Az ERP bevezetés tanulságai

Az ERP-k, azaz a vállalatirányítási rendszerek egyre megkerülhetetlenebb részei egy modern és hatékony vállalkozásnak. Ami a nyugati piacon ma már alapvetés, még mindig piaci előnyt jelenthet a régiónkban, illetve eszközként szolgálhat a fejlettebb térségekhez való gyors felzárkózásban. Az ERP ma egy milliárdos forgalmat lebonyolító piac, ami előreláthatólag meg fog duplázódni a következő években, ahogy egyre több vállalat implementálja a megoldást, és egyre többen kínálják a saját szoftverüket a cégek számára.

Ezért a következő időszakban roppant fontossá válik majd a megfelelő ERP szolgáltató kiválasztása, hogy a folyamat a lehető legsimábban és komplikációmentesen mehessen végbe. Elképzelhető, hogy egy viszonylag frissen a piacra lépő szolgáltató nyomott árakon tud dolgozni, ám hiányzik az a fajta tapasztalat, amivel kikerülhetők a buktatók. Ennek is betudható, hogy a nyugati piacon a 2020-as számok alapján az ERP-implementációk 47%-a kisebb-nagyobb csúszásokkal készült csak el, pedig az átlagos projektidőszak így is 17 hét körül volt ebben az időszakban.

Szinte sokkoló statisztika, hogy az implementációk fele első alkalommal sikertelen. Ez magyarázható azzal a fentebb említett jelenséggel, hogy elsőre az ERP-re vágyó vállalkozás döntéshozója csak az árcédula alapján dönt, és esetleg olyan szolgáltatót bíz meg a projekttel, akik évtizedes tapasztalat hiányában maguk sem ismerik az esetleges buktatókat, nehezítő tényezőket, és elhiszik, hogy ami papíron működik, az a valóságban is megállja a helyét. Bármely vállalkozásnak, amelyik ERP-vel akarja javítani saját számait, tisztában kell lennie azzal, hogy amit a szakértelmen és tapasztalaton spórol, azt sokszoros áron fogja megfizetni az implementáció során.

Mindezek mellett azonban fontos a célt szem előtt tartani: a tényleges befejezett ERP-bekötések olyan előnyt jelentenek bármely vállalkozásnak, ahol eddig csak a kockás füzetre, az Excelek erdejére, vagy a szigetrendszerekre hagyatkoztak, amire az angol joggal mondja, game-changer. A Panorama Consulting Group 2020-as felmérése alapján a befejezett, átadott és használatba vett ERP-implementációk 93%-át értékelték sikeresnek a megrendelők, a korábbi statisztikák alapján pedig már két év alatt megtérült a befektetés. A megkérdezettek emellett a három legfontosabb, ERP-vel elért üzleti célnak a költségek csökkentését (46%), a jobb méréseket (46%) és a hatékonyabb ügyintézést (40%) nevezték meg.

Az ERP bevezetése tehát minden szempontból előrelépést jelent jó eséllyel az Ön vállalkozásának is, azonban körültekintően kell kiválasztania az üzleti partnerét: biztosan nem akar abba az 50%-ba tartozni, ahol egy bukott implementáció után csak másodjára sikerült egy megfelelő, minden igényt kielégítő és jól támogatott rendszert választani.

3 szempont, amit ellenőrizzen le, mielőtt ERP beszállító mellett dönt

1. Iparági tapasztalat
Senki nem akarja, hogy az ő cégén kísérletezzenek, és mi sem akarnánk. Érdemes ezért olyan ERP beszállítót választani, aki mögött 10-es, de inkább 100-as nagyságrendű, ellenőrizhető referencia bevezetés áll.

2. Fejlesztői háttér
Úgy létszámban, mint tapasztalati szintben fontos kérdés. Nem állítjuk, hogy kis létszámú cégek nem rendelkezhetnek jó ERP-vel, azonban tény, hogy az ERP bevezető kis létszáma kis mértékű erőforrást fog jelenteni akkor is, amikor egyedi igényeket kell kiszolgálni.

3. Szakmai elismerések
A referenciákon túl érdemes megnézni azt is, hogy a kiszemelt ERP szolgáltató rendelkezik-e szakmai, esetleg nemzetközi szakmai elismerésekkel is. Egy nívós szakmai szervezet elismerése az elért eredmények tanúbizonysága.

“Vajon nekem való a Dyntell ERP?”

Referenciák, funkciók és izgalmas történetek várják a következő oldalon, ahol mindent megtudhat a Dyntell ERP vállalatirányítási rendszerről!

Kattintson a további információkért!

Tetszett a hír? Ossza meg másokkal is!