Fino-Food Kft.

ESETTANULMÁNY

Fino-Food Kft.

ESETTANULMÁNY

Fino-Food Kft.

Cégnév

Fino-Food Kft.

Iparág

Élelmiszeripar

Tevékenység

Tej és egyéb tejtermékek gyártása

Cégméret

217 fő

Utolsó nettó éves árbevétel

19 752 M Ft (2022)

Bevezetett rendszerek

  • Dyntell ERP – Integrált vállalatirányítási rendszer, Minősített áruátvétel modullal
  • Dyntell Mobile – Mobil vonalkódos rendszer
  • Dyntell Bi – Üzleti intelligencia, döntéstámogatás

Elért eredmények

  • Nyers tej beszerzése
  • Termelés – tervezés
  • Nyomon követés a termelésben
  • Önköltségszámítás

A Fino-Food Kft. több mint 120 éves hagyományokra tekint vissza a tejfeldolgozás terén, működésüket 1889-ben kezdték az első, tamási telephelyen. Ma már több telephellyel működnek, a központ Kaposváron található.

A termékek kiváló minőségére nemcsak a családi működtetés és a hagyományok őrzése a garancia, hanem a világszínvonalú tejfeldolgozó géprendszerek, melyek segítségével zárt technológiával készülnek a termékek.A kaposvári telephelyen jelenleg 162 fő dolgozik, a naponta beérkező tej mennyisége 180.000 liter. Termékeik között megtalálhatók a különféle tejek mellett a savanyított tejtermékek, sajtok, vajak, szendvics krémek.

A Dyntell ERP-ben egy olyan rendszert találtunk, mely a gyártási folyamatok sajátosságaira épült, a pénzügyi-számviteli megoldás ezt támogatja, és nem fordítva gondolkodik. A rendszer kialakításánál minden esetben sikerült a valós folyamatokat a szükséges és elégséges adminisztrációval lemodellezni, hogy az önköltségszámításunk a lehető legpontosabb legyen.

Szommerné Egyed Linda

ügyvezető igazgató

Nyers tej beszerzése

A tej alapanyag beszerzése teljesen egyedien működik, ugyanis nemcsak az alapanyag mennyisége, hanem a minősége is rendkívül fontos a későbbi feldolgozás és a beszerzési ár kalkulálása tekintetében. Minősített áruátvétel modulunk segítségével lehetővé vált a cég számára, hogy a tej alapanyagot beérkezéskor beltartalmi értékei alapján minősítse (zsír, fehérje, víztartalom, savfok stb.), és már ezek alapján kerüljön készletezésre. Így – a tej mennyiségén kívül – pontosan rögzíthető a beérkezett alapanyag zsír és fehérje tartalma, melyből egyszerűen számítható a zsír és fehérje mérleg, amely a termelés tervezés és alapanyag elszámolás szempontjából nélkülözhetetlen információ.

Termelés-tervezés

Az alapanyag romlandó tulajdonsága, illetve a tejátvételi szerződések kötöttsége miatt kiemelten fontos volt, hogy biztosítani tudjuk a cég számára a termelési folyamat előre tervezhetőségének lehetőségét, a lehető legmélyebb szintig. Mindig naprakész információkra van szükség a rendelkezésre álló alapanyag mennyiségéről, azok minőségéről, zsír és fehérje tartalmáról.

Kialakításra került egy ún. tejprogram, mely megmutatja, hogy adott időszakban hogyan alakul a rendelkezésre álló készlet, mennyi a rendelkezésre álló tej, azon belül a zsír és a fehérje mennyisége. Ezekből mennyi tejet, savanyított termékeket, vagy éppen sajtot lehet készíteni.

Így tervezhetővé vált a gyártás és termelés folyamata, ütemezhető lett a készletek felhasználása, ezáltal elkerülhető az alapanyagromlás (ha valamiből túl sok van), vagy éppen a készlethiány (ha valamiből túl kevés van).

Nyomon követés a termelésben

Elvárás volt, hogy a Dyntell ERP rendszer képes legyen a konkrét késztermék mellett az azzal közvetlenül érintkező csomagoló anyagot is nyomon követni. Emellett vissza tudjuk követni, hogy egy adott termék mely beszerzésből lett legyártva, így a rendszer segítségével visszakövethető az egyes termékek teljes életútja, egészen az alapanyag beérkezéséig.

Önköltségszámítás

Az élelmiszeriparban nem ritka, hogy az ún. szétbomló technológia által egy alapanyagból többféle végtermék keletkezik, így rendkívül bonyolulttá válik egy-egy termék tényleges előállítási költségének a meghatározása.

Itt az önköltségszámítás alapja az alapanyag beltartalma, nem csak a mennyiséget veszik alapul a költségszámításoknál. A rendszerrel pontosan meghatározható, hogy egy végtermék előállításához mennyit használtak fel a rendelkezésre álló alapanyagokból, a költségek egészen a zsír és fehérje mennyiségéig visszabonthatók.

Kérjen egyéni bemutatót

Ismerje meg megoldásaink mélységeit személyes vagy akár online konzultáció keretében.