Costa Coffee

ESETTANULMÁNY

Costa Coffee

ESETTANULMÁNY

Costa Coffee

Cégnév

L-Coffee Kft. (Costa Coffee kávézók)

Iparág

Kereskedelem

Tevékenység

Italszolgáltatás

Cégméret

109 fő

Utolsó nettó éves árbevétel

2 045 M Ft

Weboldal

www.costacoffee.hu

Bevezetett rendszer

  • Dyntell Bi – Üzleti intelligencia, döntéstámogatás

Az L-Coffee Kft. 2011-ben alakult, a brit Costa kávéház lánc magyarországi képviselője, 29 üzlettel itthon, főként Budapesten és környékén.

A BI rendszer bevezetése mindjárt a projekt kezdetekor heti 1,5 napnyi munka kiváltását jelentette.

Az L-Coffee Kft. az egyes kávézóik (Costa Coffee) forgalmát egymástól függetlenül rögzítő kasszarendszereik leváltására keresett központosított üzleti intelligencia megoldást. A Dyntell Bi rendszer bevezetése mindjárt a projekt kezdetekor heti 1,5 napnyi munka kiváltását jelentette a cég számára: az üzletekben futó kasszarendszerek működtetésével immáron gyűjthető, feldolgozható, elemezhető adatokat generálnak a dolgozók. A BI révén az adatok folyamatosan mentődnek az adatbázisba, majd zárás végén automatikusan feltöltődnek a BI szerverre, így adatforrásként kerülnek felhasználásra a BI rendszerben.

Milyen problémára, kérdésekre nyújt megoldást a BI rendszer?

A Dyntell BI végzi a kasszagépek forgalmi adatainak feldolgozását, közel 30 telephely különálló adatbázisának adatait feldolgozva és megjelenítve közös nézeteken. A rendszer ezzel jelentősen leegyszerűsíti az adatok összevetését, a bolthálózaton belül a menedzsment az értékesítési adatokat rendszerezetten és azonnal fel tudja használni a döntéshozatalhoz. Értékesítési riportok készülnek termékkategóriánként, boltonként és időszakonként.

Míg korábban a cég Excelben vezette a napi munkát, addig immár a BI rendszer segítségével nagymértékben csökkenteni tudják az emberi munkaerő felhasználását. A logika ugyan hatékonyan épült fel, azonban a feladat komplexitása túlnőtte az Excel által nyújtott lehetőségeket. A BI-ban ugyanez a logika került implementálásra, kiegészítve azzal, hogy az új megoldás már csatlakozik az összes bolt adatbázisához, így mindig az aktuális adatok kerülnek elemzésre, feltöltési idő nélkül.

Példa egy speciális BI megoldásra

A raktárkezelő programban felvitt forrásjegyzék adatok és a kasszagépek forgalmi adatai alapján az L-Coffee számára készült egy speciális funkció is, amely révén a BI kiszámolja a felhasznált alapanyag mennyiséget, majd ezt kiexportálja egy megadott útvonalra. Innen a raktárkezelő program az adatokat beimportálja és a fájloknak megfelelően csökkenti az alapanyagok raktárkészletét.

Az ’Alapanyag-kiadás’ BI nézet feladata, hogy az üzletekből összegyűjtött napi forgalom alapján a receptúráknak megfelelően meghatározza az alapanyag-szükségletet, átadja a Dyntell ERP-nek, ami aztán a BI által kapott adatok alapján automatikusan rögzíti az alapanyag-felhasználást anyagkiadás bizonylatokon. Ennek köszönhetően a ERP-ben rögzített beszerzések mellett elérhetőek a fogyások is, így a cégvezetés mindig naprakész raktári készletet láthat. A megoldás egyediségét az adja, hogy a rendszer képes kezelni a továbbra is egymástól független kasszarendszerekből érkező forgalmat.

Az egyes üzletek külön-külön adatforrásként vannak jelen a rendszerben, és minden adatforrásban szerepel egy adathalmaz, amely a kasszarendszerekből származó forgalmat gyűjti tétel szinten. A 20 üzletből érkező nyugtaadatok, vagyis az adatforrások az adattárban gyűlnek, ahonnan a Dyntell BI segítségével többek között egységesen lehet feldolgozni az adatokat, vizualizálni a mozgásokat. (A nyugtákon természetesen nem csak késztermékek szerepelnek, hanem sok esetben alapanyagok és tovább értékesített termékek is.)

