Mi az a Skynet – Mi az a Mátrix ? – vélemény

Válasz: Gonosz és világot elpusztítani akaró szoftverek és robotok – mesterséges intelligenciák.

Nyilván nem érdekes egy olyan mesterséges lény a filmipar számára, aki elhozza az utópiát, majd minden szép és jó lesz (legalább is mainstream filmek nem ezt hozzák).

Akárhogy is, ez a „népnevelés”, amit az álomgyár művel óhatatlanul is kicsi félelemmel tölti el az embert, főleg úgy, hogy még a média is rátesz egy-egy lapáttal a nagyobb áttörések elérésekor:

Origo 2015.07.18. tudomány rovat:

Öntudatra ébredt egy robot. Szerencsére udvarias volt, nem gyilkolt

Még jó, hogy nem! Miért gyilkolt volna?!

Itt egy másik, azonban egy nagyon sajnálatos eset:

Index 2015.07.02.

Robot ölt embert a VW-gyárban

„A DPA hírügynökség szerint ügyészek most azon gondolkoznak, ki ellen és milyen vádat emeljenek.”

Felelősségünk teljes tudatában

Kérdezem, ha egy daru összecsuklik és agyoncsap valakit, akkor ki a felelős? Ha egy épület összeomlik a nem megfelelő építési kivitelezés miatt, ki a felelős? (Lettországban ezért a kormányfő és a kormány állt fel az emlékezetes pláza katasztrófa miatt, mert felelősnek tartotta magát )

Pontosan a felelősség kérdése az, ami a teljes mesterséges intelligencia és robotika témakörét kell hogy érintse.

Ezzel kell majd inkább megküzdenie egy társadalomnak, amikor a gépek és szoftverek olyan tudás birtokában lesznek, hogy önálló döntéseket hoznak. Jelenleg is rengeteg automatizált berendezés van körülöttünk, mint például egy személyzet nélküli metro. Már fel sem tűnik, az ember csak felszáll és megy, rábízza az életét egy automatizált algoritmusra. Kényelmes? Olcsó? Könnyen kezelhető? Érdekel bárkit is tudatosan, amikor metróra száll, hogy mi van a háttérben? Valószínűleg keveseket.

A Google ott tart, hogy helyettem fogja kitalálni mikor gép elé ülök, hogy mire akarok keresni. A Facebook azt akarja elérni, hogy Ő legyen az internet az interneten belül azzal, hogy kinyírja a weboldalakat, a médiumokat, és ezek forgalmát magánál tartja.

Ez eddig üzlet és hatalmi játék, az eszköz ebben a szoftver. Az hogy ezeket a felületeket használjuk-e vagy sem…

Pár évvel korábban még dönthettem, hogy használom-ezeket a rendszereket. Ma azonban már nincs választásom, mert olyan forgalom és kommunikáció van a main stream csatornákon, hogy versenyhátrányba kerülök, ha nem használom.

Én hiszek abban, hogy nem robot apokalipszis lesz az emberiség vége, mármint nem intelligens androidok fognak véget vetni az életünknek. Ettől még ember vezérelte robottal (pld: drón) még kinyírhatjuk egymást.

Hogyan lesz előnyödre az intelligencia?

Az adatok mennyisége, kezelhetősége és azok tárolási költségének csökkenésével egy időben olyan adatfeldolgozási algoritmusok kerültek ki a piacra, melyek már számodra is elérhetővé teszik azt, hogy a céged adatait egy üzleti intelligencia rendszer segítségével pénzre tudd váltani.

Ez az eszközrendszer valós idejű tudáshoz juttat, online kapcsolatban leszel a cégeddel és a környezeteddel is. Lehet, hogy nem tetszik, de ha a konkurensed online van, Te pedig már 4 napja várod a kimutatást a könyvelődtől, mert ő is csak áfára könyvel, akkor ez szerinted versenyhátrány ma a Te bizniszedben?

Más vezetői és cégstruktúrát igényel az a szervezet, ami az adatokat a megfelelő módon információvá tudja alakítani, és azt üzleti célokra felhasználni. A legnagyobb visszatartó erő a félelem. Na nem attól, hogy hirtelen az üzleti intelligencia átveszi a cég irányítását, bár már hallottam ilyen kifogást is. A tudás hiánya okozza a félelmet.

Mit kezdjünk az adatokkal? Ha kiderül, hogy XY nem úgy dolgozik, akkor mit kezdjek vele?A cégnél van már 20 éve, csak az elmúlt 5 évben lapátolják ki a pénzt a cégből? Mit kezdjek a munkatársaim felszabaduló idejével?

Kiderülhet, amit kevés jó vezető lát be, hogy anno hozott rossz és nagyon rossz döntéseket is. Egy dolog, hogy ezzel szembe kell nézni, de akár mások is megtudhatják, oda az imidzs és a főnök státusz – ez nettó marhaság egy modern cégénél.

A cégvezetők nagy része fél, homokba dugja a fejét, nem néz szembe azzal, hogy a világ megváltozik körülötte. Az alkalmazkodás a természetes kiválasztódás alapja. Nézd meg – Nokia, Kodak, Yahoo, SAAB és sorolhatnánk. Eljárt felettük az idő, és főként elveik voltak, nem stratégiájuk.

Neked legyen mindkettő!

Használj ki minden alkalmat, hogy tanulj ezekről a technológiákról, mert ebben a közegben kell eladnod a termékedet, ha tetszik, ha nem. Ha pedig tetszik, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez a technológia a mi malmunkra hajtsa a vizet. Ezt te is, és az ügyfeleid is élvezni fogják.

Subscribe
Notify of
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments