Négy dolog, amivel a BI analitika javíthatja a vásárlói elégedettséget

Az ügyfelek egyre növekvő elvárásai miatt ma már nem választás kérdése, hogy a cégek lépést tartanak-e a növekvő igényekkel. A piac telítődése, a szoros verseny, a gazdasági visszaesés és a vírushelyzet mind olyan tényezők, amik miatt nehézzé vált az üzletvitel. A mai ügyfélközpontú piacon egyedül makulátlan szolgáltatással lehet kiemelkedni a tömegből, és emellett kell a lehető legszemélyesebbé tenni az ügyféllel való érintkezést. Az adatok értelmezése az eszköz, amivel lehetőségünk lesz felismerni, mi az, ami működik és mi az, ami nem, illetve hogy hogyan lehet naprakész szolgáltatást nyújtani. A kérdés már csak az, hogyan juthatunk hozzá ezekhez a nehezen megfogható statisztikákhoz.

Akár személyes, akár online üzletről beszélünk, az első lépés a már meglévő és potenciális vevőkör adatbázisának kiépítéséhez a megfelelő adatgyűjtő rendszer beszerzése. A vásárlói markerek előre meghatározása adja meg az alapokat: legyen szó az első kontaktusról a termékkel, a vásárlásról vagy akár a visszaváltásról, az üzlet nem veszítheti szem elől az vásárlói élmény és ügyfélelégedettség változásait. Ebben a cikkben négy módot gyűjtöttünk össze, ahogy az Üzleti Intelligencia (Business Intelligence, BI) segíthet az ügyfélbázis megtartásában és a lojalitás kiépítésében.

1. Készüljön fel előre a problémákra!

A prediktív elemzés messze az egyik leghatékonyabb technológia a BI eszköztárában. A gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével a meglévő vásárlói adatokat számos külső faktoron át lehet elemezni, ezzel tűpontos előrejelzéseket adva a trendekkel kapcsolatban, legyen szó eladási számokról, munkaerő-igényről, szezonális hullámhegyekről és -völgyekről, az ellátói lánc szükségleteiről stb. Ezek az üzletmenetben és vásárlói elégedettséghez elengedhetetlen területek mind előrejelezhetők, hogy Ön mindig meg tudjon felelni az elvárásoknak.

2. Riasztások és értesítések a valós idejű döntéshozatalért

Látszólag ok nélkül tünedeznek el az ügyfelek? Nem jön össze az üzletkötés az értékesítő csapatnak? Hacsak nem tartja állandó fókuszban az ügyfélkapcsolati és eladási számokat, le fog maradni a kulcsfontosságú fordulópontokról. Azonban ha ezeket a rendszereket BI megoldással köti össze, lehetősége lesz közel valós idejű riasztásokat beállítani, amik kapcsolódhatnak beérkező rendelésekhez, felhasználói- és ügyfélértékelésekhez, az ellátási lánc problémáihoz, panaszokhoz, lényegében bármihez. A BI megoldástól érkező értesítések segítségével azelőtt cselekedhet, hogy túl késő lenne.


3. Ismerje fel a kulcsfontosságú ügyfeleket!

Vannak olyan ügyfelek, akiken áll vagy bukik a cég léte és megítélése, azonban a nagy és rendszeres forgalmat bonyolító, vagy befolyásos vásárlók felismerése nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A BI analitika és vizualizáció rávilágít a kiemelten értékes ügyfelekre és felhívja a figyelmet arra is, ha valaki hasonló tendenciákat mutat. Innentől kezdve az erőforrások átcsoportosítása ezen vásárlók kiszolgálására és kielégítésére már nem hazárdjáték, hanem biztos befektetés.

4. A BI-tól az alkalmazottak is boldogabbak

A BI segít csökkenteni a dolgozókon lévő stresszt és növelni az elégedettségüket azzal, hogy olyan eszközöket ad a kezükbe, amikkel ténylegesen megérthetik az ügyfelek igényeit. Az ügyfélszolgálatos a rendelkezésre álló adatok segítségével azonnal reagálhat a problémákra és kiemelkedő szolgáltatást nyújthat, miközben csökkenti a találgatással töltött időt. A BI szoftver nyomon követi a viselkedési mintákat és tendenciákat, ezzel leegyszerűsítve az ügyfél által nyitott jegyek és ügyek menedzselését. Igaz, hogy minden ügyfél helyzete egyedi, azonban sok probléma mégis egy már ismert, előre beazonosítható kategóriába esik. A szabadon összeállítható dashboard azonnal megadhatja ezeket az adatokat a kollégáknak, pont akkor, amikor szükségük van rá.

A Dyntell önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszere nagy hangsúlyt fektet a prediktív analízisre és a vásárlóintegrációra. A dyntellbi.hu weboldalon további segítséget találhat ahhoz, hogy a felszabadítsa a vásárlóiban nyugvó gazdasági potenciált.

Tetszett a hír? Ossza meg másokkal is!