Egyedi gyártás

Egyedi gyártás

Időadat rögzítés

Időadat rögzítés

Az egyedi gyártások során nincs lehetőség norma időket megadni, csak durva tervezést lehet alkalmazni. A rendszer a gyártás során kontrollálja a tervezett munkaidőket, és támogatja a dolgozók adott munkára ténylegesen ráfordított munkavégzés-adminisztrálását. A konkrét munkára nem rögzíthető időket felosztással terheljük a munkaszámokra. Az idő ráfordítás mellett tudjuk követni a tervezett és tény anyagfelhasználást, valamint az igénybe vett alvállalkozói tevékenységet.

Az időadat rögzítést támogatjuk Mobil eszközökkel (PDA, Tablet), egyszerűsített munkaállomással és egyszerűsített rögzítő felülettel. Ezek segítségével az üzemi dolgozók könnyedén, gyorsan, a vonalkód alapon is működő rendszerek által hibázás mentesen képesek rögzíteni a munkaidejüket, amelyek alapján a rendszer képes jelenlét és akár jövedelem adatokkal támogatni  a bérszámfejtést is.

Projektkezelés

Projektkezelés

Egyedi kivitelezéseknél a hagyományos gyártási modell nem alkalmazható, ezért projekt kezeléssel kísérjük végig a kivitelezést. A munka kezdetén, akár már az ajánlatadáskor nyitunk egy projektet, és minden ezzel a munkával kapcsolatosan felmerülő tételt a projekten gyűjtünk egészen annak lezárásáig. Ekképp tudjuk gyűjteni az anyagfelhasználást, ráfordított munkát, alvállalkozói teljesítményt, vagy akár a gépjárművek által végzett munkák költségeit is. Szintén a projekthez lesznek kapcsolva a kiállított számlák (rész és végszámlák egyaránt), így bármikor a projekt folyamán naprakész információt látunk a annak aktuális helyzetéről. 

A projekt lefolytatását támogatva rögzíthetőek a projekt fő mérföldkövei az ütemtervben, illetve a projekt tagoknak oszthatunk ki teendőket, amelyeket akár mobiltelefonon vagy tableten is tudnak ellenőrizni.

Kis sorozatú gyártás támogatása

Kis sorozatú gyártás támogatása

Kis sorozatú gyártás esetén a rendelkezésre álló forrásjegyzék-sablonok segítségével gyorsan és hatékonyan tudja adminisztrálni tevékenységét.  A tervezés során olyan eszközök is rendelkezésre állnak, melyek az egyes paraméterek módosításával szimulálhatóvá teszik a lehetséges gyártási rendeléseket, így kiszámítható, hogy mely paraméterek mellett érdemes a gyártást elvégezni. Ezen felül a rendszer jelzi, hogy az adott félkész szinteken milyen megtérülések, esetleg veszteségek keletkeznek, így akár optimalizálással, technológiaváltással, kooperációval nyereségessé tehető egy-egy szint.

Törzsadatok nyilvántartása, kezelése

Törzsadatok nyilvántartása, kezelése

Darabjegyzék, receptúra
A gyártás alapkövét rugalmasan kezelheti a Dyntell ERP-ben, legyen szó akár futószalagos, munkaállomásos vagy egyéb gyártásról, összeépülő vagy szétbomló technológiáról. A felparaméterezett forrásjegyzék képes kezelni a legbonyolultabb gyártást, legyen bármilyen mély, bármennyi félkész szint és művelet. A törzsadattár megfelelő használatával sok eddig kézi funkció kiváltható, így a gyártás adminisztrációs ideje is csökken. Kardinális pont egy projekt során a megfelelő törzsadattár, melyet újra kialakítani vagy migrálni is lehet, erről minden esetben a felmérés alapján közösen döntünk. A receptúrák könnyen másolhatók, verziózhatók, nem szükséges egy új művelet vagy helyettesítő alapanyag miatt a teljes adattörzs felvitele.

