Fémipar

Fémipar

Kapacitástervezés

Kapacitástervezés

Raktárra vagy vevői rendelésre gyártáskor a gépek kapacitásának tervezését jelenti. A tervezés során megkülönböztetünk durva és finomtervezési szintet.
A termeléstervezés több fázisra bontása lehetővé teszi, hogy előre meg tudjuk becsülni a szükséges kapacitásokat, kooperációs igényeket vagy akár anyag diszponálást is végezhessünk.

A tervezési felületek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy információkat szerezzünk további lehetséges alternatívákkal kapcsolatban. A funkciók célja, hogy a termelés rugalmas legyen, és a megfelelő erőforrások mindig optimálisan álljanak rendelkezésre. A tervezés egyik legnagyobb előnye, hogy oda-vissza is képes számolni az erőforrások kihasználását. A kiinduló pont tetszőleges, tehát bármely összetevőre kiszámolható a szükséglet (gépidő, humán erőforrás, anyag diszpozíció stb.).
A durva és finom tervezési szint segíti a gyártást az erőforrások optimális kihasználásában, valamint a megfelelő beszerzés előkészítését (munkaerő, nyersanyag, szerszámok).

Hosszú távú tervezés (durva tervezési szint)

Hosszú távú tervezés (durva tervezési szint)

A rendelésről keletkező gyártási feladatok felülete, ahol először leképződik a gyártási feladatok ütemezése után a visszaigazolási dátuma a rendelésnek. A felület összegyűjti és rendezi a gyártási feladatokat, ellenőrizhetőek a rendelkezésre állások és az alapanyag hiányok. A hosszútávú terven a kapcsolódó gyártási feladatok kiemelhetőek, így segítve a tervező munkáját. A felület egy multifunkciós felület, melyről közvetlenül létrehozható gyártási feladat is, akár többszintű forrásjegyzék alapján is. A felületről könnyedén áthelyezhetőek, akár tömegesen is a gyártási javaslatok a Finomtervezés felületére.

Finomtervezési felület

Finomtervezési felület

A finom tervezésbe azok a gyártási feladatok kerülnek, melyek a közeli időszakban elindításra kerülnek. A rövid távú tervezési időhorizont változó segítségével ez az átvétel akár automatizálható is. A felület alkalmas a gyártási kapacitás további optimalizálására, vagy akár a gépi tervezés áttehető manuális tervezésre adott gyártási feladatokon. Innen történhet a gyártások indítása, az alapanyag könyvelés vagy akár a kötegelt késztermék bevételezés is.

A finomtervezést egy grafikus megjelenítő felület is segíti, ahol korrigálhatóak a szükséges manuális beavatkozás okozta szabad rések a gépeken.

Csoportos teljesítménybér rendszer

Csoportos teljesítménybér rendszer

A motiváció szent grálja az, amikor a vezetés visszaoszt a profitból a dolgozóknak, amit ők megtermeltek. A nagy kérdés mindig az, hogy ki hogyan járul hozzá a profithoz, és mi legyen a visszaosztás alapja. Ennek a kialakítását nevezzük mi csoportos teljesítménybér rendszernek, ami nemcsak a gyártóüzemi dolgozókra alakítható ki, hanem kiterjeszthető:
– üzletkötőkre,
– a tervezésen dolgozókra,
– sőt a beszerzőkre is,
viszont a rendszer kialakítása mindig elmélyült munkát igényel a kontrolling szakértőinkkel együttműködésben.
Egy jól kialakított csoportos teljesítménybér rendszerben a szorgalmas dolgozók noszogatni fogják a kevésbé szorgalmasakat, reklamálni fognak, ha nincsenek elég hatékony eszközeik, és előbb-utóbb kialakul magától az optimális termelékenység. Mindehhez nagyon fontos a teljesítmény-adatok folyamatos vizualizációja, mindenki számára elérhető helyen.

Automatikus gyártáslejelentési megoldások

Automatikus gyártáslejelentési megoldások

A Dyntell SMART BOX gyártáselemző megoldásával szenzorok segítségével valós időben gyűjtheti adatait akár régi gyártógépeiről is. A gyártásból származó információgyűjtést saját fejlesztésű terminálokkal egyszerűsítjük, melyet a rendszer ügyviteli szoftvere felé továbbít.
Az érzékelők által generált, akár milliónyi adat elemzését vizualizációkkal könnyítjük meg, így egy vezetői műszerfalon keresztül ellenőrizheti, milyen állapotban vannak az egyes gépek gyártásai. A rendszer azonnal értesítést küld, ha valamelyik gép meghibásodik, vagy ha nem a megfelelő paraméterek mellett dolgozik.

