Érdemes most vállalatirányítási rendszerbe fektetnie?

Az ERP, azaz az integrált vállalatirányítási rendszerek fogalma ma már a történelmileg kevésbé innovatívnak számító magyar iparban is ismert és köztudatban forgó fogalomnak számít. Sokan az Ipar 4.0 belépőszintjeként tekintenek rá, amivel egy csapásra be tudnak csatlakozni a zajló ipari forradalomba, ám valójában az ERP bevezetése korántsem olyan magától értetődő szükség, mint elsőre tűnhet. Ahogy a cégvezetésben mindenhol, itt is először mérlegelni kell a tényezőket, amik alapján eldöntheti, itt van-e már az idő az ERP bevezetésére, vagy pedig vállalkozása még nem jár ott, hogy ki tudja használni a rendszer lehetőségeit.

Természetesen minden vállalkozásnak vannak ügyviteli szoftverei, hiszen ezek nélkül az alapvető jogszabályi működési feltételeknek sem tud megfelelni. De hogy ezek a szoftverek csak a tevékenység egy részét fedik le, egymással nem integrált szigetrendszerek vagy valóban egy ERP rendszer, azt az alábbiak alapján Ön is el fogja tudni dönteni. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy az ERP bevezetése tudatos és belülről jövő kényszer legyen, ne pedig egy külső nyomás eredménye, hiszen ahogy az üzleti életben semmit, ezt sem lehet fél szívvel csinálni. Honnan tudhatja tehát, hogy szüksége van az ERP-re a következő szintre lépéshez? Összeszedtük a legárulkodóbb jeleket.

Általánosságban elmondható, hogy Ön már pontosan érezni fogja, amint eljön a fejlesztés ideje, még ha nem tudja majd azonnal, tudatosan, mi is okozza a nehézségeket. A sikeres vállalkozás legjobb fokmérője a növekedés, ami azonban a folyamatok bonyolódásához és az egymással rosszul működő rendszerek miatti hatékonyságvesztéshez vezet, amennyiben nincs fejben ott a vezető, hogy azonnal felismerje, váltani kell. A növekedés okozta problémák jelentős része tökéletesen felismerhető és orvosolható az ERP bevezetésével, ennek mikéntjeit osztjuk meg Önnel az alábbiakban.

Lassú együttműködés

Az említett növekedés során folyamatosan újabb eszközök, szoftverek kerülnek bevezetésre, cserélődnek le vagy válnak alkalmatlanná a célfeladat ellátására, így idővel egy őskáosz alakul ki, ahol a különböző helyről származó, akár egészen más elven működő megoldások, adatbázisok nem, vagy csak korlátozott sebességgel képesek együttműködni egymással. Folyamatosan nő az idő, amit adminisztrációra, a rendszerek összehangolására, vagy csak szinkronizációs várakozásra kell pazarolni, és ez elsők között rontja vállalkozása hatékonyságát. Ezzel szemben az ERP-vel integrált rendszerek már a kezdetektől úgy épülnek fel, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az átjárás közöttük és a szoftver eszköz legyen, ne pedig akadály.

Nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Szintén az integrációval kapcsolatos az a kérdés, hogy tudnak-e a vállalat különböző részlegei összhangban tudnak dolgozni. Egy cég ritkán alakul ki rögtön kész osztályokkal és folyamatokkal, sokkal jellemzőbb, hogy az egymásból kinövő és elágazó részlegek különböző munkamódszereket és eszközöket implementálnak, ami pedig idővel egyre nehézkesebbé teszi a részlegek közös munkáját, a teljesítmények összehasonlítását vagy akár a teljes vállalati irányítást. Az úgynevezett osztály-silók közötti kommunikáció magában hordozza azt a veszélyt is, hogy a régi suttogós játékhoz hasonlóan a több kézen áthaladó információ folyamatosan torzul, ami pedig követhetetlenné és tervezhetetlenné teszi az egész vállalat irányítását. Az ERP pontosan azt az uniformizálást és a lehető legközvetlenebb kommunikációt kínálja, ahol nem számít, hogy a különböző osztályok hogyan alakítják ki a folyamataikat, hiszen a vállalatirányítási rendszer egységesíti és feldolgozható formába rendezi őket.

Sokba kerülő hibák

A hibázásból származó extra adminisztráció, elpazarolt nyersanyagok és vásárlói elégedetlenség egy ponton túl olyan terhet ró bármilyen fejlődő vállakozásra, ami nagyon gyorsan jelentős problémává növi ki magát. Egy hibásan felvitt vagy vezetett leltár például túlfolyást okozhat vagy éppen ellenkezőleg, mégsem áll rendelkezésre elég termék, ami pedig bevételkiesést és csalódott vásárlókat jelent. De ugyanez fordulhat elő akkor is, ha különböző rendszerekben vannak nyilvántartva a vásárlási volumenek, a rendelések beérkezései és minden, egyébként szorosan összekapcsolódó szám. A pontatlan leltárt közvetlenül a bőrén érzi majd mindenki, aki vásárlói igényeket elégít ki vagy akár just in time gyártásban vesz részt.

Rendszerei segítség helyett inkább már fékek

A különböző rendszerek, a folyamatokkal való küzdelem lassan egyre több idejét emészti fel Önnek és a munkatársainak is. A más-más forrásból származó számok összefésülése, exportálása, importálása, egységesítése azonban még a kisebb probléma, ha egyenesen elkezd szűkössé válni a munkakörnyezet, és azt veszi észre, hogy egyre inkább megkötik a kezét a rendszerei lehetőségei. Mintha a szekeret fognánk a ló elé! Pedig ha az alapján vezeti az üzletét, hogy mit bír el például az Excel, az lesz a növekedés legnagyobb féke. Az ERP-vel ezek a határok és korlátozások eltűnnek, a küzdelmet okozó folyamatok automatizálhatók, sőt, eleve megelőzhetők az integrált rendszerek használatával. 

Ha Ön találkozott már a fenti nehézségekkel, bizton állíthatjuk, hogy itt az ideje szétnéznie az ERP piacon, hogy megtalálja az Ön számára leghasznosabb megoldást vállalkozása fejlesztésére. A Dyntell megoldása rugalmasan és személyre szabottan kínálja a vállalatvezetési rendszerek előnyeit, és megnyitja az utat a még eggyel magasabb cégvezetési szint előtt, ahol már BI rendszer és akár a mesterséges intelligencia támogatja a cégvezetőket a napi döntéshozatalban.

Felkeltettük az érdeklődését?

Ha felkeltettük az érdeklődését, olvasson tovább a Dyntell ERP vállalatirányítási rendszeréről az alábbi gombra kattintva!

Tetszett a hír? Ossza meg másokkal is!