100%-ig INGYENES

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA A CÉGVEZETÉSBEN

avagy hogyan juttassa el vállalkozását a cégvezetés 4.0 fázisába, ahol már a mesterséges intelligencia támogatja döntések jelentős részét

7 RÉSZES EMAIL KURZUS

A gépgyártás, fémipari gyártás dolgozóinak motiválásával kapcsolatban alapvetően a megfelelő középvezetői réteg hiányával van a gond, de ez nem olyan egyszerűen megoldható probléma egy munkaerőhiánnyal sújtott régióban. Nagyon sok munkaadó ütközik abba a korlátba, hogy a munkaerőhiányos piacon, ha nem tud felvenni elegendő embert, akkor a rosszul dolgozó, demotiválatlan embert nem tudja kirúgni.

Az alap probléma szemléletesen az, hogy egy nagyobb lakatos-üzemben, ha felvesz valaki egy vasrudat, akkor egész nap el tud sétálgatni vele anélkül, hogy bárki megkérdezné, hogy mit csinál, mert mindenki azt hiszi, hogy nagyon dolgozik.

“Big Brother” módszer


A legegyszerűbb megoldás erre a “Big Brother üzemmód”, amikor megfigyeljük a dolgozókat vagy azt az érzetet keltjük bennük.

4 éve üzemi monitorokat telepítettünk egy multinál, ahol a gyártócellák teljesítmény grafikonjait akartuk megjeleníteni. Mivel a cég nemcsak a BI rendszerünket, hanem az ERP rendszerünket is használja, a KPI-okat már láttuk a telepítés előtt, és azt tapasztaltuk, hogy a telepítés utáni napon, amikor még a nem üzemelő, tökfekete monitorok voltak kint az üzemben, hirtelen majdnem kétszeresére ugrottak a dolgozói teljesítmények. Nem igazán értettük a dolgot.

Mindaddig, amíg az egyik – Viktor nevű – munkatársunk nevetve mesélte, hogy a szerelésnél a dolgozók kérdezgették, hogy a monitorokon van-e kamera. Persze ő mondta, hogy nincs, csak a helye van kihagyva a monitoron (tényleg nem volt kamera), de a dolgozók annál jobban nem hitték el, minél jobban tagadott Viktor, és meg voltak győződve arról, hogy a főnök már a kikapcsolt monitorokon keresztül is figyeli őket az irodájából – ezért volt a nagy tüsténkedés.

Szóval, a kamera rendszer felszerelése igen nagyot dobhat a hatékonyságon, de csak időlegesen, mert egy idő után egyrészt megszokják, másrészt rájönnek, hogy a kutya se nézi a felvételeket.

A dolgozói kontroll következő lépcsőfoka – de még mindig “Big Brother feeling” – az a Dyntell slágertermék, ami a mesterséges intelligencia technológia segítségével elemzi a már meglévő kamerák képét, és figyelmeztetést küld, ha a dolgozó nem jó helyen van. Az ERP-ben lévő gyártási megrendelésekből tudjuk, hogy melyik gépnél kinek-mikor-mit kell gyártania, és ha az illető az adott időben nincs a gép r sugarú környezetében, akkor a mesterséges intelligencia figyelmeztető emailt küld a műszakvezetőnek (mindezt detektálni tudja a rendszerünk az alap telepített kamerák képeiből).

Egy három műszakban dolgozó Nógrád megyei ügyfelünknél egy ilyen megoldás az éjszakai műszak teljesítményét majdnem megháromszorozta, de a legkülönfélébb iparágakban is csodákra képes.

De hogyan lehetne motiválni a gyártó üzemben dolgozókat?
A megoldás természetesen erre is a kontrolling és a mesterséges intelligencia.

ADATVEZÉRELT CÉGVEZETÉS

2 hét, 7 lecke, 10 perc/lecke – Érdekességek, problémák, megoldások…amit mások nem árulnának el Önnek!

Érdekli, mi jelentette a kiutat annak a fémipari cégnek, amely már 30%-kal a piaci bérek alatt fizetett és a tulajdonosnak sem volt már profitja?

Kíváncsi, hogyan nőtt a termelékenység 83%-kal egy élelmiszeripari gépgyártó ügyfelünknél a Mesterséges Intelligencia (MI) használatával?

Van ötlete, milyen eszköz segítségével jött rá egy 1,5 mrd-os gyártó cég, hogy legnagyobb ügyfelének, az 1 mrd-os multinak valójában veszteségesen gyártanak?

KIKNEK SZÓL EZ A KURZUS?

Elsősorban olyan cégvezetőknek, akik kevesebb HR problémát és több bevételt, több profitot szeretnének, és keresik az útját annak, hogyan tudnának versenyelőnyre szert tenni az iparágukban.