Vágási utasítás

Vágási utasítás

Kifejezetten a táblás lemezek darabolását, és annak gyártás adminisztrációját támogatja a funkció. Emellett lehetőséget ad a pontos és részletes maradék-, és hulladék kezelésre. A vágási utasításon lehetőség van megadni több gyártási megrendelés teríték cikkeit, és azokat egyben lejelenteni. Ilyenkor a vágási összefogja több gyártás igényét, pontosan azokat, amelyeket egy tábla lemezből akarunk kivágni. A dolgozónak lejelentéskor csak azt kell megadni, hogy a tervezett tábla számból hányat vágott ki, és a megadott tábla darabszám alapján a rendszer elvégzi a szükséges alapanyag kiadásokat és bevételezi a kivágott terítékeket. Lehetőség van megadni maradék lemez darabokat, melyekre a rendszer címkét nyomtat, és visszavételezi azt a készletre, befoglaló mérettel és kiszámított súllyal. A hulladék bevétel is automatikusan elkészül a táblából fennmaradó hulladék súly alapján. Lehetőség van a vágási utasításokra alapanyagot foglalni, mely biztosítja az alapanyag igényt az adott vágási utasításhoz.

Minősített selejtkezelés

Minősített selejtkezelés

A Dyntell ERP rendszerben a minőségszabályozási tevékenységek a termék (szolgáltatás) előállításának szerves részét képezik, beépülnek az előállítás folyamatába az anyaggazdálkodás (készletezés) szintjén, a gyártási folyamatok tervezési és követési szintjein, továbbá az értékesített termék (szolgáltatás) minőségének követési szintjein (például garanciális, szerviz, visszahívási esetek). Mindezzel összefüggésben rugalmasan alakítható ki a megfelelő céges selejtkezelési-politika (selejtokok, selejt-típusok, selejt raktárak, selejt-jelentések, selejt-minősítés, selejt-javítás stb.)

Több telephelyes használat

Több telephelyes használat

A kapacitástervezés során számos telephely kapacitása és tudása felhasználható, így a gyártástervező törekedhet az optimális megoldásra. A törzsadatok feltöltése során ügyelni kell arra, hogy a telephelyek heterogén felépítését képes legyen figyelembe venni a Dyntell ERP rendszer. Ennek hatására a gyártási és fuvarköltségek is optimalizálhatók, valamint az erőforrás súlypontjának áthelyezése plusz kapacitás felszabadítására egy-egy lokalizált területen egyszerűbbé válik.  A telephelyek költséghelyes elszámolása, valamint a vezetői információk megléte előfeltételek teljesülése setén a telephelyeket képes összehasonlítani a kért és megegyezett paraméterek alapján (például termelékenység, fedezet, árrés, anyag felhasználás, selejt szint, munkaidő norma stb.).

A megoldásunk segítségével nem szükséges, hogy rendelkezésre álljon állandó internet kapcsolat, ugyanis a telephelyek saját szinkron adatbázissal rendelkeznek, amelyek átmeneti internet kapcsolat meglétekor automatikusan leszinkronizálódnak aktualizálva az adatokat.

Minősített áruátvétel, nyomonkövetés

Minősített áruátvétel, nyomonkövetés

Az ömlesztett áru átvétele követhető és ellenőrizhető a rendszerben, legyen szó akár egy kocsin több beszállítótól származó áruról (például tej, gabona). A rendszer pontos elszámolást tesz lehetővé a gazdákkal, az adatok egyszerűen és gyorsan visszakereshetők. Az átvétel modul kommunikál az ERP többi részével, így a minősített áruátvételt követően az elszámolás (jóváírások, bónusz-málusz számítás) megoldott, a rendszer figyelembe veszi a hatósági árakat, valamint a gazdákkal kötött szerződéseket és megegyezéseket.

Megoldásunk átfogóan támogatja az egyes folyamatokat az átvételtől kezdődően a teljes gyártási folyamaton át, a csomagoláson keresztül egészen a kiadásig.