Gyakran előfordulnak olyan értékesítések, amelyek során a vendég egy forgalmazott terméken módosítást kér, például a kávét nem tehén tejjel kéri, hanem szója tejjel. Ezeket nevezi az L-Coffee módosítóknak, amik külön kerülnek rögzítésre a kasszarendszerben, így lekérdezni is külön tudjuk őket. A módosítókhoz kapcsolódóan is jelen van egy-egy adathalmaz az üzletek adatforrásaiban, melyeket a „Módosítók (gyűjtő)” nevű adattáras adathalmaz gyűjt össze. A módosítók mögött is cikk (felhasznált anyag) és mennyiség párok állnak.

Az alapanyag-szükséglet meghatározását egy fontos lépés előzi még meg: az összevonás. A fentebb bemutatott mozgásokat tartalmazó adathalmazok nyugtatétel szintűek, tehát elemi mozgásokat tartalmaznak, melyekből a 29 üzlet esetén több mint 10,000 is lehet egy kiemelkedő forgalommal bíró napon. A korábbiakban ismertetett adathalmazok az üzletlánc teljes forgalmát tartalmazzák, például csak értékesítésből több millió tételt évente. Ha ehhez az adatmennyiséghez kapcsolnánk a receptúrát/forrásjegyzéket, egy óriási adathalmazt kapnánk, melynek lekérdezése rendkívül hosszadalmas lenne. Ezért a kezelhetőség miatt az elemi rekordokat ajánlott összevonni dátumra, boltra, termékre, stb. egy gyűjtőbe, amely tartalmazza az értékesítéseket, a módosítókat és az indokokat is dátumra, üzletre, termékre összevontan.

A megfelelő jogosultságú felhasználók levél formájában kapnak értesítést az adat-szinkronizáció tényéről is, melynek elmaradása esetén azonnal tudnak intézkedni.

Mely részlegeket szolgálja ki?

Az értékesítés, marketing, logisztika, pénzügy és a vezetés egyaránt napi szinten használja a szoftvert. Leghasznosabbak a heti értékesítési riportok.

Kérjen egyéni bemutatót

Ismerje meg megoldásaink mélységeit személyes vagy akár online konzultáció keretében.

Kapcsolódó esettanulmányok

Kapcsolódó esettanulmányok

2020. NOVEMBER. 5

Bar-Por-Trans

Esettanulmány a Bar-Por-Trans Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. OKTóBER. 20

Columbus Klíma

Esettanulmány a Columbus Klímaértékesítő Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. OKTóBER. 20

Uniholz

Esettanulmány a Uniholz Kft.-nél (a Török Acél Csoport tagja) megvalósult rendszerbevezetésről

2020. OKTóBER. 20

Felföldi Édességgyártó

Esettanulmány a Felföldi Édességgyártó Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. OKTóBER. 20

Scada

Esettanulmány a SCADA Kft.-nél (a SCADA Group cégcsoport tagja) megvalósult rendszerbevezetésről

2020. OKTóBER. 20

Costa Coffee

Esettanulmány a L-Coffee Kft.-nél (Costa Coffee kávézók) megvalósult rendszerbevezetésről

2020. OKTóBER. 20

Matic

Esettanulmány a Matic Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. OKTóBER. 20

Profi Tető

Esettanulmány a Profi Tető Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. JúNIUS. 12

F.M.F. Fém- és Műanyagfeldolgozó Kft.

Esettanulmány az F.M.F. Fém- és Műanyagfeldolgzó Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. JúNIUS. 11

MetálPlaszt Fém- és Műanyagfeldolgozó Kft.

Esettanulmány MetálPlaszt Fém- és Műanyagfeldolgzó Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. JúNIUS. 11

Borsodi Sörgyár Kft.

Esettanulmány a Borsodi Sörgyár Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. JúNIUS. 10

Hajdú Gabona Zrt.

Esettanulmány a Hajdú Gabona Zrt-nél megvalósult rendszerbevezetésről

2020. JúNIUS. 10

Jász-Tész Kft.

Esettanulmány a Jászt-Tész Kft-nél megvalósult rendszerbevezetéséről

2020. JúNIUS. 10

Fino-Food Kft.

Esettanulmány a Fino-Food Kft.-nél megvalósult rendszerbevezetésről