Műanyagipar

Műanyagipar

Az adatalapú cégvezetés innovációja az ipar minden szegletét érinti, így a precíz szabályok mentén működő műanyagipar is elsők között profitálhat a legújabb okosipari megoldásokból. A Dyntell-nél több éve dolgozunk együtt a magyar műanyagipar prominens szereplőivel, így pontosan ismerjük a szektor kihívásait, az általános érzékeny területeket, problémákat és a különböző specifikus folyamatok, előállítások sajátos jellemzőit, nehézségeit. Legyen szó fólia nyomdáról, fröccsöntő- vagy fújóüzemről, egyedi, testreszabott megoldásokkal segítjük partnereinket a digitalizációban és a hatékonyságnövelésben. Folyamataik egyszerűsítésével és a gyártáshoz kapcsolódó adminisztráció csökkentésével olyan teher kerül le a dolgozók válláról, ami azonnal érezhető lesz az egész vállalat teljesítményében.

GRAFIKUS GYÁRTÁSTERVEZÉS

GRAFIKUS GYÁRTÁSTERVEZÉS

Míg a végtermék és a gyártási technológia sokféle lehet a műanyagiparban, a problémák és nehézségek, melyekkel az ilyen területen aktív cégeknek meg kell küzdeniük, hasonlók: kiszámíthatatlanság és a visszakövetés nehézségei. A fröccsöntő- és fújóüzemek esetében bevált Dyntell grafikus tervezőjével a gyártás előre összeállítható, így az alapanyagrendeléstől a forrásjegyzék létrehozásától a festésen és tamponáláson át a késztermék elkészültéig, sőt, a darálék lekövetéséig is előre tervezhető a teljes folyamat annak minden lépésével.

SZERSZÁMKEZELÉS

SZERSZÁMKEZELÉS

A műanyagipari gyártási folyamat lelke a legtöbb esetben a megrendelőtől kapott szerszám, mely a végtermék kialakításában elengedhetetlen. Több céggel együtt dolgozva egyre nehezebbé válhat a szerszámok lekövetése, adminisztrációja, legyen szó olyan egyszerű, statikus adatokról is, hogy mely eszközt melyik cég bocsátotta a rendelkezésre, milyen termék készül vele, gyártásban, raktárban van-e vagy már esetleg visszakerült, vagy hogy egyáltalán hány fészkes szerszámról van szó. A Dyntell ERP rendszer segítségével mindez könnyedén adminisztrálhatóvá és átláthatóvá válik.

KÖTELEZŐ KARBANTARTÁS

KÖTELEZŐ KARBANTARTÁS

A statikus, állandó tulajdonságok mellett számos további adatot kell figyelni egy hatékonyan működő gyártási folyamat során. A szerszámok kötelező karbantartása megkerülhetetlen, komoly problémákat okozhat annak elmaradása, így mindig pontosan tudnia kell, melyik eszköz éppen milyen állapotban van. Rendszerünk számos paramétert figyel, így például a szerszámok löketszámát jegyezve figyelmeztet, ha eljött a kötelező karbantartás ideje.

ANGUS (ENGUSZ) ÉS DARÁLÉK

ANGUS (ENGUSZ) ÉS DARÁLÉK

A fröccsöntés után kimaradt csonk, az angus kezelésének problémáját az jelenti, hogy megrendelőtől függően változhat, pontosan mi, mennyi és hogyan használható fel újra belőle. Egyes szerződések kikötik, hogy csak bizonyos százalékot lehet visszaforgatni, mások egyenesen tiltják, ilyen esetben csak mint darálék értékesíthető. Rendszerünk képes figyelni az arányokat, azokat összeegyeztetni a megegyezésben foglaltakkal, így az angus menedzselése is egyszerűbbé válik.