A nyomonkövetésbe bármely a gyártás során használt gép beköthető, így az abból kinyert információk alapján online, valós időben követhető a termelés alakulása

Technológia, forrásjegyzék

Technológia, forrásjegyzék

A gyártás “alapkövét” rugalmasan kezelheti a Dyntell ERP-ben, legyen szó akár futószalagos, munkaállomásos vagy egyéb gyártásról, összeépülő vagy szétbomló technológiáról. A felparaméterezett forrásjegyzék képes kezelni a legbonyolultabb gyártási technológiát, legyen az bármilyen mély struktúra, álljon bármennyi félkész szintből és műveletből. A törzsadattár megfelelő használatával sok eddig kézi funkció kiváltható, így a gyártás adminisztrációs ideje is csökken. Kardinális pont egy projekt során a megfelelő törzsadattár, melyet újra kialakítani vagy migrálni is lehet, erről minden esetben a felmérés alapján közösen döntünk. A receptúrák könnyen másolhatók, verziózhatók, nem szükséges egy új művelet vagy helyettesítő alapanyag miatt a teljes adattörzs felvitele.

Mobil megoldások

Mobil megoldások

A Dyntell rendszer tervezése és fejlesztése során ügyeltünk a mobil megoldások beépítésére is. Az ERP rendszer bármely ágából lehetőség van mobil irányba adatok lekérésére és bevitelére, így mobilissá válik a szervezet a cég legkülönbözőbb területein is. Mobil megoldásaink biztosítják a helyfüggetlenséget és a gyors adatfeldolgozást, visszajelzést a tevékenység végzése során a raktárban, a gyártásban, a MEO-ban stb.

Elérhető verziók: klasszikus PDA – Win 6.0- ipari rendszerek, Android és iOS alkalmazások, vagy bármely platformon használható webes verzió (böngészőből elérhető felület).

A mobil rendszerekkel gyorsulnak a gyártás egyes folyamatai, valamint az adatfeldolgozás nem igényel többszörös adatfelvitelt.

Utókalkuláció

Utókalkuláció

Testreszabott kimutatás, amely cége egyedi költségei és bevételei alapján kalkulál tényleges költséget a termékekre. Íme, egy kis ízelítő a vállalatirányítás által figyelt költségek típusokból: reprezentációs költség, marketing költség, futamidők, árfolyamok, rezsiórabér, beruházás, szerszám-, gépkopás, logisztikai költség, kamatok, staff költség, éves forgalom, profit % stb. Ezeket az adatokat dinamikus táblákba is rendezheti, mely a szervezetből bejövő információkat folyamatosan dolgozza fel és elérhetővé teszi a felhasználók számára. Ezen felül akár lefúrásokat, elemzéseket is lehetővé tesz a rendszer asztali számítógépről, vagy akár mobil eszközről, tabletről, telefonról egyaránt.

Többszintű termeléstervezés, kapacitásterv

Többszintű termeléstervezés, kapacitásterv

A termeléstervezés több fázisra bontása lehetővé teszi, hogy előre meg tudja becsülni a szükséges kapacitásokat, kooperációs igényeket. A tervezési felületek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy információkat szerezzünk további lehetséges alternatívákkal kapcsolatban. A funkciók célja, hogy a termelés rugalmas legyen, és a megfelelő erőforrások mindig optimálisan álljanak rendelkezésre. A tervezés egyik legnagyobb előnye, hogy oda-vissza is képes számolni az adatokkal. A kiinduló pont tetszőleges, tehát bármely összetevőre kiszámolható a szükséglet (gépidő, humán erőforrás, anyag diszpozíció stb.).

A durva és finom tervezési szint segíti a gyártást az erőforrások optimális kihasználásában, valamint a megfelelő beszerzés előkészítését (munkaerő, nyersanyag, szerszámok). A gyártó cégek egyedisége és az egyéni technológia miatt a gyártás mindig személyre szabottan kerül kialakításra.

A megfelelő paraméterezést követően akár egy évre előre is láthatóak a kapacitások. Ettől eltérő gyártási metódus esetén a napi szintű ad hoc gyártások kezelése is könnyebbé válik.

Az előkalkulációt az ajánlatadáskor az értékesítők látják, így képesek rövid idő alatt és pontosan kiszámolni a gyártási önköltségeket, valamint az elvárt árrést, fedezetet, profitot.

