Dyntell IPAR 4.0 – Ipari és gyártásautomatizálás

Dyntell IPAR 4.0 – Ipari és gyártásautomatizálás

Mit is jelent az IPAR 4.0?

Mit is jelent az IPAR 4.0?

Az Ipar 4.0 elnevezés a negyedik ipari forradalomra utal, amely az IT és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását és ezen keresztül a gyártási módszerek, folyamatok alapvető megváltozását hozza el.

Az Ipar 4.0 hatásait már most is tapasztalhatjuk: az okos eszközök, okos gépek, okos otthonok világa megérkezett. A negyedik ipari forradalommal új lehetőséget kapunk arra, hogy életünket, munkánkat jobbá és hatékonyabbá tehessük, illetve még jobb szolgáltatásokat vehessünk igénybe. Tulajdonképpen nem csak az ipar robbanásszerű fejlődéséről van szó, hanem a teljes gazdaság digitalizációjáról, mely az egész társadalmat átfogja.

“Azok, akik az exponenciális növekedési folyamat legelején nem lépnek az új technológiák felé, azok igen rövid idő alatt biztosan behozhatatlan hátrányba kerülnek.”

Salga Péter
CEO | Dyntell Software

Mi az IPAR 4.0 célja?

Mi az IPAR 4.0 célja?

Az Ipar 4.0 (Industry 4.0) célja – mint ahogy az eddigi ipari forradalmaké is – a fejlődés, a résztvevő cégek versenyképességének növelése. Ennek egyik alapvető része a tervezési és gyártási folyamatok optimalizálása. Az Ipar 4.0 bevezetése rendkívül fontos lehet egy vállalat életében, ugyanis segítségével rengeteg pénzt, időt és feleslegesen elhasznált erőforrást tud megtakarítani. A veszteségek minimalizálása jelentős mértékben hozzájárul egy vállalat növekedéséhez. A költségek jelentős része már a termék tervezésénél, dokumentálásnál és a prototípus elkészítésénél is megtakarítható.

Nézze meg élőben az IPAR 4.0 működését!

Nézze meg élőben az IPAR 4.0 működését!

A legfontosabb ok, amiért a Haldex Hungary Kft. bevezette a Dyntell Software Ipar 4.0 megoldását, hogy autóipari beszállítóként 0%-ra kell csökkenteni a hibák számát. A Dyntell utánkövető rendszerével ezt sikerült is elérni. Amellett, hogy biztosítja a nyomon követést, a tesztelési adatokat is nyilvántartja.

A másik jelentős pont a gyártás pillanatnyi eredményességének mérése. A pontos adatok a fali kivetítőkön folyamatosan nyomon követhetők. Mutatja az adott műszak aktuális elmaradását, előre tartását, az adott hónap termelékenységi mutatóit, valamint a jó és a selejt mennyiségek darabszámát. A Haldex így minden szempontból megfelel a vevői követelményeknek.

Emellett a Dyntell Ipar 4.0 megoldása pontos képet ad a havi és az éves gyártási teljesítményekről is: a dolgozók saját maguk is láthatják, hogy a norma szerint hol tart az adott műszak gyártási teljesítménye, a vezetőségnek pedig naprakész információkkal szolgál a termelés hatékonyságáról.

SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition)

Felügyeleti irányítás és adatgyűjtés

SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition)

Felügyeleti irányítás és adatgyűjtés

A SCADA egy olyan vezérlőrendszer-architektúra, amely számítógépeket, hálózati adatkommunikációt és grafikus felhasználói felületeket használ a magas szintű folyamat-felügyelethez, de a felsoroltakon túl egyéb perifériás eszközöket, például programozható logikai vezérlőket is használ, hogy a működő üzemhez vagy gépekhez kapcsolódjon.

Az Ipar 4.0 bevezetésekor SCADA (adatgyűjtő) rendszerekre épülő alkalmazások és optimalizációs modulok kerülnek bevezetésre. Ezek a termelésből objektív módon gyűjtött adatok elemzésén és feldolgozásán alapulnak, fejlett automatizáltságú intelligens termelésirányítási és döntéstámogató rendszerrel, melyek szenzoros módon a vezérlésből közvetlen szerzett adatokra épülnek.

5 példa, amiért fontos az Ipar 4.0 megoldásait használni

5 példa, amiért fontos az Ipar 4.0 megoldásait használni

1. Az ipar 4.0 megoldásainak köszönhetően hatékonyabbá válhatnak a folyamatok

Példa: A gyártógépek lökéscsillapítóinak elhasználódása nem várt leállásokhoz vezet, így megnő a gépállásidő, ez pedig nagy kiadást jelenthet egy cégnek. – A Dyntell kifejlesztett egy gép-független interfészt, mely képes a heterogén gépparktól érkező jeleket (mennyiség, hőmérséklet, nyomás… ) illeszteni egy felsőbb szintű rendszerhez (BI, ERP, MES). Ez a BI Box. Segítségével akár egy műszerezetlen egyetemes eszterga különböző paraméterei is illeszthetők egy felsőbb szintű rendszer felé, de egy fejlettebb kommunikációval rendelkező gép becsatolása is lehetséges szabványos ipari protokollon keresztül.
A BI Box figyeli a lökéscsillapítók kopásának mértékét, melyről üzenetet küldd meghatározott felhasználóknak, ezáltak nagy mértékben növelhető a rendelkezésre állási időt.

