2021 Üzleti Intelligencia nélkül? 7 ok hogy már most használni kezdje!

A legtöbben készen állunk arra, hogy magunk mögött hagyjuk 2020-at és sínre rakjuk az üzletet, és 2021 valóban a növekedés évének tűnik, amikor talpra állhatunk a járvány hatásaiból. A cégek és az ügyfelek egyre több adatot generálnak, ami lehetőséget ad, hogy megértsük az összetett üzleti tájképet. A nagy kérdés csak az, hogy Ön készen áll-e arra, hogy a lehető legtöbbet kinyerje az adataidból és megragadja 2021 lehetőségeit.

Ha még mindig BI (Business Intelligence, üzleti intelligencia) nélkül próbál boldogulni a piacon, ennél jobb időszak nem is kell, hogy belevágjon a fejlődésbe. Az adatvezérelt döntéshozatal annyira bevetté vált, hogy jó eséllyel valamelyik vetélytársa is használja már arra, hogy a BI-ból kinyert adatokkal valós időben reagáljon a változásokra, előre lássa a trendeket és megtervezze a következő negyedévet, évet. A BI jelentései és dashboard-jai könnyen emészthetővé teszik az addig olvashatatlan nyers adatot, tehát nem is az a kérdés, hogy megengedheti-e magának a BI használatát, hanem hogy megengedheti-e, hogy ne tartson lépést a piaccal.

Íme, 7 ok hogy elkezdje használni a BI-t 2021-ben:

1. Adatösszevonás és szinkronizáció
A legtöbb cég az üzleti folyamatokra részlegenként eltérő szoftvereket használ, azonban ezen adatok egybegyűjtése, hogy értelmezhető és összehasonlítható legyen, fárasztó feladat, arról nem is beszélve, mennyi adat vész el félreeső tárolókon. Egy modern BI megoldás lehetővé teszi az adatok összerendezését és szűrését, hogy létrejöhessen a Mesteradat, az a végső minőségi forma, ami mentes a hibáktól és duplikációktól, és átfogó képet ad a vezetőknek az ügymenetről és a jelenlegi állapotokról. Az újonnan beérkező adatok probléma nélkül betáplálhatók a rendszerbe, ami biztosítja a friss, elemzésre kész információ zavartalan áramlását

2. A vásárló megértése
Először is, a vásárlói adat analizálható annak érdekében, hogy az eredmények alapján a vevőket még jobban szolgáló rendszert hozzunk létre. Az adat bepillantást enged abba, hogy kik az ügyfelek, mi hajtja a vásárlási döntéseiket, és hogyan szolgáljunk a megfelelő válasszal a megfelelő időben. A gyorsabb és jobb szolgáltatás időt és energiát takarít meg, és növeli a lojalitást, a vevőmegtartást. A pontos és adatokra támaszkodó kimutatások egészen más képet mutathatnak, mint a trendeket hajkurászó, megérzésre alapuló cégvezetés, ha pedig a vetélytársa még az elavult módszereket használja, máris Ön van előnyben.

3. Javuló hatékonyságú üzleti folyamatok
Mára lehetségessé vált, hogy a legkülönbözőbb vállalkozások is adatot generáljanak magukról: szenzorok és okos készülékek a gyártásban, a számtalan szoftver az értékesítésben, marketingben, és így tovább. A külső és belső adatok összesítésével a BI segíthet a teljesítmény és a produktivitás elemzésében. A gyártósortól és a leltárazástól az értékesítési tölcsérig és a projektek előrehaladásáig az üzleti folyamatokból származó adat lesz az alapja az operációk áramvonalasításának. A BI platform ezt az adatot összegzi, elemzi és vizualizálja.