Valós idejű gyártási információk

Valós idejű gyártási információk

A gyártás során keletkezett információkat számos módon lehet gyűjteni. A felmérés során kerül megállapításra, hogy melyik gyártási lejelentést alkalmazzuk, amely lehet azonnali beépülő hibrid rendszer is, vonalkód vagy RFID, kézi lejelentés, vagy az utólagos lejelentés valamelyik formája. Ahhoz, hogy optimális gyártást hozzunk létre, a megfelelő lejelentéseket kell alkalmaznunk. A gyártásban lévő termékek legfőbb számait, statisztikáit bárhonnan, akár egy tabletről is nyomonkövetheti. A Dyntell ERP folyamatosan számítja a gyártási kapacitásokat a jelen idejű adatokból, így valós időben nyomon tudja követni, hogy mekkora a szabad kapacitás és ez időben hogyan változik. Ugyanez igaz az alapanyag felhasználásra, valamint a munkaerő- és gépkihasználtságra is.

A vizuális megjelenítés akár a gyárban, akár az Ön irodájában is lehetséges, például egy ügyfél részére prezentációs céllal, így könnyedén bemutathatók a folyamatok a gyárban. A felület dinamikus és lefúrható, így bizonylat szinten is végezhető a nyomonkövetés.

Elő- és utókalkuláció

Elő- és utókalkuláció

Az előkalkulációs számítás lehet közvetett és közvetlen szinten meghatározható. Az értékesítők az ajánlatadás során pontosan ki tudják számolni a fedezetet, az árrést és az elvárt profitot a kapacitásterv figyelembevételével. A közvetlen önköltségszámítás figyelembe veszi a forrásjegyzékben (lásd még: darabjegyzék, receptúra, gyártási jegyzék stb.), valamint a cikktörzsben fellelhető összes információt. Ezek az adatok minden projekt vagy gyártási megrendelésre külön-külön kerülnek letárolásra, mely könnyen és gyorsan előhívható és összevethető az utókalkulációval.

Az utókalkuláció során nemcsak a projekt egészére számolja ki a Dyntell ERP a pénzügyi számokat, hanem a félkész szintekre is. Így láthatja, hogy egyes helyeken veszteséget vagy nyereséget termel-e a projekt. Az utókalkuláció során nagy szerepe van a lejelentéseknek, hiszen ez alapján kapjuk meg a konkrét és korrekt, valós gyártási költséget, mely összehasonlításra kerül az előkalkulációs adatokkal. Ezek az adatok grafikusan, terv-tény adatként is ábrázolhatók, mely megmutatja, hogy a gyártás trendje hogyan alakul.

Pénzügyi és folyamatkontroll

Pénzügyi és folyamatkontroll

A fő tevékenység fontos támogató eleme a megfelelő pénzügy. A kereskedelmi cégekre szabott pénzügyi kimutatások segítségével nemcsak a jelen helyzetet tudja kontrollálni, hanem előre is képes tervezni. A pénzügyi modul integráltságának köszönhetően valós adatokkal dolgozhat. Ez az alap forgalmi adatokra, a könyvelési és egyéb származtatott információkra is igaz. A különböző adatkockák összeállításával az egyes osztályok, tevékenységek stb. összefüggéseit könnyedén tudja vizsgálni. Ezeket az összefüggések táblázatos és grafikus nézetben is megjeleníthetők. A dinamikusan változó adatok közt akár lefúrhat a bizonylatok szintjére is, ezzel megalapozva a gyors és modern döntéshozatalt, mely a helyes adatokból indul ki.

Raktárkezelés

Raktárkezelés

Korlátlan számú raktár kezelése, több telephelyen, más országokban is. Kezeli a bizományos értékesítést, a göngyöleg értéket és mennyiséget. A megfelelő bizonylati struktúra kialakításával a raktári munka gyorsulhat, és több információval rendelkezhet a készletről, mint eddig bármikor. A készletnyilvántartás összeköttetésben van az ERP többi moduljával (könyvelés, webshop, pénzügy, értékesítés, mobil PDA rendszer stb.), így helytől függetlenül minden részleg valós időben látja a megfelelő információkat.

Termékdíj

Termékdíj

A törzsadatok paraméterezése során kerül kialakításra egy termékdíj törzs, mely segíti a felhasználót a különböző termékdíj-esetek megfelelő kezelésében. Megoldásunk megfelel a hatályos termékdíjra vonatkozó jogszabályi környezetnek, paraméterezhető a cég tevékenységének és termékdíj bevallási kötelezettségeinek megfelelően. Amennyiben esetleg külső céget vesznek igénybe a termékdíj bevallás elkészítéséhez, ekkor is jó választás ez a funkció, ugyanis segítségével gyorsan és pontosan kerülhetnek beküldésre a bevallások a hatóságokhoz.