2. Selejtek számának csökkentése

Egyre jobban fokozódik a verseny, ezért egyre jobban növelni kell a termelést. Ennek egyik módja a selejtgyártás csökkentése. Az Ipar 4.0 megoldásaival a  selejtek száma nagy mértékben lecsökkenthető a selejtokok meghatározásával és a gyártási folyamatok módosításával.

3. Az alkalmazottak motiváltabbak lesznek és nő a teljesítményük

A gyártóüzemben elhelyezett kijelzőkön a rendszer információkat jelenít meg (pl. mennyi van még hátra az adott rendelés teljesítéséből), így a dolgozók figyelemmel kísérhetik, hogy a saját teljesítményük hogyan viszonyul a normához, és tudatában vannak annak, hogy ezeket az információkat a főnökük is látja az irodában. Ez pszichológiailag bizonyítottan hatással van az alkalmazottak hatékonyságára. Általános tapasztalat, hogy pusztán a produktivitás vizualizálásával 10-30%-os teljesítménynövekedés érhető el. Jó példa erre a megoldásra partnerünk, a Haldex Hungary Kft., ahol a pozitív változás rövid időn belül kimutatható volt.

4. Az Ipar 4.0-val csökkenthető a munkaerő probléma

Magyarországon az elmúlt években nagymértékű munkaerőhiány alakult ki, főleg a szakmunkás piacon. Az intelligens automata vagy félautomata rendszerekkel csökkenthető az emberi munka igénye.

5. Az Ipar 4.0-nak köszönhetően már rövid távon is költségeket tud megtakarítani (pl. rezsiköltség)

Példa: Az áramszolgáltatókkal kötött szerződés egy bizonyos fogyasztási sávra vonatkozik, és ha a fogyasztó akár rövid ideig is többet fogyaszt a sáv felső határánál, akkor jelentősen magasabb áron kaphatja a túlfogyasztott áramot. A gyártástervek és a múltbeli adatok figyelembe vételével azonban egy nagyobb cég áramfogyasztása is 90% feletti pontossággal előre jelezhető, illetve az aktuális fogyasztás monitorozásával a figyelmeztető rendszer üzenetet tud küldeni az energetikusnak, ha az előre tervezett értéken felüli fogyasztás prediktálható. A rendszer segítségével az áramköltség 2-3%-a takarítható meg.

A BI Box egységet tartalmazó rendszer előnyei

A BI Box egységet tartalmazó rendszer előnyei

A gyártásoptimalizálással elérhető gazdasági és versenyképesség-növelő eredmények lehetnek például:

 • Olcsóbb, közvetlen adatkapcsolatos rendszerkialakítás: kevesebb hardver egység, ezáltal kevesebb a meghibásodási lehetőség is
 • Gyártási ciklusok csökkentése, termelékenység növelése
 • Termékminőség növelése
 • Selejtek számának csökkentése a selejtokok meghatározásával és a gyártási folyamat módosításával
 • Gépjogosultság-kezelése
 • Prediktív karbantartás
 • Alapanyag felhasználások korrekt, automatikus nyilvántartása, fajlagosok számítása, az egy termékre jutó gyártási költség meghatározása
 • Termékkövetés a gyártás során
 • Késztermék nyilvántartása
 • Adaptív gyártástervezés, rugalmas termékfejlesztés támogatása
 • Dolgozói, gépkezelői teljesítmények növelése

DYNTELL SOFTWARE

Szolgáltatáskatalógus

DYNTELL SOFTWARE

Szolgáltatáskatalógus

4 TÉVHIT AZ IPAR 4.0-VAL KAPCSOLATBAN

INGYENES EBOOK

4 TÉVHIT AZ IPAR 4.0-VAL KAPCSOLATBAN

INGYENES EBOOK

Ajándék ingyenes eBook azoknak, akiket foglalkoztat az Ipar 4.0, sőt saját vállalatukkal is szeretnének részt venni a 4. ipari forradalomban.
Az eBook 4 tévhitet mutat be a témával kapcsolatban, ráébresztve az olvasót arra, hogy mit is jelent az Ipar 4.0, milyen veresenyelőnyt jelent ez a vállalatok számára.

Kérjük, adja meg adatait, és elküldjük Önnek az ingyenes eBook-ot.

Kiemelt referenciáink

Kiemelt referenciáink

Tegye átláthatóvá cége működését,
kérjen ingyenes konzultációt!