Mennyivel ér többet egy digitalizált vállalkozás?

A digitális fejlettség Magyarországon minden mérőszám szerint jóval elmaradottabb az EU-s átlaghoz képest, de sajnos még a régióban is. Ennek hosszútávú következményeként gyakran emlegetjük, mennyire nehezen veszi fel a versenyt egy magyar, digitálisan elmaradott cég a külföldi versenytársával, pedig a megfelelő felkészülés esetén nem hogy hazai pályán tudná megverni többieket, de a régióban is mint piaci tényező tűnhetne fel!

Nem kell nagy távlatokban gondolkodni, ha a fejletlenség következményeit keressük, elegendő csupán azt megvizsgálni, hogy a nemzetközi cégértékelési módszertan alapján mekkora különbséget jelent a digitalizáció a vállalat értékében.

Cégértékelésben az egyik leggyakoribb módszertan azt vizsgálja, hány évnyi nyereséget érdemes fizetni a cégért. Ekkor a nyereség (pl. EBITDA) lesz a szorzandó, és egy értékelési szempontrendszer alapján kijött kompozit mutató a szorzó, így kapjuk meg a cég valós értékét.

A McKinsey-féle 7s talán a legismertebb vezetői és szervezeti értékelési módszertan, ahol minden S betű egy olyan szempontrendszert jelöl, ahogyan a vállalatot értékelni szükséges. Az egyik S mögött a system áll, mely nagyrészben függ a vállalat digitális érettségi fokától.  Amennyiben Ön egyáltalán nem, vagy csak minimális digitalizációs rendszert alkalmaz a folyamatai során, ez a kompozit mutató szám alacsony lesz, és így mérsékelt lesz a végső cégérték is.

Ez akkor lesz érdekes, ha mindezt lefordítjuk a számok nyelvére: amíg egy digitálisan közepesen fejlett középvállalkozás 5-10%-kal ér kevesebbet a hiányos vagy rosszul működő rendszerei miatt, ez a szám duplázódik, ha egyáltalán nem él a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel! Innen könnyen kiszámolható, hogy az igazi veszteséget nem egy vállalatirányítási és/vagy üzleti intelligencia rendszer bevezetése jelenti, hanem pont az, ha ez nem történik meg. A legtöbb helyzetben pedig a fejlesztésre fordított pénz gyakorlatilag azonnal megtérül azzal, hogy a cégérték 5-15%-kal növekszik a informatikai beruházás aktiválásának másnapján.

És mindez csak a kezdet. A megfelelő rendszerekkel jelenleg még mindig jelentős piaci előnyt lehet szerezni itthon, ezáltal pedig versenyképesen nyithat a régió többi területe felé is.