TEMATIKA

1. LECKE: Mi húzódik a magyar kkv-k alacsony termelékenysége mögött?

 • Hogyan fokozza a hibás stratégia és a rossz szervezettség a cégek alacsony termelékenységét?
 • Ön cégvezető, mégsem ismeri termékenként és vevőnként az önköltségét?
 • Tudja, hogy a cégvezetés mely szintjén áll jelenleg vállalkozása?

2. LECKE: Cégvezetés 1.0, avagy a komplexitás redukálása minták alapján – I. rész

 • Vajon tud 1%-os pontossággal ösztönösen dönteni?
 • Maximálisan átlátja cége működését?
 • Pontosan tudja cége havi nyereségét?
 • Vajon jó stratégia a ‘minden fillért meg kell fogni’?
 • Előfordulhat, hogy veszteségesen szállít a legnagyobb ügyfeleinek?

3. LECKE: Cégvezetés 1.0, avagy a komplexitás redukálása minták alapján – II. rész

 • Önnel is előfordult már, hogy évekig várt a megfelelő pályázatra, míg végül megvett egy olyan gépet, amelyre lehet, nem is volt szüksége?
 • Spórolt már meg néhány milliót úgy egy beszerzésen, hogy végül hónapok múlva több 10 milliót bukott rajta?

4. LECKE: Cégvezetés 2.0, az ERP korszak

 • Vannak már “Excel-erdőik”, mégsem látja át külön a folyamatok önköltségét?
 • Tisztában van az egyes vevőire bontott gyártási költségekkel?
 • Úgy érzi, elérték az Excel határait?

5. LECKE: Cégvezetés 3.0, “Excel erdő” automatizálás – I. rész

 • Ismeri napi szinten, cikkenként a termelési költségei alakulását?
 • El tudja képzelni, hogy mindig egy helyen hozzáférhető legyen az összes adat, amelyek bármilyen formában variálhatók és lekérdezhetőek?
 • Mi több, jogosultságokat rendelhet hozzájuk, szabályozva mely adatokat ki lássa?
 • Szeretne automatizált terv-tény összehasonlításokat kapni gyártásáról, naprakészen?

6. LECKE: Cégvezetés 3.0, “Excel erdő” helyett automatizálás – II. rész

 • Mit szólna, ha nem kellene figyelnie több száz mutatót, jelentést, táblázatot, hanem a rendszer automatikusan figyelmeztetné, ha valahol valamelyik mutató átlép egy határértéket?
  • Pl. amikor egy értékesítője éppen beszerzési ár alatt akar eladni?
  • Pl. mennyi a 7 napon túli kiszámlázatlan szállítólevelek száma és értéke?
  • Pl. amikor túlfut egy alvállalkozó díja?
  • Pl. amikor túlságosan eltér egy beszerzési számla a leszerződöttől

7. LECKE: Cégvezetés 4.0 – Előrejelzés Mesterséges Intelligenciával

 • Mit nyerne, ha előre megjósolhatná a termékfogyást, és így a kellő mennyiségű alapanyaggal, veszteség nélkül gyárthatna?
 • Mennyivel lehetne kisebb a készlet, ha azt a rendszer emberi kéz érintése nélkül, dinamikusan szabályozná a szezonalitás és más változók ismeretében?
 • Mit szólna hozzá, ha a rendszer előre jelezné, mely vevői készülnek elhagyni a cégét?
 • Mit szólna hozzá, ha a rendszere számolná ki az ideális árakat, dinamikusan az adott forgalomhoz méretezve?
 • Mit szólna, ha a beérkezett ajánlatkéréseket látva a rendszere toplistába rendezné, melyiknél fog a legnagyobb eséllyel üzletet kötni?

HOGYAN MŰKÖDIK?

A TANANYAG
Két naponta elküldjük emailben az aznapi leckét, mindezt 7 alkalommal. A leckék 10-15 perc alatt befogadhatók.

ÉS AZ EREDMÉNY
2 hét múlva ismerni fogja a cégvezetés fázisait, tudja majd, éppen hol tart a cége és hova juthat még el. Megismer stratégiákat, taktikákat, amiket beépíthet cége működésébe.

MIÉRT REGISZTRÁLJON MÉG MA?

Mert megmutatjuk az utat és az eszközrendszert, amelyekkel behozhatatlan versenyelőnyre tehet szert. De csak amíg a versenytársai rá nem jönnek, és nem alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a cégvezetésben, előbb, mint Ön!

Ahogy a Tesla-alapító Elon Musk fogalmazott:
“Ha a konkurenciád mesterséges intelligenciát használ, te pedig nem, akkor élve fog felfalni téged!”