Nyomonkövetés, származás-nyilvántartás, visszahívás, selejtezés

Nyomonkövetés, származás-nyilvántartás, visszahívás, selejtezés

A rendszerből megállapítható és listázható, hogy egy adott szállítólevélen szereplő termék milyen azonosítóval rendelkező (beszállítású) alapanyagokból készült, milyen műveleteken ment keresztül, mely dolgozók készítették (származás-nyilvántartás). A visszahívásos kimutatás lekérdezésével megállapítható, hogy adott azonosítójú (beszállítású) alapanyagból milyen késztermékek készültek, és milyen szállítólevél számokon, mely vevőknek kerültek kiszállításra.

A gyártási technológia gyenge pontjainak felderítésével a selejt okozta veszteségek akár a tizedrészére csökkenhetnek.  A Selejtkezelés valós időben is lejelenthető, géphez, beszállítóhoz, munkatárshoz stb. köthető, kategorizálható. A nyomon követésnek köszönhetően megadható, hogy mely beszerzésből került az esetleges selejtes alapanyag a gyártásba.

Jövedéki adó kezelés

Jövedéki adó kezelés

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer nec turpis tempus, rhoncus dolor id, molestie odio. Morbi ut urna tincidunt quam interdum rhoncus. Aenean imperdiet, sapien quis vulputate ornare, purus libero porttitor turpis, vel commodo magna ante et mi. Nam ut convallis mi. Morbi at iaculis tellus.

Kooperációs tevékenység támogatása

Kooperációs tevékenység támogatása

A Dyntell képes kezelni minden külső helyszínen történő gyártás nyilvántartása során felmerülő tényezőt, legyen szó átadott alapanyagról, közösen birtokolt gépről, bérszerszámról, kölcsönzött kollégákról stb.  A kooperációs tevékenység adatai a rendszerbe visszavezetve bekerülnek az utókalkulációs alapba. A kapacitástervezés során is képesek vagyunk számolni a kooperációs lehetőségekkel, amennyiben ezt a körülmények lehetővé teszik. A kezelés stabil és könnyen paraméterezhető belföldi vagy külföldi kooperáció esetén is. A gyártástervezés során lehetőség van továbbá arra is, hogy több kooperációs partner variánst készítsünk, ezzel is kalkulálva a kapacitásokat és a költségeket.

Azonosítások

Azonosítások

A gyártási jelentések, valamint a sarzsos, LOT-számos, gyári számos azonosítás és visszakövetés is kezelhetővé válik. Bármilyen azonosító eszköz illeszthető a rendszerhez vonalkód, datamatrix, RFID, QR kód olvasásával. A Dyntell kezeli a felsorolt elemeket, generálja, beolvassa és feldolgozza a kapott információkat. A megfelelő azonosítás az anyagdiszpozíció, raktárkezelés, valamint a gyártáskövetés során is tartalmaz olyan adatokat, melyek tudatában pontosabb és költséghatékonyabb döntéseket képesek hozni az adott terület vezetői. A Dyntell ERP megoldásunk már meglévő azonosítási rendszerhez is képes csatlakozni, így nincs feltétlenül szükség egy projekt során ezek cseréjére.

Szerszámkezelés

Szerszámkezelés

A folyamatos használat és nyomonkövetés adminisztrációját biztosítja ez a funkció. Pontosan regisztrálja az adott szerszám üzemidejét, a karbantartások elvégzését (karbantartási bizonylaton), éppen hol és kinél vagy melyik gépben van az eszköz. A rendszer rögzíti, mely projekthez mely szerszámot, ki mikor hova mozgatott. Egyes esetekben milliós nagyságrendű megtakarítás érhető el.  A kapacitásterv során a szerszámok adataival is dolgozik az ERP, ezért ennek a modulnak a használata tovább finomítja és hatékonyabbá teszi a gyártást. A kapacitástervezés fontos része a TMK, illetve a kötelező szervizek, melyek nyomonkövetését és az erre való figyelmeztetést a rendszer ellátja.

Referenciák

Referenciák

INGYENES BEMUTATÓ KÉRÉSE

Szakértő kollégánk az ingyenes bemutató keretében felméri az Önök igényeit, megválaszolja a felmerülő kérdéseket. A konzultáció során auditálja a jelenlegi vállalati foyamatokat, és megmutatja, milyen lehetőségek vannak ezek optimalizálására a Dyntell ERP megoldásával.