AUTOMATIZÁLT ADMINISZTRÁCIÓ

AUTOMATIZÁLT ADMINISZTRÁCIÓ

Az adminisztratív feladatokban szintén nagy segítséget jelenthet a Dyntell megoldása: a síkfólia gyártásnál például a termelés első mozzanata a forrásjegyzék létrehozása, mely előre elkészített gyártási sablonok alapján a klasszikus módszernél sokkal gyorsabban megvalósítható. A forrásjegyzék már előre tartalmazhatja, hogy mi lesz a késztermék (hiszen például a fólia gyártásban egyféle alapanyagból húszféle késztermék is lehet), majd a gyártás folyamán a pályaszámokat figyelembe véve egyedi, testreszabható címkéket nyomtasson a késztermékekhez. Az adminisztratív folyamatot az egy gombnyomásra, automatikusan elkészülő raklap összesítő lap zárja, mely lejelentéskor szintén dinamikusan, személyre szabottan készül.

DINAMIKUS VÁLTÓSZÁMKEZELÉS

DINAMIKUS VÁLTÓSZÁMKEZELÉS

Rendszerünk dinamikus váltószámkezelés funkciója képes darabos, méter és kiló alapú mértékegységeket is kezelni, sőt, ezen adatok ki- és átszámolása sem okoz gondot, így ha az alapanyag kilóban van, de a végtermék már méterben, rengeteg pluszmunkát spórolhat meg beavatkozás nélkül azzal, hogy a rendszerre bízza ezek kiszámítását.

Sablonok használata a gyártás folyamatok felépítéséhez

Sablonok használata a gyártás folyamatok felépítéséhez

A gyártások megkezdése előtt minden termékhez fel kell építeni egy forrásjegyzéket, mely leírja a gyártási folyamatot, a szükséges anyag igényeket, a folyamat során elkészülő félkész szinteket és műveleteket, melyeket a gyártások folyamán le kell jelenteni. Ezek elkészítése igen nagy munka. Ennek megkönnyítésére és gyorsítására az ERP rendszer kialakításra került egy gyártási sablon rendszer. Ezekben a sablonokban felépítésre kerülnek a különböző gyártási folyamatok, mint pl. egy rétegű, két rétegű vagy három rétegű késztermék gyártás, vagy tasak gyártás. Ezekben a sablonokban a teljes gyártási folyamat fel van építve, félkész szintekkel és alapanyagokkal. A mennyiségeknél képletek vannak, melyek kiszámolják a megadott paraméterek alapján mely gyártáshoz mennyi alapanyag  szükséges. A sablont egy késztermékre lehet meghívni, mely a készterméknél beállított paraméterek alapján pillanatok alatt felépíti a gyártáshoz szükséges forrásjegyzéket (receptúrát), automatikusan létrehozza a félkész szinteken a cikktörzsben és megadja a szükséges alapanyag igényeket az adott gyártáshoz. A hosszú tervezési és felépítési szakaszt így 1-2 perc alatt össze lehet állítani a rendszerben.

Minősített selejtkezelés

Minősített selejtkezelés

A Dyntell ERP rendszerben a minőségszabályozási tevékenységek a termék (szolgáltatás) előállításának szerves részét képezik, beépülnek az előállítás folyamatába az anyaggazdálkodás (készletezés) szintjén, a gyártási folyamatok tervezési és követési szintjein, továbbá az értékesített termék (szolgáltatás) minőségének követési szintjein (például garanciális, szerviz, visszahívási esetek). Mindezzel összefüggésben rugalmasan alakítható ki a megfelelő céges selejtkezelési-politika (selejtokok, selejt-típusok, selejt raktárak, selejt-jelentések, selejt-minősítés, selejt-javítás stb.)

Több telephelyes használat

Több telephelyes használat

A kapacitástervezés során számos telephely kapacitása és tudása felhasználható, így a gyártástervező törekedhet az optimális megoldásra. A törzsadatok feltöltése során ügyelni kell arra, hogy a telephelyek heterogén felépítését képes legyen figyelembe venni a Dyntell ERP rendszer. Ennek hatására a gyártási és fuvarköltségek is optimalizálhatók, valamint az erőforrás súlypontjának áthelyezése plusz kapacitás felszabadítására egy-egy lokalizált területen egyszerűbbé válik.  A telephelyek költséghelyes elszámolása, valamint a vezetői információk megléte előfeltételek teljesülése setén a telephelyeket képes összehasonlítani a kért és megegyezett paraméterek alapján (például termelékenység, fedezet, árrés, anyag felhasználás, selejt szint, munkaidő norma stb.).

