval, mert mindkét szakember elviheti egy rossz irányba a projektet. Minél előbb érdemes a két csapatot (pályázatíró és szállító) összehozni és közösen megbeszélni velük a projektet. 

Ez amiatt is fontos, mert most ugyan nem kell 3 árajánlatot csatolni a pályázathoz, hanem csak egyet, viszont egy alapos piacfelmérést kell bemutatni, hogy akitől vásárolni akarok, mit tud, milyen referenciái vannak, miért őt választottuk a versenytársak közül, miben jobb náluk, stb.!

Az is fontos, hogy hagyja rájuk a pályázati adminisztrációt, de legyen éber és gyakoroljon kontrollt azzal kapcsolatban, hogy folyamatában nemcsak a beruházás, hanem a háttér-dokumentáció is szépen alakuljon.

Mire figyelnek a pályázati ellenőrök?

100 feletti sikeres helyszíni ellenőrzés tapasztalata alapján úgy látom, hogy az ellenőrzéseken nagyon fontos, hogy a pályázatíró képviselője is ott legyen, aki egy nyelven beszél az ellenőrökkel és meg tudja nekik mutatni a megfelelő dokumentumokat, és nagyon fontos (főleg IT projekt esetén), hogy a szállító képviselője szintén ott legyen és el tudja magyarázni az ellenőröknek azt, hogy hogyan felel meg a rendszer a pályázati feltételeknek. 

Bár egy pályázatos projektben mindenkinek (a hivatalnak is) az az érdeke, hogy megvalósuljon, és az ellenőrök általában szigorú (de azért korrekt) emberek. Őket szintén ellenőrizhetik és nagyon fontos azt a magabiztosságot megmutatni nekik, ahogyan a pályázatos projekt ügyeit kezelik a cégen belül. 

Ha valami nincs rendben, akkor szabálytalansági eljárás indul, amit nagyon komolyan kell venni és be kell vonni már a kezdetek kezdetén pályázati szakértői és jogi segítséget. Ha a pályázatát elkaszálják, akkor kamatostul vissza kell fizetnie a támogatást, tehát itt is csak ön viszi a bőrét a vásárra, ezért fontos, hogy komoly tervezéssel vágjon csak bele egy nagy projektbe.

Fókusz a digitalizáció

Ahogy a korábbi leckében már olvashatta, a jelenlegi pályázatok fő fókusza ugyan közvetlenül nem a digitalizáció lesz, vagyis az üzleti szoftverekkel történő automatizálás és nyomonkövetés, de az ezek eredményeképpen elérhető hatékonyság és termelékenység növelés igen!

Mielőtt még bármilyen pályázatba belevágna, kiemelten fontos, hogy leüljön iparági szakértőkkel, akik hosszú távon is látják, hogy merre megy a világ, látják a sodorvonalat és a szakértőik át tudják adni azt a tapasztalatot, amit több száz, az önéhez hasonló szervezetben már megismertek, és el tudják mondani azt is, hogy hogyan gondolkodnak az iparága “nagyjai”.

Cégünk Magyarország legdinamikusabb IT Technológiai vállalata, fennállásának 21 éve alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk és készek vagyunk ezt megosztani Önnel. Ingyenes konzultációt kérhet szakembereinktől és összekötjük egy pályázati szakértővel is, aki pontosan ismeri az új ciklus működését,  előminősítést fog csinálni a cégére és elmondják, hogy hogyan válhat multiplikátorrá, azaz hogyan sokszorozhatja meg a pályázatból nyert vissza nem térítendő pénzt.

Itt tud regisztrálni az ingyenes konzultációra:

Többször említettem, hogy milyen fontos a termelékenység növelése a cégében (nagyon rosszul állnak ezzel a magyar KKV-k). A termelékenység növelése sokak szemében pusztán a gépekben és a robotokban merül ki, mondván, a gyártási hatékonyságban messze felülmúlják az emberi munkaerőt. A mérvadó Bloomberg magazin szerzője, Rafaela Lindeberg szerint azonban nemhogy korreláció mutatkozna a termelékenység hatékonysága és a robotok száma között, épp ellenkezőleg, 20 évvel ezelőtt jelentősen nagyobb volt a produktivitás az USA gyáraiban, pedig a robotok száma időközben meghétszereződött.

A Dyntell álláspontja, hogy a termelékenység elsősorban nem a robotok, hanem az intelligens üzleti rendszerek alkalmazásával, adatelemzéssel növelhető. Hogy megértse ezt az összefüggést, javaslom iratkozzon fel a Mesterséges intelligencia a cégvezetésben ingyenes email tanfolyamunkra, vagy kérjen ingyenes szakértői együttgondolkodást vállalkozása digitalizációs szintjének növelésére.

Előző leckék