Sarzs kezelés, LOT-szám kezelés
A gyártás teljes folyamata és az elkészült termékek is nyomon követhetők, utólag visszakereshetők (visszahívhatók) sarzs-, LOT-szám szerint, akár a sarzs egyéb dinamikus tulajdonságaival együtt, vagy egyedi gyári szám alapján.

Rakhelykezelés
Raktáron belül tárolási helyek, raktározási helyek nyilvántarthatók például utca, polc, emelet stb. alapján.

Termelés tervezés

Termelés tervezés

Kapacitástervezés, szükségletszámítás, automatikus beszerzési javaslatgenerálás
Alapanyag, gép-, szerszám- és munkaerő-kapacitások elemzése és tervezése a rendelések alapján, a gyártás ütemezése, szűk keresztmetszetek keresése.

Termelésütemezés
A gépek és gépcsoportok működése ütemezhetővé válik a termeléshez. Így átlátható, hogy melyik időszakban melyik gép szabad, melyikkel lehet tervezni.

Alapanyag-biztosítási terv
A vevői rendelések alapján a rendszer ellenőrzi a szükséges alapanyagokat a raktárban, és feladja a szállító rendeléseket. Szükség esetén minimális készletszintre tölt.

Termelési terv
A termeléstervezés több fázisra bontása lehetővé teszi, hogy előre meg tudja becsülni a szükséges kapacitásokat, kooperációs igényeket. A tervezési felületek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy információkat szerezzünk további lehetséges alternatívákkal kapcsolatban. A funkciók célja, hogy a termelés rugalmas legyen, és a megfelelő erőforrások mindig optimálisan álljanak rendelkezésre. A tervezés egyik legnagyobb előnye, hogy oda-vissza is képes számolni az adatokkal. A kiinduló pont tetszőleges, tehát bármely összetevőre ki tudjuk számolni a szükségletet (gépidő, humán erőforrás, anyag diszpozíció stb.).

A durva és finom tervezési szint segíti a gyártást az erőforrások optimális kihasználásában, valamint a megfelelő beszerzés előkészítését (munkaerő, nyersanyag, szerszámok). A gyártó cégek egyedisége és az egyéni technológia miatt a gyártás mindig személyre szabottan kerül kialakításra.

A megfelelő paraméterezést követően akár egy évre előre is láthatóak a kapacitások. Ettől eltérő gyártási metódus esetén a napi szintű ad hoc gyártások kezelése is könnyebbé válik.

Az előkalkulációt az ajánlatadáskor az értékesítők látják, így képesek rövid idő alatt és pontosan kiszámolni a gyártási önköltségeket, valamint az elvárt árrést, fedezetet, profitot.

Gyártáskövetés

Gyártáskövetés

A gyártás során keletkezett információkat számos módon lehet gyűjteni. A felmérés során kerül megállapításra, hogy melyik gyártási lejelentést alkalmazzuk, mely lehet azonnali beépülő hibrid rendszer is, vonalkód vagy RFID, kézi lejelentés, vagy az utólagos lejelentés valamelyik formája. Ahhoz, hogy optimális gyártást hozzunk létre, a megfelelő lejelentéseket kell alkalmaznunk. A gyártásban lévő termékek legfőbb számait, statisztikáit bárhonnan, akár egy tabletről is nyomon követheti. A Dyntell folyamatosan számítja a gyártási kapacitásokat a jelen idejű adatokból, így valós időben nyomon tudja követni, hogy mekkora a szabad kapacitás és ez hogyan változik. Ugyanez igaz az alapanyag felhasználásra, valamint a munkaerő és gépkihasználtságra is.

A vizuális megjelenítés akár a gyárban, akár az Ön irodájában is lehetséges például egy ügyfél részére prezentációs céllal, így könnyedén bemutathatók a folyamatok a gyárban. A felület dinamikus és lefúrható, így bizonylat szinten is végezhető a nyomon követés.

Önköltségszámítás

Önköltségszámítás

A precíz önköltségszámítás alapján újraárazhatók a termékek, újrarendezheti termékportfólióját, akár 30% bevétel növekedést is elérhet.  Lehetőség van munkaszámokra (LOT, széria), termékekre, vagy akár projektekre is kalkulálni.