A megoldásunk segítségével nem szükséges, hogy rendelkezésre álljon állandó internet kapcsolat, ugyanis a telephelyek saját szinkron adatbázissal rendelkeznek, amelyek átmeneti internet kapcsolat meglétekor automatikusan leszinkronizálódnak aktualizálva az adatokat.

Minősített áruátvétel, nyomon követés

Minősített áruátvétel, nyomon követés

Az ömlesztett áru átvétele követhető és ellenőrizhető a rendszerben, legyen szó akár egy kocsin több beszállítótól származó áruról (például tej, gabona). A rendszer pontos elszámolást tesz lehetővé a gazdákkal, az adatok egyszerűen és gyorsan visszakereshetők. Az átvétel modul kommunikál az ERP többi részével, így a minősített áruátvételt követően az elszámolás (jóváírások, bónusz-málusz számítás) megoldott, a rendszer figyelembe veszi a hatósági árakat, valamint a gazdákkal kötött szerződéseket és megegyezéseket.

Megoldásunk átfogóan támogatja az egyes folyamatokat az átvételtől kezdődően a teljes gyártási folyamaton át, a csomagoláson keresztül egészen a kiadásig.

A nyomon követésbe bármely a gyártás során használt gép beköthető, így az abból kinyert információk alapján online, valós időben követhető a termelés alakulása

Technológia, forrásjegyzék

Technológia, forrásjegyzék

A gyártás “alapkövét” rugalmasan kezelheti a Dyntell ERP-ben, legyen szó akár futószalagos, munkaállomásos vagy egyéb gyártásról, összeépülő vagy szétbomló technológiáról. A felparaméterezett forrásjegyzék képes kezelni a legbonyolultabb gyártási technológiát, legyen az bármilyen mély struktúra, álljon bármennyi félkész szintből és műveletből. A törzsadattár megfelelő használatával sok eddig kézi funkció kiváltható, így a gyártás adminisztrációs ideje is csökken. Kardinális pont egy projekt során a megfelelő törzsadattár, melyet újra kialakítani vagy migrálni is lehet, erről minden esetben a felmérés alapján közösen döntünk. A receptúrák könnyen másolhatók, verziózhatók, nem szükséges egy új művelet vagy helyettesítő alapanyag miatt a teljes adattörzs felvitele.

Több pályás fólia gyártás kezelése

Több pályás fólia gyártás kezelése

A fólia gyártás egyik különleges része, amikor egy meghatározott szélességű fóliából több kisebb méretű, akár különböző méretekben , különböző késztermékek készülnek el. A rendszerben ezek kezelésére egy több pályás lejelentő felület készült. A gyártásoknál előre meg lehet adni, mely késztermékből, hány pályán, hányszor készül el az adott termék, és lejelentéskor ezt a rendszer lekezeli, és a dolgozónak csak egyszer kell lejelenteni és a rendszer a beállított pálya számok által automatikusan elkészíti a lejelentéseket, kinyomtatja a tekercs záró címkéket és készletre veszi a késztermékeket. Ez jelentősen meggyorsítja és könnyíti a lejelentők munkáját.

Mobil megoldások

Mobil megoldások

A Dyntell rendszer tervezése és fejlesztése során ügyeltünk a mobil megoldások beépítésére is. Az ERP rendszer bármely ágából lehetőség van mobil irányba adatok lekérésére és bevitelére, így mobilissá válik a szervezet a cég legkülönbözőbb területein is. Mobil megoldásaink biztosítják a helyfüggetlenséget és a gyors adatfeldolgozást, visszajelzést a tevékenység végzése során a raktárban, a gyártásban, a MEO-ban stb.

Elérhető verziók: klasszikus PDA – Win 6.0- ipari rendszerek, Android és iOS alkalmazások, vagy bármely platformon használható webes verzió (böngészőből elérhető felület).

A mobil rendszerekkel gyorsulnak a gyártás egyes folyamatai, valamint az adatfeldolgozás nem igényel többszörös adatfelvitelt.

