EKÁER hírek

Adózatlan cipőszállítmányt fogott az EKÁER
2015. március 4.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 25 ezer pár cipőt foglalt le a fővárosban, mivel a frissen alakult kft. nem fizetett áfát. A 20 millió forint értékű áruval megrakott kamionra tagországi adatszolgáltatás hívta fel a NAV figyelmét, továbbá az is gyanút keltett, hogy az EKÁER-be nem jelentették be a fuvart.

Teljes cikk »


Leállt az EKÁER
2015. március 3.

Többen jelezték, hogy nem tudnak belépni az EKAER rendszerbe, nem tudnak sem számot igényelni, sem regisztrálni, pedig márciustól már büntet a NAV.

Teljes cikk »


EKAER 2.0: véleményezhető az új szabályozás
2015. február 19.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a EKAER-t szabályozó új rendelet tervezetét, amelyet már lehet véleményezni. A társadalmi egyeztetésre a kormany.hu nem adott meg határidőt.

Teljes cikk »


Mit várhatunk Angela Merkel látogatásától EKÁER-ügyben?
2015. február 1.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök február 2-i találkozásától sokan várják a csodát az EKÁER folytatását illetően is. Hogy mekkora a realitása annak, hogy az egyeztetésen ilyen konkrét, gyakorlati kérdések is szóba kerülnek, nem tudjuk. Mindenesetre összeszedtük a sajtóban napvilágot látott találgatásokat és két nemét vállalat nyilatkozatát idézzük.

Teljes cikk »


EKÁER: Segítő szoftvert fejlesztettek
(Sajtószoba – Világgazdaság Online – 2015. január 28.)

Jelentősen megkönnyítheti a vállalkozások EKÁER-adminisztrációs terheit az a program, amelyet a Dyntell Magyarország Kft. fejlesztett ki, és amely képes kinyerni a kötelező elemeket a szállítólevélből, és továbbítani azokat az adóhatóság felé.

“Jellemző eset, hogy az ömlesztett árut szállító kamion a hídmérlegelést követően kap egy szállító levelet. Ezt nagyban lassítja az EKÁER szám kikérése” – mondta Poór Károly, a cég marketingigazgatója. A megoldás, hogy egy közbeékelt program a kötelező elemeket egyébként is tartalmazó szállítólevélből kinyeri a szükséges adatokat, elküldi a NAV-nak, az onnan visszaérkező EKÁER-számot pedig egy etikettnyomtatóra továbbítja. Az így kapott vonalkód a szállítólevélre ragasztható. “A rendszer a különböző kiterjesztésű adatfájlokkal is elboldogul, igaz, esetenként a megbízó oldalán is szükség van informatikai beavatkozásra” – tette hozzá Poór Károly.
Az EKÁER-kalkulátor itt érhető el. 

Forrás: vg.hu »


EKÁER: a szoftveres megoldás segíthet
(Sajtóközlemény – Dyntell Software)
Jelentős plusz adminisztrációt okoz a cégeknek az online árukövetési rendszer

Drámaian megnőtt a logisztikai adminisztrációs munkatársakat kereső álláshirdetések száma, miután a január elején indult Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) jelentős plusz ügyintézés jár. Egy a témában hétfőn tartott szakmai rendezvényen ugyanakkor elhangzott: az egyelőre még képlékeny szabályozás leghatékonyabb megoldása a direkt erre a célra készült szoftveres modulok alkalmazása lehet.

Bőven vannak még tisztázandó részletek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) kapcsolatban – derült ki azon a téjékoztató fórumon, amelyet a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a Dyntell támogatásával szervezett az EKÁER-rel kapcsolatos gyakorlati kérdésekről január 12-én a Lurdy Házban mintegy 600 fő részvételével. A rendezvényen a NAV illetékes munkatársa, Mihics Henrik segített az eligazodásban messzemenőkig partnerként kezelve a megjelent vállalkozásokat. Ezen felül gyakorló ellátásilánc-menedzserek, fuvarozók, szállítmányozók, gyártó és kereskedő cégek munkatársai mutatták be, hogyan igazítják folyamataikat az EKÁER-hez.

A több mint hat óráig tartó eseményen számtalan kérdés elhangzott, és kiderült: a jogszabály szövege és az adóhatóság jogértelmezése nem minden esetben egyezik, vagyis vannak még kérdőjelek a rendszer körül. A résztvevők szerint ezért is indokolt a hatóságok által tanúsított türelmi idő január végéig – mondta el Poór Károly. A Dyntellt is fejlesztő Dyntell Magyarország Kft. marketing igazgatója hozzátette: még ennél is nagyobb fejtörést okozhat az érintett vállalkozásoknak a megnövekedő adminisztrációs teher.