Az előkalkulációs számítás lehet közvetett és közvetlen szinten meghatározható. Az értékesítők az ajánlatadás során pontosan ki tudják számolni a fedezetet, az árrést és az elvárt profitot a kapacitásterv figyelembevételével. A közvetlen önköltségszámítás figyelembe veszi a forrásjegyzékben (lásd még: darabjegyzék, receptúra, gyártási jegyzék stb.), valamint a cikktörzsben fellelhető összes információt. Ezek az adatok minden projekt vagy gyártási megrendelésre külön-külön kerülnek letárolásra, mely könnyen előhívható és összevethető az utókalkulációval.

Az utókalkuláció során nemcsak a projekt egészére számolja ki a Dyntell ERP a pénzügyi számokat, hanem a félkész szintekre is. Így láthatja, hogy egyes helyeken veszteséget vagy nyereséget termel a projekt. Az utókalkuláció során nagy szerepe van a lejelentéseknek, hiszen ez alapján kapjuk meg a konkrét és korrekt valós gyártási költséget, mely összehasonlításra kerül az előkalkulációs adatokkal. Ezek az adatok grafikusan, terv tény adatként is ábrázolhatók, mely megmutatja, hogy a gyártás trendje hogyan alakul.

Telephelyek, jogosultságok

Telephelyek, jogosultságok

Több telephelyes használat
A kapacitástervezés során számos telephely kapacitása és tudása felhasználható, így a gyártástervező törekedhet az optimális megoldásra. A törzsadatok feltöltése során ügyelni kell arra, hogy a telephelyek heterogén felépítését képes legyen figyelembe venni a Dyntell ERP rendszer. Ennek hatására a gyártási és fuvarköltségek is optimalizálhatók, valamint az erőforrás súlypontjának áthelyezése plusz kapacitás felszabadítására egy-egy lokalizált területen egyszerűbbé válik.  A telephelyek költséghelyes elszámolása, valamint a vezetői információk megléte a telephelyeket képes összehasonlítani a kért és megegyezett paraméterek alapján (például termelékenység, fedezet, árrés, anyag felhasználás, selejt szint, munkaidő norma stb.).

Telephelyenkénti jogosultságok
Az egyes telephelyekhez jogosultsági szabályok adhatók meg, illetve külön felhasználók rendelhetők.

Adatbázisok szinkronizálása
Több telephely kezelésénél az adatbázisok időzített szinkronizálása is megvalósítható, amennyiben az online elérés problémákba ütközik. Az adatcseréhez akár modemes kapcsolat is elegendő lehet.

Mobil megoldások

Mobil megoldások

A Dyntell rendszer tervezése és fejlesztése során ügyeltünk a mobil megoldások beépítésére is. Az ERP rendszer bármely ágából lehetőség van mobil irányba adatok lekérésére és bevitelére, így mobilissá válik a szervezet a cég legkülönbözőbb területein is. Mobil megoldásaink biztosítják a helyfüggetlenséget és a gyors adatfeldolgozást, visszajelzést a tevékenység végzése során a raktárban, a gyártásban, a MEO-ban stb.

Elérhető verziók: klasszikus PDA – Win 6.0- ipari rendszerek, Android és iOS alkalmazások, vagy bármely platformon használható webes verzió (böngészőből elérhető felület).

A mobil rendszerekkel gyorsulnak a gyártás egyes folyamatai, valamint az adatfeldolgozás nem igényel többszörös adatfelvitelt.

Kiemelt referenciáink

Kiemelt referenciáink

INGYENES BEMUTATÓ KÉRÉSE

Szakértő kollégánk az ingyenes bemutató keretében felméri az Önök igényeit, megválaszolja a felmerülő kérdéseket. A konzultáció során auditálja a jelenlegi vállalati foyamatokat, és megmutatja, milyen lehetőségek vannak ezek optimalizálására a Dyntell ERP megoldásával.