Utókalkuláció

Utókalkuláció

Testreszabott kimutatás, amely cége egyedi költségei és bevételei alapján kalkulál tényleges költséget a termékekre. Íme, egy kis ízelítő a vállalatirányítás által figyelt költségek típusokból: reprezentációs költség, marketing költség, futamidők, árfolyamok, rezsiórabér, beruházás, szerszám-, gépkopás, logisztikai költség, kamatok, staff költség, éves forgalom, profit % stb. Ezeket az adatokat dinamikus táblákba is rendezheti, mely a szervezetből bejövő információkat folyamatosan dolgozza fel és elérhetővé teszi a felhasználók számára. Ezen felül akár lefúrásokat, elemzéseket is lehetővé tesz a rendszer asztali számítógépről, vagy akár mobil eszközről, tabletről, telefonról egyaránt.

Többszintű termeléstervezés, kapacitásterv

Többszintű termeléstervezés, kapacitásterv

A termeléstervezés több fázisra bontása lehetővé teszi, hogy előre meg tudja becsülni a szükséges kapacitásokat, kooperációs igényeket. A tervezési felületek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy információkat szerezzünk további lehetséges alternatívákkal kapcsolatban. A funkciók célja, hogy a termelés rugalmas legyen, és a megfelelő erőforrások mindig optimálisan álljanak rendelkezésre. A tervezés egyik legnagyobb előnye, hogy oda-vissza is képes számolni az adatokkal. A kiinduló pont tetszőleges, tehát bármely összetevőre kiszámolható a szükséglet (gépidő, humán erőforrás, anyag diszpozíció stb.).

A durva és finom tervezési szint segíti a gyártást az erőforrások optimális kihasználásában, valamint a megfelelő beszerzés előkészítését (munkaerő, nyersanyag, szerszámok). A gyártó cégek egyedisége és az egyéni technológia miatt a gyártás mindig személyre szabottan kerül kialakításra.

A megfelelő paraméterezést követően akár egy évre előre is láthatóak a kapacitások. Ettől eltérő gyártási metódus esetén a napi szintű ad hoc gyártások kezelése is könnyebbé válik.

Az előkalkulációt az ajánlatadáskor az értékesítők látják, így képesek rövid idő alatt és pontosan kiszámolni a gyártási önköltségeket, valamint az elvárt árrést, fedezetet, profitot.

Valós idejű gyártási információk

Valós idejű gyártási információk

A gyártás során keletkezett információkat számos módon lehet gyűjteni. A felmérés során kerül megállapításra, hogy melyik gyártási lejelentést alkalmazzuk, amely lehet azonnali beépülő hibrid rendszer is, vonalkód vagy RFID, kézi lejelentés, vagy az utólagos lejelentés valamelyik formája. Ahhoz, hogy optimális gyártást hozzunk létre, a megfelelő lejelentéseket kell alkalmaznunk. A gyártásban lévő termékek legfőbb számait, statisztikáit bárhonnan, akár egy tabletről is nyomon követheti. A Dyntell ERP folyamatosan számítja a gyártási kapacitásokat a jelen idejű adatokból, így valós időben nyomon tudja követni, hogy mekkora a szabad kapacitás és ez időben hogyan változik. Ugyanez igaz az alapanyag felhasználásra, valamint a munkaerő- és gépkihasználtságra is.

A vizuális megjelenítés akár a gyárban, akár az Ön irodájában is lehetséges, például egy ügyfél részére prezentációs céllal, így könnyedén bemutathatók a folyamatok a gyárban. A felület dinamikus és lefúrható, így bizonylat szinten is végezhető a nyomon követés.

Elő- és utókalkuláció

Elő- és utókalkuláció

Az előkalkulációs számítás lehet közvetett és közvetlen szinten meghatározható. Az értékesítők az ajánlatadás során pontosan ki tudják számolni a fedezetet, az árrést és az elvárt profitot a kapacitásterv figyelembevételével. A közvetlen önköltségszámítás figyelembe veszi a forrásjegyzékben (lásd még: darabjegyzék, receptúra, gyártási jegyzék stb.), valamint a cikktörzsben fellelhető összes információt. Ezek az adatok minden projekt vagy gyártási megrendelésre külön-külön kerülnek letárolásra, mely könnyen és gyorsan előhívható és összevethető az utókalkulációval.