Egy olyan cégnek, amely napi négy fuvart indít átlagosan 175 tétellel, már egy teljes állású alkalmazottat kell felvennie az EKÁER-be történő adatrögzítéshez. Az ilyen vállalkozásoknak tehát legkevesebb évi kétmillió forinttal nő a bérköltségük. Az EKÁER a kisebb vállalkozások esetében is növekvő feladatkört, plusz adminisztrációt terhet jelent.

Az ügyintézés bővülésének kényszere látszik már az álláshirdetéseken is. Az egyik leglátogatottabb álláskereső portálon, a Profession.hu–n 78 százalékkal növekedett a logisztikai adminisztrációs munkahelyeket kínáló hirdetések száma az egy évvel korábbihoz képest.

Az eseményen ugyanakkor elhangzott: az adminisztrációs teher növekedését informatikai megoldásokkal lehet legkönnyebben és leghatékonyabban kezelni. A piacon elérhető már több olyan szoftveres megoldás is, amely a kitöltött szállítólevelek adatait felhasználva viszi fel a NAV online felületére a szükséges információkat, ezzel az adminisztrációs teher nem duplázódik, és fuvaronként csak néhány másodperces “többletmunkát” jelent. A szoftveres megoldások önállóan és a már meglévő vállalatirányítási rendszerekhez integrálva is elérhetőek a piacon – jelentette ki Poór Károly.

 


Március 1-ig tart a próbaüzem az EKAER rendszerben
2015. január 22.

A kormany.hu cikke szerint a kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer, az EKAER próbaüzemét.

Teljes cikk »


Nem éri el eredeti célját az EKAER
2015. január 21.

A tisztességes gyártókat, kereskedőket, fuvarozókat lehetetlen helyzetekbe sodorja a január elseje óta működő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). A rendszer eredeti célja az utaztatásos áfacsalások megakadályozása lett volna, de a jogszabály számos kiskaput hagy az adókerülésre – összegezte a szervezethez beérkezett vállalati tapasztalatokat az EKÁER-ről a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

Teljes cikk »


Gyorsfelmérés az EKAER február elsejei éles indulásáról
2015. január 21.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) január 20-án anonim, nem reprezentatív gyorsfelmérés végzett az EKÁER éles indulásáról. Összesen 337 válasz érkezett.

Teljes cikk »


EKAER: ide kell befizetni a kockázati biztosítékot
2015. január 20.

A NAV honlapján megjelent az az számlaszám, amelyre a kockázati biztosítékot kell majd befizetniük a cégeknek.

A kockázatos termékek magyarországi behozatala (beszerzés és egyéb esetek is idetartoznak) és első belföldi adóköteles termékértékesítés okán kért EKAER-számok alapján az áru értékének 15%-át kell befizetniük január 31-ig azoknak, akikre nem vonatkozik a mentesség.
Hogy mekkora összeget kell befizetni, azt az EKAER rendszerben a zárolt biztosítékkeret összege mutatja.

Teljes cikk »


CEP piaci szereplők az EKAER rendszerről
2015. január 19.

Megkérdeztük a CEP (futár, expressz, csomag) piac nagyobb szereplőit, hogyan viszonyulnak az EKAER-köteles küldeményekhez és milyen megoldásokat tudnak kínálni a megbízóiknak.

Teljes cikk »


EKAER: köztartozásmentesség = kockázati biztosíték mentesség!
2015. január 19.

Azoknak, akik még nem szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, de szeretnének bekerülni az EKAER kockázati biztosítéka miatt, rossz hírünk van. Február 10-én kerülhetnek be legkorábban a biztosíték-mentességet biztosító körbe.

Teljes cikk »


Beszámolók az EKAER szám közúti ellenőrzéséről
2015. január 16.

A történeteket a logisztika.hu olvasói küldték az elmúlt napokban:

  • EKAER köteles küldemény már nem volt az autón, hiányolták a számot
  • 45 perces ellenőrzés, tételes áruvizsgálat
  • Egy órás ellenőrzés, volt EKAER-szám
  • Csak az EKAER-számot kérték
  • Értékhatár alatt is kérték az EKAER-számot
  • Szállítólevélen értéket és súlyt szeretett volna látni az ellenőr – EKAER-szám nem volt
  • Jelentős az erőforrás az ellenőrzésre
  • Még decemberben indult el a kamion, nem volt EKAER-köteles
  • Súlyhatár fölött, értékhatár alatt kérték az EKAER-számot, 15%-os büntetést helyeztek kilátásba február 1. után

Teljes cikk »


Mire kell EKAER szám? Ingyenes online EKAER gyorsteszt és vállalati tanácsadás az MLBKT-tól
2015. január 13.

Mostanában ezt a kérdést halljuk leggyakrabban az MLBKT-nál. Két megoldással tudunk segíteni.
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság tegnapi EKAER fórumán mutattuk be az eddigi NAV-os iránymutatások alapján készült EKAER kötelezettséget vizsgáló gyorstesztet, amelynek kidolgozásában az MLBKT szakmai partnerként működik közre:

Teljes cikk »

Tetszett a hír? Ossza meg másokkal is!