4. A marketingstratégia optimalizálása
A marketingkampányok hatását vizsgáló adatot nem lehet elég alaposan átfésülni. Számtalan változó és kivétel teszi a marketinges adathalmazt összetett bestiává, különösképpen, ha a szóban forgó adat nyers és töredezett. A BI szoftver ebben is segíthet, jobban mérheti vele a fizetett hirdetések, promóciók, emailes kampányok és minden más marketinges eszköz eredményességét, ezután pedig az okos vizualizáció segítségével az egész szervezet számára prezentálhatja az eredményeket. A BI segít a marketingcsapatnak időt és pénzt spórolni, miközben javítja a döntéshozatalt mindig, mindenhol.

5. Szerezzen előnyt a piacon
A BI megoldások alkalmazásával végre informált döntéseket hozhat az üzletről és képes lesz valóban megérteni az ügyfeleit és a konkurenciát is. A különböző eszközök segítségével adatot gyűjthet a riválisa árairól, értékelésiről, tartalomstratégiájáról, személyzetéről stb. Fontos trendeket lovagolhat meg ezeket az adatokat kielemezve, főleg ha a szóban forgó konkurens adott esetben még sikeresebb Önnél.

A BI szintén segít abban, hogy a vezetők piaci rést találjanak vagy kiszúrják a cégen belül gyengébben teljesítő részlegeket. A marketingstratégia során figyelmen kívül hagyott trendek vagy vásárlói szeszélyek új lehetőségeket nyithatnak a piacon, megadva talán pont azt a kis előnyt, amire a vállalkozásának szüksége van. A cégen belüli folyamatok és rendszerek gyengeségei is hasonlóképpen hamar kiütköznek, lehetőséget adva a vezetésnek, hogy időben foglalkozzanak a problémákkal.

6. Előre látni és megtervezni az ismeretlent
A tavalyi év őrült hullámvasút volt a piacnak, és rámutatott a pontos, precíz tervezés fontosságára. Ugyan az kijelenthető, hogy senki sem láthatta előre a járvány hatását (és talán még most sem látjuk teljesen), a mesterséges intelligencia alapú előrejelzés megkerülhetetlen 2021-ben. A BI predikciós moduljai a meglévő adatokat vetik össze az olyan külső faktorokkal, mint a gazdaság, az időjárás, a globális események és még sok más, hogy előrevetítésék, merre tart a cége. Az adatok szinkronizálása és analizálása folyamatos, így ha a közel valós idejű adatok a szükségességét sugallják, bármikor korrigálhat az irányon. A megérzések helyett az adatokra támaszkodó cégvezetőknek felbecsülhetetlen értékűek a BI predikciós lehetőségei.

7. BI mindenkinek
A múltban a BI adatbirodalma a magasan képzett szakemberek játszótere volt, mára azonban a legtöbb Üzleti Intelligencia megoldás “önkiszolgáló”, azaz az átlagos felhasználó már minimális oktatás után is belevetheti magát a riportok és elemzések készítésébe. Amint a BI szoftvert beüzemeltük, a cégen belül bárki el tud kezdeni vele dolgozni, aki hozzáférést kapott a vezetéstől. Nincs szükség az osztályvezetőkre vagy adatelemző csapatokra az azonnali döntésekhez, korrekciókhoz, ráadásul a riportok és az vizualizációk könnyen megoszthatók a cégen belül bárkivel.

2021 az új kezdet éve az üzletek számára, olyan év, mely lehetővé teszi a szembenézést a valósággal. Ugyan a COVID-19 járványnak még messze nincs vége, sokkal felkészültebbek vagyunk a globális egészségvészhelyzetre, mint voltunk egy éve. Az olyan technológiák mint az üzleti intelligencia, és főleg a benne dolgozó mesterséges intelligencia nagy szerepet fognak játszani abban, hogy a cégek jobban meg tudjanak küzdeni a felmerülő nehézségekkel. Bár sok minden bizonytalan, a BI olyan eszköz, mellyel a vállalkozások csökkenthetik az ismeretlent, és tudatosabb, adatalapú döntéseket hozhatnak a jövőben.

Tetszett a hír? Ossza meg másokkal is!