Az utókalkuláció során nemcsak a projekt egészére számolja ki a Dyntell ERP a pénzügyi számokat, hanem a félkész szintekre is. Így láthatja, hogy egyes helyeken veszteséget vagy nyereséget termel-e a projekt. Az utókalkuláció során nagy szerepe van a lejelentéseknek, hiszen ez alapján kapjuk meg a konkrét és korrekt, valós gyártási költséget, mely összehasonlításra kerül az előkalkulációs adatokkal. Ezek az adatok grafikusan, terv-tény adatként is ábrázolhatók, mely megmutatja, hogy a gyártás trendje hogyan alakul.

Pénzügyi és folyamatkontroll

Pénzügyi és folyamatkontroll

A fő tevékenység fontos támogató eleme a megfelelő pénzügy. A kereskedelmi cégekre szabott pénzügyi kimutatások segítségével nemcsak a jelen helyzetet tudja kontrollálni, hanem előre is képes tervezni. A pénzügyi modul integráltságának köszönhetően valós adatokkal dolgozhat. Ez az alap forgalmi adatokra, a könyvelési és egyéb származtatott információkra is igaz. A különböző adatkockák összeállításával az egyes osztályok, tevékenységek stb. összefüggéseit könnyedén tudja vizsgálni. Ezeket az összefüggések táblázatos és grafikus nézetben is megjeleníthetők. A dinamikusan változó adatok közt akár lefúrhat a bizonylatok szintjére is, ezzel megalapozva a gyors és modern döntéshozatalt, mely a helyes adatokból indul ki.

Raktárkezelés

Raktárkezelés

Korlátlan számú raktár kezelése, több telephelyen, más országokban is. Kezeli a bizományos értékesítést, a göngyöleg értéket és mennyiséget. A megfelelő bizonylati struktúra kialakításával a raktári munka gyorsulhat, és több információval rendelkezhet a készletről, mint eddig bármikor. A készletnyilvántartás összeköttetésben van az ERP többi moduljával (könyvelés, webshop, pénzügy, értékesítés, mobil PDA rendszer stb.), így helytől függetlenül minden részleg valós időben látja a megfelelő információkat.

Termékdíj

Termékdíj

A törzsadatok paraméterezése során kerül kialakításra egy termékdíj törzs, mely segíti a felhasználót a különböző termékdíj-esetek megfelelő kezelésében. Megoldásunk megfelel a hatályos termékdíjra vonatkozó jogszabályi környezetnek, paraméterezhető a cég tevékenységének és termékdíj bevallási kötelezettségeinek megfelelően. Amennyiben esetleg külső céget vesznek igénybe a termékdíj bevallás elkészítéséhez, ekkor is jó választás ez a funkció, ugyanis segítségével gyorsan és pontosan kerülhetnek beküldésre a bevallások a hatóságokhoz.

Nyomon követés, származás-nyilvántartás, visszahívás, selejtezés

Nyomon követés, származás-nyilvántartás, visszahívás, selejtezés

A rendszerből megállapítható és listázható, hogy egy adott szállítólevélen szereplő termék milyen azonosítóval rendelkező (beszállítású) alapanyagokból készült, milyen műveleteken ment keresztül, mely dolgozók készítették (származás-nyilvántartás). A visszahívásos kimutatás lekérdezésével megállapítható, hogy adott azonosítójú (beszállítású) alapanyagból milyen késztermékek készültek, és milyen szállítólevél számokon, mely vevőknek kerültek kiszállításra.

A gyártási technológia gyenge pontjainak felderítésével a selejt okozta veszteségek akár a tizedrészére csökkenhetnek.  A Selejtkezelés valós időben is lejelenthető, géphez, beszállítóhoz, munkatárshoz stb. köthető, kategorizálható. A nyomon követésnek köszönhetően megadható, hogy mely beszerzésből került az esetleges selejtes alapanyag a gyártásba.

