Bevált trükkök és tippek a hatékonyabb adatszemléltetéshez

Dolgozzon akár adatelemzőként vagy csapatvezetőként, az elemzések vagy új ötletek prezentálása a vezetőség felé mindig ijesztő lehet. Sikerül majd átadni az üzenetet? Értékelni fogják a meglátásait? Elég meggyőző a bemutatója? Az adat minden érv felett áll, ezért az új normát azok az üzleti intelligencia alkalmazások jelentik, melyekkel szűrhetővé, elemezhetővé és vizualizálhatóvá tehetőek a nagy adatcsomagok is. Az igazi kihívást azonban az jelenti, hogy ezeket a vizualizációkat könnyen emészthető és megyőző formába öntsük: ha a hallgatóság nem tudja három másodperc alatt felfogni és értelmezni a képet vagy diát, elveszíti őket: ez az úgynevezett Pillantás Próba az egyik módja, hogy javítsa az adat vizualizációját. Ebben a cikkben bemutatunk hat további trükköt.

1. Csak egyszerűen! (Keep it Simple)

A “Csak egyszerűen”, vagy angolul “Keep it Simple” módszert gyakran KISS-ként említik (a rövidítés nagyjábóli jelentése: “legyen egyszerű és buta”, vagy a diplomatikusabb verzió, “legyen rövid és finom”). Hányszor hallotta már ezt az alapelvet? A “Csak egyszerűen” alkalmazható az összes ágazatban, a gazdaság és nagyjából az egész életünk minden szegletében, mégis hajlamosak vagyunk a túlbonyolításra és túlmagyarázásra. Az adatvizualizációval kapcsolatban ez a régi bölcselet minden eddiginél jobban megállja a helyét. Kerülje például az összetett, magas felbontású, lassan betöltődő képeket. A rikító színeket érdemes természetesebbekre cserélni, és fontos hogy a háttér kiválasztásánál is ügyelni kell arra, hogy milyen hatást kelt a bemutatott adatokkal együtt. A diagramon található adat színe egyezzen meg a hozzá tartozó szöveg színével, míg az olyan kiegészítő elemeket, mint az extra díszek, szegélyek, szövegek vagy jelmagyarázat, érdemes minimumon tartani. Tartsa szem előtt, hogy a több kevesebb.

2. Meggyőző narratíva

Persze, az erős számok magukért beszélnek, de azért semmit sem szabad a véletlenre bízni. Az emberek 55%-a szerint egy jó történet megragadja és leköti a figyelmet. Mi itt a sztori, amit el szeretne mesélni? Ezt mindig tartsa észben a bemutató összerakásakor, és használjon olyan irányító kifejezéseket, melyekkel lekötheti a hallgatóság figyelmét. Ez persze nem azt jelenti, hogy esti mesét kell írnia, mindössze újra és újra térjen vissza a nagy képhez és a központi gondolathoz. Például ha az előadás a fogyasztó figyelmének megragadásáról szól, találjon ki képzelt vásárlókat, akik a narratívában az adatokat fogják képviselni.

3. Elrendezésdizájn a maximális hatásért

A képernyő melyik részére ugrik először a szemünk? Pontosan, a tekintet a bal felső sarok felől indul, és jobbra tartó mozgást végez. Ide érdemes raknia a legfontosabb látványelemet vagy témát, és ennél is fontosabb, hogy a kitüntetett adat nagyban jelenjen meg. Hasonló hatást érnek el a középre pozicionált elemek is. Ez nyilvánvalónak hangozhat, de könnyebb elveszni a tartalom sokaságában, mint sikeresen prezentálni azt.

4. Bölcsen válasszon fegyvert

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mi minden állhat vagy bukhat az adatvizualizáción. Számos grafikon és táblázat vihető fel a BI (üzleti intelligencia) műszerfalra, de hogy ezek közül melyik illik a legjobban az adataihoz, arra Önnek kell rájönnie, amihez pedig tisztában kell lennie a különböző szemléltetési módokkal, és hogy ezek hogyan működnek a más és más adattípusokkal. Például a kördiagramok tökéletesek a kategórián belüli százalékos értékek vagy arányok ábrázolására, erre jó példa a zene-streaming platformok kimutatása arról, hogy a felhasználók egy adott időszakból milyen stílust preferálnak. Ezzel szemben a vonaldiagram jobban illik a trendek időbeli változásának ábrázolásához, ilyen lehet ahogy egy év alatt egy kulcsszó népszerűsége változik. Ezért tehát olyan BI megoldást keressen, ami sokfajta szemléltető eszközt ajánl a különböző célokhoz.

5. Ismerje meg a közönségét

Valószínűleg ennek a pontnak feljebb kellene lennie a listán, tekintve hogy ez az első dolog, amit figyelembe kell venni. Kinek szól a bemutató vagy a szemléltetés? Mennyire vannak ők tisztában a prezentált koncepciókkal, szakmai terminológiákkal? Egyáltalán, miért érdekelje őket ez az egész? Beszéljen a közönsége nyelvén, legyen szó pénzügyekről, marketingről, menedzsmentről, HR-ről… bizonyosodjon meg róla, hogy minden eszközt megad nekik, hogy sikeresen viszonyulni tudjanak, és be tudják illeszteni a témát a saját világukba. Egy meggyőző előadásnak kapcsolódnia is kell, ezért tartsa a szakmázást a minimumon!

6. Fogalmazzon kristálytiszta Call-to-Action-t

Egy bemutató sem teljes a cselekvésre hívás (call-to-action, CTA) nélkül. Mindegy hogy vásárlásra buzdítás a cél vagy pedig a közönség előtt mint a téma tudora jelenik meg, mindig “árul” valamit. Számos remek bemutató elvérzett már egy gyenge CTA-n vagy annak teljes hiányán. Ugyan a legtöbben nem szeretik, ha el akarnak adni nekik valamit, azért arra kíváncsiak, hogy mit tudnak kezdeni azzal a tudással, amit Ön prezentál a számukra. Fontos az erős lezárás is: lehet az egy gondolatébresztő kérdés, sürgetés, vagy a legjobb, ha egyenesen elmondja nekik, hogy pontosan mit is kellene tenniük akár egy-egy hatásos vizualizációval, ami vitán felül húzza alá a mondanivalóját. Végül, de nem utolsó sorban, ne egy “köszönöm a figyelmet” diával zárja a prezentációt.

Tetszett a hír? Ossza meg másokkal is!