A fenti rendszerek együtt dolgozva eredményezik, hogy a késztermék alapanyagig és dolgozóig visszakövethető lesz, illetve megkönnyíti az utókalkulációt is, miközben a beérkező adatok valós időben lesznek ellenőrizhetők, legyen szó például futásirányról, klisékezelésről vagy anyagvastagágról. 

Jövedéki adó kezelés

Jövedéki adó kezelés

A rendszerbe integrált funkció lehetővé teszi előírásoknak megfelelően a készletmozgások nyomon követését és a szükséges bevallások előállítását. A rendszer megajánlja a felhasználó számára a helyes jövedéki jogcímet, legyen szó beszerzésről, értékesítésről vagy a termelési folyamat adminisztrációjáról. Megfelelő jogosultság esetén szabadon paraméterezhető szabályrendszer segíti a felhasználót a helyes adatrögzítésben. A bevallások közvetlenül előállíthatóak és ÁNYK-ba betölthetőek a rögzített bizonylatok alapján a Dyntell ERP-ből.

Kapacitástervezés

Kapacitástervezés

Raktárra vagy vevői rendelésre gyártáskor a gépek kapacitásának tervezését jelenti. A tervezés során megkülönböztetünk durva és finomtervezési szintet.
A termeléstervezés több fázisra bontása lehetővé teszi, hogy előre meg tudjuk becsülni a szükséges kapacitásokat, kooperációs igényeket vagy akár anyag diszponálást is végezhessünk.

A tervezési felületek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy információkat szerezzünk további lehetséges alternatívákkal kapcsolatban. A funkciók célja, hogy a termelés rugalmas legyen, és a megfelelő erőforrások mindig optimálisan álljanak rendelkezésre. A tervezés egyik legnagyobb előnye, hogy oda-vissza is képes számolni az erőforrások kihasználását. A kiinduló pont tetszőleges, tehát bármely összetevőre kiszámolható a szükséglet (gépidő, humán erőforrás, anyag diszpozíció stb.).
A durva és finom tervezési szint segíti a gyártást az erőforrások optimális kihasználásában, valamint a megfelelő beszerzés előkészítését (munkaerő, nyersanyag, szerszámok).

Hosszú távú tervezés (durva tervezési szint)

Hosszú távú tervezés (durva tervezési szint)

A rendelésről keletkező gyártási feladatok felülete, ahol először leképződik a gyártási feladatok ütemezése után a visszaigazolási dátuma a rendelésnek. A felület összegyűjti és rendezi a gyártási feladatokat, ellenőrizhetőek a rendelkezésre állások és az alapanyag hiányok. A hosszútávú terven a kapcsolódó gyártási feladatok kiemelhetőek, így segítve a tervező munkáját. A felület egy multifunkciós felület, melyről közvetlenül létrehozható gyártási feladat is, akár többszintű forrásjegyzék alapján is. A felületről könnyedén áthelyezhetőek, akár tömegesen is a gyártási javaslatok a Finomtervezés felületére.

Finomtervezési felület

Finomtervezési felület

A finom tervezésbe azok a gyártási feladatok kerülnek, melyek a közeli időszakban elindításra kerülnek. A rövid távú tervezési időhorizont változó segítségével ez az átvétel akár automatizálható is. A felület alkalmas a gyártási kapacitás további optimalizálására, vagy akár a gépi tervezés áttehető manuális tervezésre adott gyártási feladatokon. Innen történhet a gyártások indítása, az alapanyag könyvelés vagy akár a kötegelt késztermék bevételezés is.

A finomtervezést egy grafikus megjelenítő felület is segíti, ahol korrigálhatóak a szükséges manuális beavatkozás okozta szabad rések a gépeken.

Referenciák

Referenciák

INGYENES BEMUTATÓ KÉRÉSE

Szakértő kollégánk az ingyenes bemutató keretében felméri az Önök igényeit, megválaszolja a felmerülő kérdéseket. A konzultáció során auditálja a jelenlegi vállalati foyamatokat, és megmutatja, milyen lehetőségek vannak ezek optimalizálására a Dyntell ERP megoldásával.